Грешка E21 в пералня Weissgauff

Грешка E21 в пералня WeissgauffГрешка E21, показана на дисплея в пералня Weissgauff, показва проблеми с дренажа. Пералнята или източва водата твърде бавно, или изобщо не източва. Какво да правим в такава ситуация? Откъде да започнем диагностицирането на SMA? Нека да разгледаме нюансите.

Може би е запушване

Много е трудно веднага да се назове причината за неработещия дренаж. Особено ако няма данни за поведението на пералнята непосредствено преди повредата. Важно е да имате представа на какъв етап от цикъла на SMA е „заседнал“, дали помпата е започнала да работи, какви звуци издава машината, когато се опитва да „ускори“ помпата. След като разполагате с информацията, можете да идентифицирате проблема по неговите „симптоми“.

Ако няма данни за „поведението“ на MCA непосредствено преди повредата, ще трябва последователно да проверите всички елементи на дренажната система Weissgauff.

Обикновено машината не може да изхвърли вода в канализацията поради проблеми с дренажния филтър или помпата. Филтърният елемент се запушва с отломки, които попадат в шайбата, помпата изгаря или се блокира от коса, увита около работното колело. Проверката се извършва от просто към сложно, така че първо се проверява „кошчето за боклук“.изплакнете добре филтъра

Ако има проблеми с източването, SMA виси с пълен резервоар. Следователно, първото нещо, което трябва да направите, е да изпразните машината. Отпадъчните води се отвеждат през филтър за боклук. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на Weissgauff SMA;
 • изключете пералнята от водоснабдяването;
 • преместете устройството далеч от стената или от нишата;
 • отстранете от машината всичко, което може да се развали при контакт с вода (прахове, килими);
 • покрийте пода близо до пералната машина с парцали;
 • отворете техническия люк (той се намира в долния десен ъгъл на кутията);
 • намерете филтъра за боклук;
 • наклонете тялото на машината назад, така че краката да се отделят от пода с 5-7 см;
 • Поставете контейнер под устройството, в зоната, където се намира филтърът за боклук, за да събирате вода.почистване на филтъра на пералната машина

След това трябва внимателно да развиете „кошчето за боклук“. Първо щепселът се завърта на половин оборот по посока на часовниковата стрелка. Изчакайте, докато част от водата се оттече и налягането отслабне, след което извадете филтъра напълно. Не е необходимо да бързате, в противен случай поток от отпадъчна течност ще изтече от машината.

След това трябва да почистите дренажния филтър. Ако има малко замърсяване, ще бъде достатъчно да изплакнете спиралата под крана. Трябва да се избягва контакт с гореща вода - това може да доведе до деформация на кофата за боклук.

Понякога можете да намерите дебел слой варовик и котлен камък върху филтъра за боклук. В този случай частта ще трябва да се накисва в топла вода с добавяне на лимонена киселина. След това мръсотията се отстранява с четка за зъби.измийте филтъра за боклук на пералната машина

Също така не забравяйте да почистите дренажния отвор, който се появява след отстраняване на филтъра за отпадъци. В него освен мръсотия можете да намерите чорап или други чужди предмети. Ако вътре има котлен камък, отстранете го с четка за зъби или гъба с абразивна повърхност.

Какво да направите, ако филтърът за боклук е чист и проблемът определено не е там? След това проверете дренажния маркуч на Weissgauff CMA за запушвания. След като усетите „запушалката“ в него, изплакнете ръкава под течаща топла вода.

Не бива да се изключва възможността проблемът изобщо да не е в машината, а в запушена канализационна тръба или сифон. Затова вижте как водата напуска ваната или мивката. Ако дренажът също е повреден, извикайте водопроводчик.

Да обърнем внимание на помпата

Ако не се открият запушвания, ще трябва да проверите дренажната помпа Weissgauff SMA. Той е този, който отговаря за изпомпването на отпадъчната течност от резервоара в канализационната система. Ако помпата е запушена или счупена, източването на водата става невъзможно. По време на диагностиката ще трябва да демонтирате и проверите елемента и, ако е необходимо, да го тествате с мултицет.

Собствениците на перални Weissgauff са късметлии. Стигането до помпата на такива перални машини е много просто - просто погледнете под дъното на устройството. За да демонтирате сами помпата, ще ви трябва:

 • изключете захранването на SMA, затворете спирателния вентил, изключете машината от комуникациите;
 • източете водата от резервоара, като развиете филтъра за боклук;
 • поставете машината настрани (важно е да поставите пералната машина от страната, където се намира резервоарът за прах - това ще предотврати попадането на влага върху контролния модул);помпа в пералнята
 • изключете долната част на кутията (някои модели Weissgauff имат защита Aquastop, която също трябва да бъде нулирана);
 • намерете дренажната помпа;помпата работи ли добре?
 • разхлабете болтовете, закрепващи помпата;
 • изключете кабелите и тръбите от помпата;
 • завъртете помпата отдясно наляво, след това леко натиснете устройството дълбоко в тялото;
 • извадете помпата от жлебовете и я издърпайте от машината.

Преди да започнете да разглобявате SMA, не забравяйте да изключите захранването на оборудването и също така е препоръчително да носите защитни ръкавици.

След демонтажа проверете помпата. Обикновено е много трудно визуално да се определи естеството на неизправността. Ще трябва да разглобите помпата, да я почистите и да я тествате с мултицет. Ще ви кажем в какъв ред се извършва диагностиката.

Развийте и почистете помпата

Често кодът за грешка E21 се показва на дисплея на пералня Weissgauff именно защото помпата за източване не работи правилно. Но не винаги става въпрос за провал. Понякога помпата се запушва с отломки и следователно не може да функционира правилно. Ремонтът на устройство означава почистването му.

Корпусът на помпата практически не е замърсен. Обикновено работата на системата се спира от косми и нишки, навити около винта. За да възстановите помпата, ще ви трябва:

 • Развийте болтовете на корпуса на дренажната помпа;
 • наполовина тялото;
 • намерете вала с работното колело;
 • Отстранете нишките, мъховете и другите остатъци от остриетата.помпа в пералнята

Работното колело също се проверява. Тя трябва да се върти свободно, с малко напрежение, без да "излита" от вала. Ако дадена част се разхлаби и падне, тя трябва да бъде фиксирана или сменена изцяло.

Трябва незабавно да почистите седалката на помпата – спиралата. След това можете да сглобите помпата и да я фиксирате в корпуса на пералната машина. След това машината се връща във вертикално положение, свързва се с комуникациите и стартира в тестов режим. Ако водата се оттича гладко от резервоара, тогава проблемът е решен.

Бобината на помпата работи

По-добре е незабавно да тествате помпата с мултицет след почистване. Тестерът се превключва в режим на измерване на съпротивлението, неговите сонди се прилагат към контактите на помпата. След това се оценяват показанията на екрана на устройството:

 • съпротивление от 150 до 260 ома - всичко е наред, помпата работи;
 • 0 – повреда поради късо съединение;Проверка на дренажната помпа на пералната машина с мултицет
 • по-малко от 150 Ohm - повреда поради счупване на намотката.

Изгорялата помпа не се ремонтира; ще трябва да закупите и инсталирате нова помпа.

Не трябва дори да се опитвате да възстановите счупена намотка или да премахнете последствията от късо съединение. По-лесно и по-надеждно е да закупите нова помпа - частта е евтина. Когато купувате, трябва да се съсредоточите върху модела и серийния номер на пералнята Weissgauff. Можете да дойдете в магазина с демонтирана помпа и да вземете аналог.

След като инсталирате новата помпа, сглобете отново машината в обратен ред и стартирайте тестовия цикъл. Наблюдавайте работата на пералната машина. Канализацията трябва да се възстанови.

Ако дори смяната на помпата не помогна да изчистите кода за грешка, тогава проблемът е в контролния модул Weissgauff CMA. За да диагностицирате електронния блок, ще трябва да поканите специалист от сервизен център.Няма да е възможно да ремонтирате дъската сами без достатъчно знания и опит.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Андрей Андрей:

  Благодаря ти много. Всичко е описано стъпка по стъпка. Пуснах пералнята за 10 минути.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня