Грешка E22 в пералня Hansa

Грешка E22 в пералня Hansa1Грешка E22, която внезапно се появява на дисплея на пералната машина, със сигурност ще повдигне много въпроси от потребителя. Какво се случи с машината, какво да правя в тази ситуация, какво показва кодът? В повечето случаи това говори за някаква краткотрайна повреда, възникнала в системата. Достатъчно е да изключите устройството от мрежата и да го стартирате след 15-20 минути. Но ако дори след това се появи грешка E22, има повреда на пералнята Hans, която трябва да бъде коригирана. Кой точно – ще разберем заедно.

Какво стана с машината?

Кодът за грешка, издаден от автоматичната пералня, ограничава обхвата на възможните повреди. Буквено-цифровата комбинация, показана на дисплея, позволява на потребителя самостоятелно да разбере причината за нарушението. Грешка E22 показва проблем с двигателя на пералната машина. Тоест двигателят се повреди, нито окабеляването, нито тахометърът, нито други елементи на машината. Много рядко се появява такъв код при повреда на триака на главната контролна платка, но такива случаи са редки. И така, какво да направите, когато се появи грешка?

 1. Проверете двигателя на пералната машина за повреди.
 2. Когато устройството е оборудвано с електрически двигател с ремъчно задвижване, анализирайте състоянието на четките. Ако наскоро са били сменени, проверете дали са инсталирани правилно.
 3. Проверете колектора; може да има нужда от почистване.

В този случай е възможно сами да коригирате повредата, без да прибягвате до помощта на специалисти. За да направите ремонт сами, трябва да разберете каква е основната причина за грешката. E22.

Детайлен преглед на мотора

проверка на двигателяАвтоматичните машини на марката Hansa са оборудвани с колекторни двигатели, които включват известно неудобство по време на работа. При двигатели от този тип ламелите и четките се счупват, а намотката периодично се пробива. Както можете да видите, има достатъчно причини за повреда на двигателя. Но за да разберете какво точно се е случило с мотора, трябва да стигнете до него:

 • откопчайте задната стена на пералната машина;
 • внимателно изключете кабелите от двигателя;
 • Развийте монтажните болтове и извадете двигателя от корпуса.

Когато частта е във вашите ръце, започнете да диагностицирате двигателя. Проводниците на намотката на статора и ротора са свързани помежду си. След това създадената връзка се свързва към електрическа мрежа 220 V. Ако роторът се върти, тогава устройството работи правилно. Този диагностичен метод обаче има своите недостатъци:

 • невъзможно е напълно да се потвърди работата на двигателя, особено работата му в различни режими на пране;
 • когато двигателят е директно свързан към мрежата, има възможност просто да даде късо съединение.

Ето защо е най-добре да добавите баласт към създадената верига, която ще служи като защита на двигателя. Нагревателен елемент от машина е идеален за това. Свържете елементите въз основа на тази диаграма:

свържете двигателя и нагревателния елемент

Чрез закрепване на намотъчните проводници по този начин ще осигурите безопасността на двигателя, когато е затворен, нагревателният елемент ще се нагрее, предпазвайки двигателя от изгаряне. След като сте проучили структурата на колекторния двигател, можете да видите, че той има няколко компонента. За да разберете какво причинява DTC, всички части трябва да бъдат проверени.проверете четките на мотора

 1. Електрически четки. Те са разположени отстрани на двигателя. Огледайте ги, ако елементите са износени ги сменете. Не е трудно да се разбере, че проблемът е в четките.Свържете кабелите на двигателя към електрическата мрежа; ако двигателят искри, това е проблемът. Можете да закупите резервни четки в специализиран магазин, като кажете на мениджъра модела SMA.
 2. Ламели. Чрез тези елементи електричеството се насочва към ротора. Ламелите са прикрепени към оста с лепило, така че са склонни да се отлепят. Малки разслоения могат да бъдат отстранени с помощта на струг (внимателно завъртане на комутаторите). Когато проверявате ламелите, обърнете внимание на всяко отлепване, те ще показват неизправност на двигателя.
 3. Намотка на ротор и статор. Ако има проблеми с намотката, двигателят на пералната машина няма да може да работи с пълен капацитет или изобщо ще се повреди. Когато в него възникне късо съединение, двигателят прегрява. Термисторът автоматично изключва двигателя от съображения за безопасност. За да диагностицирате намотката, ще ви е необходим мултицет. Устройството преминава в режим на определяне на съпротивлението, сондите на мултиметъра се прилагат към ламелите. Обикновено екранът трябва да показва индикатор в диапазона от 20 до 200 ома.

Ако стойността на съпротивлението не достигне нормалните граници, възниква късо съединение, ако ги надвиши, може да се каже, че намотката е счупена.

Трябва също да проверите стартера с мултицет. Изберете режим на зумер и приложете сондите към проводниците един по един. Когато тестерът мълчи, всичко е наред. Ако устройството издава звуци, потърсете късо съединение, като приложите една сонда към тялото на частта, а втората към окабеляването.

След като дефектът бъде открит, повредата трябва да бъде отстранена. Ако проблемът е в четките, сменете ги, има смисъл да третирате ламелите. Няма смисъл да се опитвате да възстановите намотката, по-добре е да закупите нов двигател.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня