Пералня Daewoo показва грешка E2

Пералня Daewoo показва грешка E2Съвременните перални машини Daewoo могат самостоятелно да откриват повреди в системата и да уведомяват потребителя за тях. Машините с дисплей показват съответния код на екрана, машините без дисплей мигат индикаторите си в определен ред. Грешка E2 се появява изключително рядко на цифровия дисплей на пералните машини Daewoo. Нека да разберем за какъв вид неизправност предупреждава този код, как да върнем „домашния асистент“ на работа?

Що за грешка е това?

Пералнята Daewoo издава код E2, докато пълни резервоара с вода. Тоест грешката може да „излезе“ в самото начало на цикъла или на етапа на изплакване. Ако забележите, че машината е замръзнала, не се паникьосвайте. Необходимо е да се съберем и да разберем причината за неизправността на оборудването.

Грешка E2 показва проблеми с приема на вода.

Какво да направим първо? Като начало си струва да разберем, че „виновникът“ за спирането на пералнята в такава ситуация може да бъде един от следните елементи:

 • пресостат Сензорът измерва количеството вода в резервоара и предава тази информация на контролния модул;
 • смукателен клапан. Мембраната се отваря, когато е необходимо да се изтегли вода в системата и се затваря, когато резервоарът се напълни до необходимото ниво;
 • контролен модул. „Мозъкът“ на машината координира работата на всички основни компоненти. Ако полупроводниковите елементи, например тези, управляващи превключвателя за налягане, са повредени, машината „замръзва“ и не може да продължи прането.наблюдавайте внимателно машината

При пране и изплакване автоматична машина изтегля определено количество вода. Счупеният електромагнитен клапан може или изобщо да не се отвори и да не „пусне“ течност, или, напротив, да не се затвори, осигурявайки непрекъснат поток и самооттичане. Във всеки случай пералната машина ще замръзне.

Подобна ситуация ще възникне, ако превключвателят за налягане не успее.Може би резервоарът ще се напълни до необходимото ниво, но счупен сензор за ниво ще каже на „мозъка“, че няма достатъчно вода или, напротив, много. Тогава прането няма да може да продължи както обикновено. И накрая, таблото за управление. „Мозъкът“ контролира работата на всички вътрешни части на машината. Ако възникне някаква електронна повреда, прането ще спре.

Когато някой от изброените модули не функционира правилно, машината „замръзва“, показвайки код на дисплея. На първо място, трябва да опитате да нулирате грешката д2, може би рестартирането ще помогне за съживяване на оборудването. Ако нулирането на настройките не доведе до очаквания резултат, ще е необходима диагностика на машината.

Моментен отказ на системата

Да кажем, че грешка E2 се появява на дисплея за първи път. Не трябва незабавно да се обаждате на техник или да разглобявате кутията, опитвайки се да извършите ремонта сами. Първо, не забравяйте да опитате да рестартирате машината. Ако пералнята замръзне в средата на цикъла, тогава трябва да действате така:

 • изключете измиването, като натиснете бутона на контролния панел;
 • извадете захранващия кабел от контакта;
 • наклонете машината назад, поставете нисък блок под дъното;
 • отворете техническата врата, зад която е скрит филтърът за боклук;
 • поставете контейнер под пералнята за събиране на вода, покрийте пода наоколо със сухи парцали;
 • Намерете маркуча, разположен близо до дренажния филтър. Предназначен е за аварийно отстраняване на вода от резервоара;източете водата от машината
 • извадете щепсела и източете водата от пералната машина;
 • изчакайте, докато люкът се отключи. Това трябва да се случи, след като машината бъде "изпразнена";
 • отворете вратата и извадете предметите от барабана;
 • Развийте филтъра за боклук. Почистете спиралата и отвора от отломки и мръсотия;
 • завийте елемента на място;
 • извадете дозатора за перилен препарат;
 • изплакнете дозатора, за да отстраните остатъците от прах;
 • натиснете тавата обратно на мястото й.

След това можете да извадите блока изпод пералнята и да включите оборудването в контакта. След това изсипете праха в тавата както обикновено, заредете прането в барабана и равномерно разпределете дрехите вътре. След това затворете вратата и опитайте да стартирате прането отново. Понякога обикновеното рестартиране помага да се коригира ситуацията и оборудването започва да работи, сякаш нищо не се е случило.

Ако грешка E2 се появи отново, ще трябва да диагностицирате пералнята Daewoo, да установите причината за проблема и да го отстраните.

Превключвателят за налягане е "виновен"

Можете сами да поправите пералнята, ако имате свободно време. Когато не искате да се занимавате с оборудване, обадете се на специалист. Ще ви кажем как да извършите ремонта сами, за да не плащате повече за работата на специалист. Преди всичко се препоръчва да проверите превключвателя за налягане. Сензорът за нивото на водата е един от най-крехките елементи на всяка автоматична машина.. Обикновено тръбата или се запушва, или намотката и кабелите изгарят. Алгоритъмът на действията за диагностициране на част ще бъде както следва:

 • изключете захранването на машината Daewoo;
 • преместете устройството далеч от стената;
 • Развийте няколко болта, закрепващи горния панел на кутията;
 • отстранете „капака“ и го оставете настрана;имаше проблем с превключвателя за налягане
 • намерете превключвателя за налягане, той се намира по-близо до горния десен ъгъл;
 • Развийте винта, който прикрепя сензора към тялото, откачете тръбата, изключете кабелите от частта;
 • с помощта на мултицет проверете всеки захранващ проводник един по един за повреда;
 • използвайте тестер, за да позвъните на бобината на сензора.

Ако проверката с мултиметър е доказала, че превключвателят за налягане е дефектен, е необходимо да го смените с нов; елементът не може да бъде ремонтиран. Когато няма признаци на повреда на сензора, издухайте тръбата му и почистете маркуча, към който е прикрепен.

Отломки и мръсотия, натрупани в тръбата на превключвателя за налягане, могат да причинят неизправност на сензора.

Ето защо е толкова важно елементите да се почистват добре.След това трябва да свържете отново превключвателя за налягане и да проверите дали се появява грешка E2.

Клапанът за пълнене не работи

Тъй като код E2 означава проблеми с приема на вода, следващият ред за проверка ще бъде входящият клапан. Той също се намира в горната част на машината; за достъп до елемента ще трябва да свалите капака на корпуса.

Електромагнитният клапан се намира на гърба на корпуса, свързан е към входния маркуч, така че е много лесен за намиране. Не е необходимо незабавно да премахвате окабеляването от частта; първо измерете съпротивлението на бобината с помощта на мултицет. Ако откриете проблеми, сменете сензора.намерете всмукателния клапан

Ако входящият вентил работи правилно, трябва да проверите вградения филтър. Мрежата е монтирана на входа на машината и често е запушена от различни примеси, съдържащи се в чешмяната вода. Почистете елемента и го инсталирайте обратно.

Електрониката "заглушава"

Ако причината за „капризите“ на пералната машина Daewoo не е счупен превключвател за налягане или входящ клапан, остава само да проверите контролния модул. Той е този, който контролира процеса на събиране на водата и може да предизвика грешка E2.Контролната платка на Daewoo е дефектна

Много е трудно да ремонтирате контролния блок със собствените си ръце. Без необходимите познания и достатъчно опит не се препоръчва да се бърка в електрониката на машината. Можете да влошите ситуацията, като допълнително повредите платката. Тогава ще трябва да закупите нов модул, а това е доста голяма инвестиция. Специалист от сервизен център ще тества фърмуера и ще определи проблема. След това той ще вземе решение за целесъобразността на ремонта на таблото за управление. Техникът ще може компетентно да замени повредени полупроводници, да актуализира софтуера и да запои пистите.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня