Грешка E2 в пералня Gorenje

Грешка E2 в пералня GorenjeВсеки ден диагностицирането на грешки в пералните машини става все по-лесно, тъй като често самото устройство точно определя причината за неизправността и информира потребителя за това. Например грешка E2 в пералнята Gorenje показва, че „домашен асистент“ не може да започне работния цикъл, тъй като вратата на люка не е затворена. Това може да се дължи или на дефектен заключващ механизъм, или на повредено UBL окабеляване. Най-лошото е, ако проблемът е възникнал поради повреда на контролната платка, с която е почти невъзможно да се справите у дома. Но на първо място. Първо, нека започнем да проверяваме домакинските уреди с най-основните причини за неизправност.

Проверете за механични повреди

На първо място, трябва да проучите механиката, защото ако автоматичната пералня не се затваря, най-вероятно причината е в повреда на ключалката, неправилно подравняване или деформация на самата врата. Всичко това може да се случи или поради естествено износване по време на работа, или поради небрежно боравене с оборудването. Например, това може да се случи, ако потребителят затръшна силно вратата, окачи мокри дрехи върху нея след пране или ако малки деца се возят на вратата.махнете вратата

Ето защо, ако вратата вече не се затваря напълно, тогава проблемът е несъответствие, което лесно може да бъде отстранено със собствените ви ръце. За да елиминирате увисването на пантите и езикът на заключващия механизъм може отново да попадне в жлеба, достатъчно е да регулирате вратата на нивото и да затегнете крепежните елементи на люка.

Ако пантите са в ред, но вратата не се затваря напълно, тогава езикът на механизма е повреден.Металният прът, който държи заключващия елемент, често пада от леглото си, така че езикът пада и спира да закрепва вратата. В този случай ще е необходим малък ремонт - разглобяване на вратата и регулиране на пръта. Можете също така да не докосвате устройството, а просто да смените цялата дръжка на люка, ако в тази конкретна ситуация ще бъде по-лесно да направите това.счупен механизъм на вратата на люка

И накрая, третата възможна причина за повреда е, когато вратата може да се затвори докрай, но без стандартното щракване. В този случай трябва да проверите водача, тънък пластмасов елемент, който може да се деформира с течение на времето. Ръководството е необходимо, за да се гарантира, че вратата на люка се затваря напълно с характерно щракване. Следователно, ако няма звук при затваряне на вратата, тогава пластмасовият елемент е изпаднал или е частично изтрит, поради което се е появило леко изкривяване, което пречи на нормалното функциониране на люка. За да коригирате това и да върнете езика в жлеба, трябва да закупите и инсталирате нов водач.

Проблем със заключващото устройство на люка

И така, какво трябва да направите, ако дисплеят показва код за грешка E2 и машината откаже да започне прането? Това се случва, защото самият „домашен асистент“ не позволява работният цикъл да започне поради предпазни мерки. Ако барабанът не е запечатан, тогава измиването може да бъде опасно поради възможното случайно отваряне на люка по време на работа, което ще доведе до наводняване на подовете и съседите отдолу. Ето защо, за по-голяма безопасност, производителите са създали допълнително устройство за заключване на люка, така че вратата да бъде защитена и с електронна брава. Защо UBL може да се провали?

  • Естествено износване по време на употреба.С течение на времето биметалните пластини на електронната брава могат да загубят свойствата си, поради което вече няма да реагират на SM сигнали. В такава ситуация не са необходими ремонти, а само пълна подмяна на устройството за заключване на люка.Как работи UBL на пералня?
  • UBL замърсяване. Понякога малки чужди предмети като конци, косми и други отпадъци влизат в устройството и пречат на работата на елемента. Ако това се случи, трябва да разглобите устройството и да го почистите от всички замърсители.
  • Повреда в контролния модул на CM. Най-лошото, което може да се случи, е повредата на контролния модул, който предава команди към всички ключови компоненти на устройството. Може да спре да функционира нормално поради изгорели писти, триаци или поради предишен отказ. За да се коригира ситуацията, е необходима задълбочена диагностика, възстановяване или пълна подмяна на елемента.

Първите две причини са лесни за отстраняване със собствените си ръце, но третата е почти невъзможна за справяне без специални познания. Модулът за управление на пералната машина е един вид „мозък“ на цялата система, нейната най-важна и най-крехка част, която е много лесно да се повреди случайно. За да не го повредите още повече, по-добре е да не рискувате и незабавно да потърсите помощ от специалист от сервизен център, тъй като по този начин можете евентуално да спестите от подмяна, като само ремонтирате устройството.

Тестване и смяна на брава

Не трябва незабавно да купувате нов UBL, без да проверите старата част. Първо трябва да направите малка диагностика и да се уверите, че устройството наистина е дефектно. За да го премахнете, следвайте нашите инструкции.

  • Изключете машината от всички комуникации.
  • Отворете вратата на люка.Поради факта, че ключалката е заключена, трябва леко да наклоните устройството на една страна, да премахнете долния декоративен панел, да пъхнете ръката си в отвора и да опитате ръчно да преместите раздела. Ако това не се получи, тогава трябва да развиете капака на CM, да наклоните устройството назад и да опитате да преместите ключалката отгоре.Извличане на UBL
  • Отстранете маншета с люка, като огънете ръба, хванете скобата и я махнете.
  • Отстранете винтовете, закрепващи ключалката.
  • Изключете всички кабели от UBL.

Не забравяйте да направите снимка на свързването на кабелите към устройството, така че по време на повторното сглобяване да можете да използвате един вид измамен лист.

  • Отстранете устройството за заключване на люка и продължете с проверката.

Когато имате ключалката в ръцете си, трябва да вземете официалното ръководство за потребителя, за да намерите информация за UBL електронната схема там. След това превключете обикновен мултиметър в режим на измерване на съпротивлението, прикрепете сондите му към „нула“ с „фазата“ на електронната част и оценете получените стойности. Ако резултатът е три цифри, тогава устройството е наред, в противен случай трябва да се смени. След това трябва да промените позицията на тестера на общ контакт и „нула“ - ако полученият резултат е „0“ или „1“, тогава не е необходима подмяна.тестване на UBL с мултицет

Повечето домакини рано или късно се сблъскват с повреда на UBL, така че няма нищо критично или страшно в това. По-добре е да не се опитвате сами да разглобявате и ремонтирате повредено устройство за заключване на люка, защото то не може да бъде ремонтирано, а новата част не е много скъпа.затворете контактите на UBL Vyatka

За да го замените, просто вземете неуспешния UBL със себе си в магазина като пример или запишете серийния номер на пералнята Gorenje, за да не направите грешка с избора си.Всеки може да се справи с инсталацията - можете просто да следвате нашите инструкции в обратен ред, като се фокусирате върху собствените си снимки на окабеляването и не забравяте да фиксирате сигурно монтажа. Не забравяйте да изпълните тестов цикъл, за да се уверите, че подмяната е успешна и проблемът е разрешен.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня