Грешка E20 в пералня Zanussi

грешка E20 в Zanussi SMАко, докато използвате автоматична пералня Zanussi, забележите, че оборудването показва грешка E20, това показва проблем с дренажната система за използваната вода. Ще разберем защо възниква този вид повреда и как да отстраните повредата сами.

Защо се появи тази грешка?

Ако има неизправност в дренажната система, потребителят ще бъде уведомен с код за грешка E20, който ще се появи на електронния дисплей на автоматичната машина. В допълнение към това обозначение на екрана, пералнята Zanussi ще издаде специфичен сигнал, който ще се повтори два пъти. Грешка E20 показва, че пералнята или не може да източи отпадъчната вода и да центрофугира заредените предмети, или процесът на източване функционира правилно, но повредата възниква директно в програмата, която замръзва, тъй като интелигентността на машината не получава известие че резервоарът е празен

внимание! Има модели перални Zanussi, които в случай на подобна повреда показват грешка E21 или C2.

Нека разгледаме по-отблизо какви щети могат да възникнат в използваното устройство за оттичане на вода. Пералната машина показва грешка E20 поради откриване на следните видове повреди:Дренажната помпа на Zanussia е запушена

 • запушен маркуч, предназначен за източване на вода или тръба;
 • запушване и/или повреда на дренажната помпа (помпа);
 • дефект в сензора за ниво на течността и неговото окабеляване;
 • Повреда на електронното табло (изолирани случаи).

За да върнете машината към предишната си производителност, не е необходимо да прибягвате до помощта на специалисти от сервизния център; можете сами да поправите пералнята. Нека да разберем какво да правим в такава ситуация, как да премахнем причините за неизправността на машината.

Ние го ремонтираме сами

Ако видите, че вашата пералня Zanussi показва грешка E20, изключете я от мрежата и едва тогава продължете с диагностиката на проблема.За да започнете, изключете дренажния маркуч от захранващите линии и източете водата от барабана във вана или друг контейнер. Ако отпадъчната вода излиза лесно, може да се предположи, че канализационната тръба е запушена и трябва да се почисти или има запушване на помпата. След като изпразните резервоара за вода, извадете прането от пералнята и продължете да проверявате дренажната система.

Ако всичко е наред с канализационната тръба, продължете да проверявате дренажната помпа и филтъра. Извадете филтърния елемент, прегледайте го внимателно, поставете го под течаща вода и изплакнете добре. Можете да получите достъп до помпата в автоматичните перални машини Zanussi, като свалите задния капак на корпуса. За да направите това, изпълнете следния алгоритъм от действия:

 • Развийте всички болтове, които го държат около периметъра на задната стена;
 • отстранете стената на корпуса;
 • Внимателно отстранете електрическото окабеляване, което отива към превключвателя за налягане от помпата;
 • Развийте самонарезния винт, който държи помпата, болтът е разположен на дъното на пералната машина;
 • освободете скобите на дренажния маркуч и тръбата;
 • издърпайте помпата.

запушена тръба на ZanussiСлед като извадите помпата от пералнята Zanussi, откачете тръбата от резервоара. Внимателно го прегледайте за повреди, изплакнете го под течаща вода и почистете дренажния маркуч със специален почистващ кабел. След това работете върху помпата.

За да почистите помпата, трябва да развиете капачката на нея и да прегледате работното колело. Ако откриете остатъци по нея: конци, косми, вълна, почистете повърхността и я избършете внимателно. След това трябва да проверите частта с помощта на мултицет. Сондите на устройството трябва да се приложат към повърхността на помпата, като по този начин се измерва съпротивлението на намотката; тази стойност трябва да бъде равна на 200 ома. Ако стойността не съответства на посочената, дренажната помпа ще трябва да бъде заменена с нова.

важно! Когато разглобявате машината и отделяте различни кабели и части, препоръчително е да правите снимки на всички етапи на работа, това ще ви помогне да сглобите правилно пералнята в края на процеса на ремонт.

След като изпълните горните стъпки с дренажната помпа, монтирайте я на място, стартирайте програмата за пране на машината и наблюдавайте работата на машината. Ако шайбата все още показва грешка E20, това означава, че помпата е работила правилно, но проблемът е другаде.

Започнете да проверявате изправността на превключвателя за налягане и проводниците, които свързват сензора за ниво на течността към помпата и електронната платка. В повечето случаи основната причина се крие именно в повреда на окабеляването, а не на превключвателя за налягане.

Ако сте проверили всички изброени елементи, но грешка E20 не се отстранява, ще трябва да проверите електронния модул. Тази работа се класифицира като много трудна, изисква максимална концентрация и внимание. Дори майсторите, които ремонтират перални машини, се заемат с неохота. Обикновено дъската не се ремонтира, а се заменя с нова, но такава покупка може да удари семейния бюджет: частта е доста скъпа. Но си струва да се отбележи, че неизправностите на електронния модул са изолирани случаи, които се случват изключително рядко.

Както видяхте, можете сами да определите причината за грешка E20 на екрана на машина Zanussi. Устройството трябва да се проверява на етапи, като се започне от най-простия и се премине към по-сложния. Не е необходимо незабавно да разглобявате машината и да изваждате помпата, ако не сте почиствали дренажния филтър в продължение на 2-3 години, първо го проверете, в случай че основната причина за повредата е точно в това. Между другото, не забравяйте за превантивните мерки: ако „се грижите“ за машината всеки ден, използвайте само автоматичен прах, използвайте омекотители за вода, перете нещата в специална торба, тогава можете да предотвратите запушването на дренажната система и възникване на проблеми в него.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Валери Валери:

  Добър ден на всички, имах Е20, свалих помпата. Ако вентилът едва се върти, разглобете и почистете ротора. Има много неща по него, измийте го направо в гореща вода и сапун. Измих се с грешна четка за зъби. Избърсано, изсушено, сглобено и всичко работи! Всичко най-хубаво!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня