Грешка E2 в пералня Bosch

Грешка E2 в пералня BoschСистемата за самодиагностика на неизправности може да покаже грешка E2 на машина на Bosch (или E02, в зависимост от модела). Инструкциите за машината ще ви помогнат да дешифрирате този код. Нека да разберем как да поправим оборудването, за какъв вид повреда информира кодът.

"Първа помощ" и декодиране

Какво да направите, ако пералнята спре да работи и изведе грешка на екрана? Трябва да се опитате да коригирате ситуацията и да разберете какъв вид повреда „подсказва“ машината. Код E2 (E02) информира за проблеми с колекторния двигател.

Грешка E2 се счита за критична; ако повредата не бъде коригирана, електрическото окабеляване може да се повреди или двигателят да изгори.

Ремонтът на оборудването не винаги е необходим, можете да опитате да нулирате кода за грешка, без да се намесвате в механизма на машината. Не забравяйте да проверите напрежението в електрическата мрежа, в случай че просто не е достатъчно, за да работи машината. Ако захранването е слабо, повикайте електротехник.

Причината за грешка E2 може да е краткотрайна повреда на контролния модул поради пренапрежение на захранването. Опитайте да изключите пералнята от контакта за 20 минути, след което я включете отново. При някои модели на Bosch ще трябва да нулирате принудително кода, като следвате тези стъпки:проблем с двигателя

 • натиснете и задръжте клавиша "Power";
 • Завъртете програматора от стандартната позиция („изключено“) с две щраквания наляво. По време на това трябва да задържите бутона „Вкл.“;
 • изчакайте няколко секунди и отпуснете бутона за захранване.

След тази процедура пералната машина Bosch ще покаже на дисплея времето на цикъла на програмата за пране, указано от дръжката за избор.При машини без екран индикацията на контролния панел трябва да „мига“.

Ако такива действия не помогнат за нулиране на кода за грешка, тогава е настъпила истинска повреда. Необходимо е да се диагностицира двигателят на пералното оборудване и да се ремонтира устройството.

Нека го извадим и проверим двигателя.

Какво да направите, ако намерите код E2 на дисплея на машината? Както вече споменахме, грешката показва проблеми с двигателя за пране. Как е устроен този машинен блок?

Машините на Bosch са оборудвани с колекторен двигател. Двигателят е с малки размери, но с висока мощност. Въртенето се стартира от задвижващ ремък, който свързва барабанната шайба и двигателя.

Колекторът на пералните машини Bosch се състои от ротор, статор и чифт електрически четки.

Сензор на Хол също е монтиран отгоре на двигателя. Това устройство регулира оборотите на двигателя. Машината може да не започне да мие и поради проблеми с оборотомера.

Майсторите диагностицират „сърцето“ на машината по няколко начина. Във всеки случай обаче ще трябва да извадите двигателя от корпуса. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:как да сваля мотора

 • Развийте болтовете, закрепващи задната стена на машината, преместете панела настрани;
 • като завъртите "колелото" на барабана, разхлабете и свалете задвижващия ремък;
 • изключете кабелите, отиващи към двигателя;
 • развийте винтовете, фиксиращи двигателя в корпуса;
 • внимателно извадете елемента, като го разклатите в различни посоки.

Препоръчително е да направите снимка на схемата на свързване на кабелите към двигателя, за да можете след това да инсталирате точно частта на място.

След като двигателят е свален, можете да започнете да го диагностицирате. На първо място, трябва да свържете проводниците на намотките на статора и ротора. След това те се захранват с напрежение от 220 волта.Ако се наблюдава въртене, тогава причината не е в електродвигателя, защото той функционира правилно.

Основният недостатък на тази диагноза е, че тя ще бъде непълна. Пералнята всъщност работи на различни програми, които се различават по скорост на центрофугиране и плавно въртене на барабана. И по време на такива действия се проверява само един режим. Вторият недостатък е, че двигателят може да прегрее поради директно свързване към мрежата, което ще доведе до късо съединение. Ето защо, преди да приложите напрежение към статора и ротора, е по-добре да свържете „баласт“ - нагревателен елемент - към веригата, това ще помогне за защита на двигателя.

Четките са износени

В повечето случаи подмяната на електрическите четки на комутатора помага за елиминирането на кода за грешка E2. Карбоновите пръти са разположени отстрани на двигателя. Четките имат жило, през което минава електричество, и пружина, която ги притиска към ламелите. Намирането на детайлите е лесно - те не могат да бъдат объркани с нищо.

За да инсталирате отново елементите, трябва да ги премахнете от двигателя. Дори само едната четка да е износена, трябва да смените двойката. Нека да разберем как да премахнем изтритите части от двигателя. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:смяна на четки

 • като използвате шлицова отвертка, повдигнете леко клемата на проводника и извадете кабела;
 • преместете контакта на електрическата четка далеч от окабеляването;
 • много внимателно издърпайте терминала нагоре. Въглеродната пръчка с пружина ще изскочи и може да бъде премахната.

Когато издърпвате електрическата четка, не забравяйте да запомните на кой ръб е била, за да можете по-късно да „залепите“ частта по същия начин.

След като и двете четки бъдат отстранени, проверете ги. Ако елементите са силно износени, ще е необходима подмяна. Можете да закупите нови резервни части във всеки специализиран магазин, като посочите модела и серийния номер на пералнята Bosch.

Инсталацията протича по следния начин:

 • поставете четките в траверсите на двигателя както преди;
 • натиснете пружината там;
 • Поставете клемите в скобите на горната част на траверсите, преместете ги към жицата. Така електрическите четки ще бъдат фиксирани в двигателя.

След това остава само да свържете конектора за захранване към клемите. Когато и двете четки са монтирани в двигателя, трябва да проверите дали всички контакти са здраво свързани. Ремонтът е завършен, можете да сглобите пералнята Bosch в обратен ред.

Ако тези стъпки не помогнат за премахване на грешка E2, тогава е по-добре да потърсите помощ от техник. Вероятно ще са необходими по-сложни ремонти или дори подмяна на електродвигателя. Може би проблемът е в „мозъка“ на пералнята и е необходима диагностика на контролния модул.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня