Код на грешка E20 на пералня Electrolux

грешка E20 в машина ElectroluxЕдна от често срещаните грешки, които възникват при използване на пералня Electrolux, е грешка E20. Свързва се към канализационната система. Нека да разберем защо може да възникне тази грешка и как да премахнем всички възможни неизправности.

Причини за грешката?

Грешка E20, която се появява на дисплея на съвременните перални машини от Electrolux, също е придружена от характерен звуков сигнал, който звучи два пъти. Тази грешка уведомява потребителя, че има неизправност в дренажната система. Това означава, че машината или изобщо не източва водата и не центрофугира прането, или водата се източва, но програмата „замръзва“, тъй като електронният модул не получава сигнал за празен резервоар.

За ваша информация! При някои модели перални машини подобна грешка се обозначава с код E21 или C2.

Неизправностите на дренажната система могат да бъдат следните:

 • запушен дренажен маркуч или тръба;
 • запушена или счупена дренажна помпа;
 • неизправност на сензора за ниво или неговите проводници;
 • повреда на електронния модул (в много редки случаи).

Отстраняване на грешки

За да премахнете грешка E20, първо трябва да изключите захранването на машината. Сега можете да източите водата от резервоара през дренажния маркуч, като го развиете от изхода на канализацията. Моля, имайте предвид, че ако водата изтича лесно, тогава или канализацията е запушена и ще трябва да почистите сифона, или има запушване на помпата. След като източите водата от машината, извадете прането от барабана и след това потърсете и отстранете проблемите.

След като проверите дренажа и се уверите, че няма запушване, продължете да проверявате дренажната помпа и филтъра. Развийте филтъра и го издърпайте, след което проверете и изплакнете под течаща вода. Що се отнася до помпата, можете да стигнете до нея само в машини Electrolux през задната стена. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Развийте винтовете на задния капак, които го държат на място;
 2. отстранете отвинтения капак;
 3. изключете електрическите проводници от помпата, отиващи към превключвателя за налягане;
 4. развийте болта от дъното на пералната машина, който държи помпата;
  дренажна помпа в пералня
 5. освободете скобите на дренажния маркуч и тръбата;
 6. изваждаме помпата.

дренажна помпа в пералняСлед като изключите помпата, отделете тръбата от резервоара. Проверете го и го изплакнете с вода, а също така почистете дренажния маркуч с помощта на почистващ кабел. След това можете да работите върху помпата.

За да почистите помпата, трябва да развиете капачката на нея и да проверите работното колело. По него може да има косми или вълнени нишки. Като цяло го почистваме от отломки и го избърсваме внимателно. Също така трябва да проверите помпата с мултицет. За да направите това, прилагаме сондите на устройството към помпата и виждаме какво е съпротивлението на намотката, трябва да бъде 200 ома. В противен случай трябва да смените дренажната помпа с нова.

Когато разглобявате машината за първи път, направете снимки, които ще ви помогнат да сглобите правилно машината, без да объркате нищо.

Ако причината за грешка E20 е свързана с помпата, след като я преинсталирате, пуснете машината в тестов режим и вижте как работи машината. Ако помпата се окаже работеща, продължете към проверка на работата на превключвателя за налягане и окабеляване, свързващо сензора за ниво на водата с помпата и с електронната платка. Най-често проблемът възниква с контактите на окабеляването, а не със самия превключвател за налягане. В крайна сметка, ако не работи, кодовете E11, E32 обикновено се появяват на дисплея.

Ако проверката на превключвателя за налягане и окабеляването не даде резултати и грешката E20 все още се появява, тогава остава само да проверите електронен модул. Това е доста старателна и сериозна работа, която дори майсторите поемат с неохота. По правило дъските не се ремонтират, а се заменят с нови, което може да бъде доста скъпо. Ние обаче няма да ви плашим; когато се появи такава грешка, това се случва изключително, изключително рядко.

Обобщавайки, отбелязваме, че за да идентифицирате причините за грешка E20 в пералня Electrolux, отделете време. Започнете проверката стъпка по стъпка от най-простото до най-сложното. Не трябва да разглобявате машината, ако знаете, че не сте почиствали дренажния филтър от две години, първо го погледнете, може би това е причината. Освен това, ако редовно се грижите за вашия „домашен помощник“, използвайте само автоматичен прах, омекотете водата за пране и перете нещата в торба за пране, това ще помогне да се предотврати запушването на дренажната система. Честит ремонт!

   

9 читателски коментара

 1. Граватар Юрий Юрий:

  Благодаря ти много!
  Показва се грешка E20.
  Когато проверявах помпата, открих съвпадение, блокиращо работното колело.
  След почистване всичко работи отлично

 2. Граватар Наталия Наталия:

  Благодаря ти много!!! Направихме всичко, както ВИЕ описахте, и намерихме копче и стотинка. Сега ще събираме, дано всичко да е наред!

 3. Граватар за Свети Валентин Валентина:

  Благодаря ти! Всичко се получи! Машината заработи! Ура!!! Открити са метални части в помпата и филтъра. Нямаше нужда да викате техник.

 4. Граватар Елена Елена:

  Възможно ли е електрониката да е неизправна? После всичко е чисто..

 5. Граватар Николай Николай:

  Капакът на филтъра се развива, но не може да се свали ((Моля, кажете ми какво да правя?

  • Граватар Александър Александър:

   Там имам детски шал. Как е попаднал там? Внимателно издърпайте капака, той трябва да излезе.

  • Граватар Игор Игор:

   Ще трябва да разглобите SMA, да премахнете „охлюва“ заедно с помпата и да развиете помпата от него. след това натиснете филтъра отзад. Най-вероятно клечка за зъби или тел от сутиен.

 6. Граватар Федя Федя:

  Дава грешка e20. След това поставяме водата в режим на източване, тя се оттича. До цикъла на въртене той го изстисква. И така всеки път. Може ли проблемът да бъде идентифициран веднага?

 7. Граватар Анонимен Анонимен:

  Появи се същата грешка. Увити около нагревателя детски чорапи саботираха процеса.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня