Грешка E20 в пералня Aeg

грешка e20 в aegСъвременните перални машини са оборудвани с програма за самодиагностика, а немските машини AEG още повече. Информацията под формата на код на дисплея ви позволява да намалите времето за отстраняване на неизправности и отстраняване на неизправности. Една от най-честите грешки на тази марка е кодът за грешка E20. Какво означава това, какво да правим в такъв случай, нека да го разберем заедно.

Тълкуване на грешки

Код E20 в Пералня AEG информира потребителя, че няма дренаж. С други думи, по някаква причина пералнята на марката AEG не може да се отърве от отпадъчната вода, която остава в резервоара след измиване. Съответно тя също не може да продължи да изпълнява програмата за пране, тъй като просто няма къде да вземе чиста вода. Този проблем може да бъде причинен от следните причини:

 • запушен дренажен филтър;
 • неизправност на помпата;
 • прегънат дренажен маркуч.

Тази грешка не трябва да се бърка с грешка E21, те разбира се са подобни. Грешка E21 обаче показва по-широк кръг от проблеми, свързани с източването на отпадъчни води от резервоара. Наличието на грешки E20 и E21 значително улеснява работата на техника, тъй като те ограничават обхвата на причините, поради които няма изтичане. Съответно, техникът няма да трябва да проверява куп части, преди да открие слабото място, което е причинило определената грешка.

Алтернативни кодове

Има няколко десетки модела перални машини от тази марка, произведени по различно време. Тяхната диагностична система е малко по-различна. По-точно, кодовете за грешки на пералните AEG се различават. В някои перални машини алтернативите на код E20 са кодове C2 и EF0. Ще чуете и два звукови сигнала. Те също така показват запушване на дренажната система.

За ваша информация! При някои модели кодът EF0 също показва повишено образуване на пяна.

Нека не се разсейваме и да се върнем към конкретната грешка E20, какво да правим с нея?

Премахване на блокажи

филтърът е запушенПърво опитайте да нулирате програмата, като изключите пералнята от мрежата. Това е най-универсалният начин за спиране на една програма и стартиране на нова след повторно включване на пералнята в мрежата. След това включете машината и опитайте да започнете да източвате. Ако нулирането не помогна и грешката се появи отново или машината замръзне, продължете с проверка на дренажния филтър. За пералня AEG се намира в долния десен ъгъл. Отворете вратата и развийте частта. След това го измиваме и го връщаме на мястото му.

След дренажния филтър проверете дренажния маркуч за прегъвания. Може би сте местили машината и случайно сте я прищипали. Това не се случва често, но все пак си струва да се провери.

Смяна на помпата

За разлика от пералните машини LG или Samsung, смяната на помпата в машина AEG ще бъде малко по-трудна. Въпреки това, много собственици, чиито ръце растат „от правилното място“, са напълно способни да вършат тази работа сами. Работата се усложнява от факта, че помпата в този случай може да бъде достигната само през предната стена на машината. Нека опишем този процес подробно:

 1. изключете оборудването от електрическата мрежа, водоснабдяването и канализацията;
 2. издърпайте машината на свободно място, осигурявайки свободен достъп до всички стени;
 3. Развийте двата самонарезни винта отзад, които държат горния капак;
 4. плъзнете капака хоризонтално и след това го отстранете;
 5. издърпайте контейнера за прах от мястото му;
 6. Развийте винтовете под таблата, които държат предната част на кутията;
 7. извадете контролния панел от ключалките и внимателно го поставете върху машината, без да изключвате чиповете с проводници;
 8. Развийте още няколко винта под панела;
 9. отворете вратата на люка и извадете металната скоба от маншета, като я вземете отдолу с някакъв подходящ инструмент (не остър);
 10. откачете тръбата за подаване на вода и, ако има такава, тръбата за подаване на въздух от маншета;
 11. извадете маншета от жлеба на предната стена и го пъхнете вътре в барабана;
  махнете маншета
 12. изключете кабелите от ключалката на вратата;
 13. издърпайте дренажния филтър;

  ! Не забравяйте да поставите парцали под пералнята в случай на изтичане на вода.

 14. наклонете машината настрани, така че отдолу да можете да развиете винтовете, които държат предната част на тялото;
 15. повдигайки тялото нагоре, преместете го настрани;
 16. изключете всички кабели и фитинги от помпата;
  изваждаме помпата
 17. развийте помпата от тялото и я издърпайте от машината;
 18. поставете нова част на мястото на старата;
 19. Сглобете отново оборудването в обратен ред.

Струва си да кажете няколко думи за помпата на пералната машина AEG. В някои случаи е възможно да не се сменя цялата част, а да се смени само работното колело, ако е повредено.

Така че грешка E20 е една от най-лесните за коригиране. Ако внимателно следвате инструкциите, можете да се справите с тази трудна задача у дома. Късмет!

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Юлия Джулия:

  Много благодаря!!!!

 2. Граватар Руслан Руслан:

  Благодаря ти

 3. Граватар Артьом Артем:

  Добър ден! Не мога да извадя филтъра. Нещо го държи там.
  Страхувам се, че ако го дръпна по-силно, може да го изтръгна.
  Невъзможно е да го откъснете; филтърът излиза на няколко см от корпуса.
  Какво можете да препоръчате?

 4. Граватар на Леонардо Леонардо:

  Филтърът е чист, дренажният маркуч няма прегъвания. Грешката възниква както в средата на цикъла на пране, така и в последния етап. Някой сблъсквал ли се е с това?

  • Граватар Павел Пол:

   Да, понякога излиза и E20 stsrt/stop, цъкаш и светва. Досадно е... не знам какво да правя...

   • Граватар Андрей Андрей:

    Започнаха да се случват същите глупости.На последния етап E20 просто се появява периодично и старт/стоп мига, това е преди цикъла на центрофугиране...натискате го, цикълът на центрофугиране не се случва и прането е мокро. В същото време, ако просто стартирате програмата за въртене, всичко е наред.

    • Граватар Иван Иван:

     Освен това проверете дренажа; може да има запушване на самата канализационна тръба.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня