Грешка E2 в пералня Haier

Грешка E2 в пералня HaierВ съвременните перални машини системата за самодиагностика може точно да определи всяка повреда, поради което има толкова много кодове за грешки. Грешка E2 в пералня Haier се счита за една от най-често срещаните, макар и не най-сериозната. Той информира потребителя, че вратата на люка не е заключена и не е било възможно да се заключи през последните 20 секунди. Понякога това може да се коригира, като просто отворите вратата ръчно и след това я затворите отново. Но ако това не помогне, тогава ще трябва да преминете към диагностика.

Ключалката спря да работи правилно

Ако не беше възможно да елиминирате кода за грешка E2 толкова лесно, тогава трябва да слушате звуците, които издава вратата. Когато механичната ключалка работи и ясно чувате първото щракване, но не чувате второто, тогава проблемът е в устройството за заключване на люка. Съкратено UBL, това е елемент, който отговаря за спомагателното фиксиране на ключалката, осигурявайки допълнителна защита. Този задължителен етап на защита предотвратява случайно отваряне на люка по време на работния цикъл. Следователно, без този електронен блок, пералнята Haier ще откаже да стартира програмата.проблеми с UBL

Ако UBL не работи по някаква причина, дисплеят непрекъснато ще показва код за грешка E2. Какво точно може да е причината това да се случи?

  • Износване на агрегата. Поради продължителна употреба, биметалните пластини UBL се износват и губят електропроводимост. Ремонтът в тази ситуация е невъзможен - само пълна подмяна на елемента.
  • Блокиране на UBL. Блокирането може да не работи поради просто блокиране. Това може да е коса, вълна, конци или други замърсители, попаднали в устройството.В този случай можете сами да разглобите частта и да премахнете всички остатъци.
  • Неизправност на контролната платка на CM. Контролният модул е ​​един вид "мозък" на цялата пералня Haier. Следователно, ако нещо не е наред с него, тогава UBL просто не получава команди от него. Може да се дължи на изгорени следи на платката, полуистори, фърмуер или еднократна повреда. Препоръчително е да опитате да рестартирате „домашния асистент“ и ако това не помогне, започнете пълна проверка на контролния модул.

Не трябва сами да ремонтирате и диагностицирате контролната платка, тъй като без подходящия опит и знания съществува голям риск от по-нататъшна повреда на уреда.

Първите две причини за неизправност са лесни за проверка и отстраняване със собствените си ръце у дома. За трети ще трябва да се обадите на специалист от сервизен център, който има не само специално образование, но и необходимото оборудване за ремонт. Освен това си струва да се има предвид, че не е опасно да се повреди UBL, защото не е много скъпо. В същото време контролният модул в някои ситуации може да струва колкото нова пералня, така че определено не си струва да експериментирате с него.

Тест и подмяна на брава

Не бързайте да купувате нов заключващ механизъм на покрива, защото понякога не е необходима подмяна. На първо място, трябва да проверите неговата изправност, за която ще трябва да извадите частта от седалката и да я оцените с мултицет. Какво трябва да направя за това?

  • Изключете машината от захранването и водоснабдяването.
  • Отворете вратата на люка. Ако проблемът ви хване на етапа, когато вратата е затворена механично, ще трябва да развиете горния капак на кутията, да наклоните CM назад, да пъхнете ръката си в заключващото устройство и да използвате отвертка, за да преместите резето. Същото може да се направи и отдолу, ако махнете дъното на пералнята.проверка и подмяна на UBL на предната камера
  • Разхлабете външната скоба на маншета с люка и след това го пъхнете вътре.
  • Намерете ключалката, отстранете винтовете, които я закрепват, а след това и самата ключалка.
  • Изключете окабеляването от UBL.

Препоръчително е да направите снимка на правилното свързване на проводниците, за да имате под ръка пример по-късно.

  • Отстранете заключващото устройство на люка.

След като частта бъде премахната, можете да започнете теста. Моля, първо проучете ръководството за потребителя на Haier, за да знаете електронната схема на UBL. След това трябва да вземете обикновен мултиметър, да го превключите в режим на измерване на съпротивлението, да настроите сондите на „нула“ с „фаза“ и да оцените показанията на дисплея. Устройството е работещо, когато на дисплея се изведе трицифрено число, в противен случай ще трябва да бъде сменено. Освен това си струва да проверите заземяването с общия контакт - ако устройството показва „1“ или „0“, тогава UBL е нормален.тестване на UBL с мултицет

Не се опитвайте да ремонтирате заключващото устройство на покрива. Неговите части се считат за еднократна употреба, а самият UBL е много евтин, така че е много по-ефективно и по-бързо просто да го замените. Занесете повредената част в магазина като пример или просто запишете серийния номер на вашата пералня, така че консултантът в магазина да може да намери артикула, от който се нуждаете. Сменете според нашите инструкции в обратен ред, като не забравяте предпазните мерки.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня