Грешка E18 в пералня Bosch

грешка e18 на SM BoschПоявата на код за грешка на пералня по време на процеса на пране или в самия край може да причини неприятни чувства на потребителя и липса на разбиране на случилото се. Въпреки това, не се притеснявайте, защото всеки проблем може да бъде решен. Понякога са достатъчни няколко минути, за да се оправи всичко. Това може да се случи например, когато се появи грешка E18 на пералня Bosch. Какъв вид грешка е това и какво да правим по въпроса, нека да го разберем заедно.

Обяснение и причини

Описанието на тази грешка във всички инструкции за оборудване на тази марка звучи доста кратко и ясно. Грешка E18 означава, че не се източва отпадъчна вода. И самият потребител вижда, че има вода в резервоара, без значение как машината се опитва да започне да се източва.

При различни модели перални машини от дадена марка тази грешка се обозначава с различни кодове. Кодовете F18 и d02 са идентични.

Що се отнася до машините без дисплей, потребителят се уведомява чрез индикатори на контролния панел. Ако няма дренаж, индикаторите за скорост на центрофугиране светват при 1000 и 600. Какви причини могат да повлияят на факта, че водата не се оттича от резервоара? Изброяваме основните:

 • нарушение на правилата за свързване на дренажния маркуч;
 • прегъване или затягане на маркуча за източване на вода;
 • запушена дренажна система (филтър, тръби, помпа);
 • повреда на помпата;
 • неизправност на сензора, измерващ нивото на водата в резервоара;
 • „мозъчни проблеми“ на пералнята – неизправност на модула.

Извършваме почистване

Когато възникне такава грешка, първото нещо, което правят, е да спрат подаването на вода и да изключат машината, първо с бутона, а след това с бутона. За да извършите ремонт и да откриете причината, трябва също да източите водата от резервоара. Това може да стане чрез малък дренажен маркуч, разположен в долната част на машината, до дренажния филтър зад малка пластмасова вратичка.

Вторият начин за източване на водата е да издърпате дренажния филтър, но в този случай ще трябва да поставите много парцали или да поставите нисък контейнер под машината. Като развиете филтъра, ще проверите и дали не е причинил запушване на дренажната система. Ако в него са се натрупали мръсотия, чужди малки предмети и косми, почистете и изплакнете частта. Също така проверете дренажния маркуч, за да видите дали е прегънат; разбира се, това се случва изключително рядко, но все пак си струва да се провери.

След като изпразните резервоара с вода и проверите филтъра за запушвания, можете да започнете да търсите друга причина. За да направите това, преместете машината на удобно за вас място и подгответе инструментите (отвертка и клещи), след което:

 • отстранете долния пластмасов панел и развийте болтовете под него;
 • отстранете скобата, която я държи от гумения маншет, като използвате отвертка;
 • развийте заключващото устройство;
 • изключете чипа с проводници от ключалката;
 • издърпайте кюветата с прах и развийте болтовете под нея;
 • внимателно извадете контролния панел, без да дърпате кабелите;
 • преместете предната част на кутията настрани;
  смяна на помпа в SM Bosch
 • долу вдясно намерете дренажната помпа и тръбите, свързани с нея;
 • разхлабете скобите на тръбите и ги отстранете;
 • ако в тръбите няма отломки, тогава причината за тази грешка не са запушвания, а по-сериозни, но повече за това по-късно.
  смяна на помпата в SM Bosch_2

Ремонт на помпа и пресостат

И така, пералнята е разглобена, дренажната помпа е практически във вашите ръце. Той трябва да бъде издърпан и отделен от кохлеята чрез освобождаване на ключалките. Когато махнете охлюва, ще видите въртящата се част на помпата - работното колело.Може да има мъх или косми, увити около него, което предотвратява свободното въртене, в резултат на което помпата не работи и източването е трудно.

Освен това работното колело може да се повреди или електрическата част на помпата да изгори. И в двата случая ще трябва да смените частта. Инсталирането на нова резервна част не би трябвало да е трудно. Необходимо е да се действа в обратен ред:

 • свържете помпата към охлюва;
 • свържете тръбите към него с помощта на нови скоби;
 • свържете чипа с проводници;
 • фиксирайте помпата върху корпуса;
 • сглобете пералнята и проверете работата.

Ако дренажната система на машината е в ред, тогава причината за липсата на дренаж е свързана с други компоненти на оборудването. Освен от помпата, процесът на източване зависи от правилната работа на сензора, който измерва нивото на водата. Ако е счупен, тогава машината може да „замръзне“ с пълен резервоар, така че подгответе мултиметър.

Превключвателят за налягане в машината на Bosch се намира в горната дясна част на кутията, за да получите достъп до него, просто свалете горния капак. Преди да премахнете самата част, проверете целостта на тръбата, идваща от сензора, както и контактите на проводниците, свързани към превключвателя за налягане. Само след това можете да проверите самия сензор и, ако е необходимо, да го смените.

Повреда на модула

Повредата на тази част от пералната машина може да доведе до появата на абсолютно всяка грешка, тъй като тя е отговорна за работата на оборудването като цяло.

Контролният модул съдържа много различни радиоелементи, чиято повреда води до спиране на машината. Като пример, нека вземем универсален модул на перални машини Bosch от серията MAXX4/5/6.

Модул Bosch

Този модул се оценява от специалисти като ремонтируем и затова, ако не знаете нюансите на работата, поверете го на специалист.В противен случай ще трябва напълно да смените частта, което ще струва около една трета от цената на пералнята. Така че, в случай на тази грешка, първо трябва да проверите контактите за свързване на превключвателя за налягане и триака на помпата. На диаграмите по-долу те са означени в червено. Ако някой от елементите не работи, те се сменят чрез запояване към нов.

Микроконтролер Bosch

схема на външно свързване на модула

Така че, ако Пералня Bosch спрени с вода, не бързайте да се паникьосвате. Напълно възможно е сами да решите проблема. Надяваме се информацията в тази статия да ви помогне.

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Александър Александър:

  Благодаря ви, че разполагате с такъв ресурс, за два часа разглобих всичко и го сглобих сам. И се получи.

  Проблемът беше в самата помпа. Погледнах го, както е показано във видеото, и картината беше същата. С тази разлика, че при мен перката не живееше свой отделен живот.
  Изчистих всичко, сглобих го и работи!

  Общо взето Бош е пълен боклук, не е пералня. Определено мога да говоря за моя Bosch Maxx 5. Преди това имах Daewoo, за 8 години нямаше нито една повреда. Новия вече го ремонтирах два пъти.

 2. Граватар Андрей Андрей:

  Напълно съм съгласен, Bosch е пълна глупост! За 3 години го ремонтирах два пъти.

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Трябва да вземеш оригинала, Вася!

 3. Граватар Анонимен Анонимен:

  От къде мога да взема оригинала, Петя? И как ще се различава цената?

 4. Граватар Анонимен Анонимен:

  Моят Bosch работи вече осем години, никога не се е развалял, само филтърът се е запушил няколко пъти.

 5. Граватар Маша Маша:

  Добър модел Bosch classic 6, 12 години служи вярно (моята лястовица).

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня