Грешка E21 в пералня Candy

Грешка E21 в пералня CandyМного по-лесно е да се справите с всяка грешка в домакинските уреди, ако имате под ръка подробно обяснение. Грешка E21 в пералната машина Candy информира потребителя, че по някаква причина устройството не може да открие точно текущото ниво на водата в резервоара. Ще анализираме подробно какво трябва да се провери в тази ситуация и как да разрешим този проблем у дома.

Търсим и проверяваме превключвателя за налягане

Във всяка перална машина нивото на водата се определя от специален сензор - превключвател за налягане. За да го проверите, ще трябва частично да разглобите „домашния асистент“. Затова преди всичко проверете гаранционната карта на устройството - ако гаранцията на продукта все още е валидна, тогава е по-добре да поверите диагностиката на специалист от сервизен център, за да не загубите безплатната гаранция, която ще изтече, ако разглобите го сам.

Ако гаранционният период отдавна е изтекъл, тогава можете да продължите с диагностика без угризения на съвестта. Какво да направите в този случай?

  • Изключете пералнята Candy от всички комуникации.
  • Свалете горния капак на кутията, като първо развиете болтовете, които го закрепват.свалете горния капак
  • Намерете сензора за ниво на водата, който е монтиран до контролния блок, недалеч от дясната стена на корпуса на CM.имаше проблем с превключвателя за налягане
  • Развийте винта, също изключете конектора и извадете частта от пералнята.
  • Разхлабете задържащата скоба с клещи и отстранете сензора.сменете сами превключвателя за налягане

Можете да проверите работата на сензор за ниво на водата не само с мултицет. За да започнете, вземете малка тръба, чийто диаметър ще съответства на монтажа на сензора за ниво на водата, свържете я към превключвателя за налягане и издухайте в нея. Ако след това чуете щракване вътре в сензора, значи всичко е наред.Ако частта не реагира по никакъв начин на описаните действия, тогава елементът ще трябва да бъде заменен, тъй като ремонтът в този случай е непрактичен.

Нека се запознаем със сензорното устройство

Много лесно е да разпознаете превключвателя за налягане сред другите компоненти на пералната машина - той изглежда като гофриран пластмасов елемент, малко като шайба. Най-често се среща в сиво или бяло, но цветовете могат да бъдат различни. Проводниците ще отидат към него от стените на CM и малка тънка тръба от крайния панел.

В някои перални машини Candy окабеляването към сензора за ниво на водата е само от едната страна, а не от двете.

Превключвателят за налягане не отчита нивото на водата в самия резервоар, а налягането вътре в системата. Следователно налягането и налягането на въздуха, който преминава през тръбата на превключвателя за налягане, директно зависи от количеството течност в резервоара. Въздухът действа върху мембраната, след което контактите се затварят, след което на таблото за управление на машината се получава съобщение, че има достатъчно вода за избрания работен цикъл.как работи превключвателят за налягане?

Ако сензорът за нивото на водата не работи, тогава просто няма да има кой да предава информация за текущото количество вода в резервоара към контролния модул CM, така че цикълът няма да започне. Така че, ако възникне код за грешка E21, трябва спешно да проверите и смените сами превключвателя за налягане, ако наистина се е повредил. Проблемите могат да бъдат в контактите на сензора, неговата тръба или в самото реле.

Нека тестваме превключвателя за налягане

Най-удобният начин за проверка на детайла е с мултицет. Ако имате този удобен тестер у дома, можете да проверите превключвателя за налягане, както следва:

  • Потърсете електрическата схема на сензора специално за вашата машина Kandy.
  • Поставете сондите на мултиметъра върху контактите на изпитвания елемент.проверка на превключвателя за налягане с мултицет
  • Духайте в тръбата, за да задействате сензора за ниво на водата.
  • Проверете стойностите на дисплея на тестера.

Ако показанията на мултиметъра се променят по време на теста, тогава устройството работи, но ако стойността остане същата, тогава елементът трябва да бъде сменен. Също така си струва да се има предвид, че проблемът може да е свързан с тръбата на превключвателя за налягане, защото ако има дори малка пукнатина или дупка в нея, тогава необходимото налягане за релето ще бъде недостижимо. Сменете сензора за ниво на водата и кодът за грешка E21 няма да ви безпокои много дълго време.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня