Грешка E21 в пералня Hansa

Грешка E21 в пералня Hansa1

Едно от предимствата на повечето съвременни перални машини Hansa е наличието на цифров дисплей, който показва етапа на пране, избрания режим, време или други оперативни проблеми. Също така, в случай на проблем, екранът сигнализира за проблема с криптирано съобщение, като една от опциите, докладвани от системата “SOS” е грешка E21. За да отговорите правилно на кода, който се появява, първо трябва да разберете естеството на повредата. Ще научите за възможните източници и степента на проблема с подробни инструкции и инструкции в тази статия.

Значението на този код

Не е трудно да разберете значението на изскачащото предупреждение: просто погледнете инструкциите за пералната машина или ръководството за потребителя за конкретен модел. Ако нямате технически документи под ръка, няма значение, списъкът с кодове за грешки е стандартен за повечето машини Hansa. Така че, с грешка E21, машината съобщава, че задвижващият ремък е блокирал поради липса на сигнал от тахогенератора. Между другото, описаният проблем възниква много често при този производител поради инженерни недостатъци. Източници на неизправност могат да бъдат:

 • повреден тахогенератор, включително разхлабени контакти или разхлабени закопчалки;
 • счупен термопревключвател;
 • Трудна работа на таблото за управление.

При валидна гаранция пералня с E21 трябва незабавно да се изпрати в сервиз. Ако гаранционният срок е изтекъл, тогава в случаите с тахогенератор и термопревключвател не е необходимо да се обръщате към професионални сервизи. Да се ​​диагностицира кой е виновен и какво да прави не е трудно. Основното нещо е да действате според инструкциите.

Проверка на оборотомера

За да се опитате сами да отстраните проблема: трябва правилно да определите причината за проблема. В повечето случаи грешка E21 се причинява от дефектен тахометър.Той се намира директно върху двигателя и "отговаря" за интензивността на оборотите на барабана. За да стигнете до сензора, ще трябва да извършите редица действия.трябва да проверите оборотомера на двигателя

 1. Изключете машината от захранването, канализацията и затворете крана за подаване на вода.
 2. Осигурете свободен достъп до устройството, като го отдалечите от стената или го издърпате от шкафа.
 3. Отстранете задната стена, като развиете съответните винтове с кръстата отвертка.
 4. Отстранете задвижващия ремък, като издърпате гумата към себе си, докато въртите шайбата.
 5. Маркирайте проводниците, свързани към двигателя, и ги разкачете.

важно! Не пренебрегвайте маркировките или снимките, така че по време на повторното сглобяване да не объркате контактите и да извършите правилната инсталация.

 1. Развийте болтовете, държащи двигателя, и, като разхлабите двигателя, го извадете от корпуса.
 2. Проверете сензора на Хол, прикрепен към двигателя, като проверите силата на фиксиране и съществуващите контакти. Ако някое от горните е разхлабено, трябва да затегнете клемите, да възстановите връзките и да се върнете в първоначалното им положение.

Когато няма съмнения относно контактите и закрепванията, ние тестваме тахогенератора за производителност. За да направите това, достатъчно е да измерите съществуващото съпротивление или напрежение. На първо място, проверяваме съпротивителната сила, като отваряме съединителите и прилагаме сондите на мултиметъра към контактите. Ако дисплеят показва числа в рамките на 60-70 ома, тогава сензорът работи. Друг вариант е измерване на текущото производство. Превключваме устройството на нов индикатор и прикрепяме конекторите, завъртайки двигателя. Оптималната стойност е около 0,2 волта.

Отрицателният резултат изисква подмяна на тахометъра. Важно е да не направите грешка тук, така че премахваме отстранената част и я занасяме в магазина за яснота. Устройството се инсталира обратно по подобен начин.

Тестване на термопревключвателя

Ако резултатът е положителен, оставяме тахогенератора сам и продължаваме да търсим повреда на пералната машина Hans в термичния превключвател. Отново изключваме машината от всички комуникации, отваряме задния капак и обръщаме внимание на нагревателния елемент. Изключете кабелите, отиващи към външния термостат, и разхлабете закрепващите елементи. След това премахваме бойлера и изваждаме термистора, който се намира вътре.трябва да проверите термистора

Сега проверяваме сензора за достатъчно съпротивление:

 1. Взимаме мултицет и го настройваме да измерва омове.
 2. Прилагаме сондите към съответните контакти на термичния превключвател.
 3. Фиксираме показаната стойност: при температура 200 градуса 6000 ома.
 4. Потопете сензора в гореща вода.
 5. Оценяваме резултатите: за работещо устройство цифрата ще се промени надолу и при температура от 500 градуса няма да надвишава 1350 ома.

Ако наличните числа са далеч от нормалните, ще трябва да смените термистора. За да поправите сензора, не можете просто да закупите ново копие, като се съсредоточите върху серийния номер и модела на пералната машина. Последващото инсталиране на устройството и сглобяването на машината няма да причини никакви проблеми: просто действаме в обратен ред.

Успешно преминалите тестове с термостат и тахогенератор показват едно нещо: контролната платка е виновна за грешката E21, която се появява на дисплея. Тук е по-добре да не експериментирате с ремонти „направи си сам“, тъй като контролният модул е ​​твърде чувствителен към манипулации на трети страни. Всяко погрешно движение ще доведе до мащабни последици със скъпо обаждане до сервизния център. Препоръчва се да не се опитвате сами да коригирате повредата, а незабавно да се обадите на квалифициран специалист.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Степан Степан:

  Платката е запоена, оборотомера е сменен, остава да се провери термоключа. Но не разбирам едно нещо, как е свързано с проблема?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня