Грешка E18 в пералня Siemens

Грешка E18 в Siemens SMАко машината на Siemens има дисплей на контролния панел, тогава процесът на диагностициране на възникналия проблем ще бъде по-лесен: системата автоматично ще покаже специален код на екрана. Познавайки неговото декодиране, можете да стесните търсенето на възникналата неизправност и да започнете ремонта по-бързо. По този начин грешка E18 в перална машина показва проблеми с канализацията. Ще ви разкажем по-конкретно за възможните източници на повреда в нашата статия.

Значение на посочения код

Предоставените от системата кодове за неизправности на машини Siemens са стандартни за всички произведени модели, което улеснява тяхното декодиране. Нека повторим, че E18 сигнализира за проблем в дренажната система. Говорим за следните „болни точки“:

 • запушен филтър за боклук;
 • дефектна помпа;
 • замърсяване на дренажни канали, маркучи или тръби;
 • дефектен превключвател за налягане;
 • дефектен контролен модул.

Струва си да почистите филтъра за боклук Струва си да почистите филтъра за боклукЧесто причините за повреда са счупени малки части, разхлабени контакти или разхлабена фиксация на отделни елементи. Всичко това са последствията от неправилна работа на машината със забравени в джобовете монети, скъсани копчета, вълна и косми, полепнали по дрехите. От барабана чужди тела влизат в резервоара, филтъра и маркучите, възпрепятствайки циркулацията на водата и въртенето на работното колело на помпата.

Повечето от изброените източници на грешка E18 могат да бъдат заменени, коригирани и ремонтирани без участието на сервизен персонал. Ако искате да се справите с проблема без външни лица, ние започваме да го диагностицираме сами.

Откъде да започна проверката?

Първото нещо в списъка какво да направите в случай на грешка E18 е да подготвите машината за диагностика.Спираме прането с бутона „Стоп“, изключваме машината от захранването и затваряме крана за подаване на вода. След това откачете дренажния маркуч и излейте останалата течност. След това отдалечаваме устройството от стената или го изваждаме от шкафа и започваме последователна проверка на всички възможни източници на повреда. Продължаваме в този ред.

 1. Проверка на филтъра на помпата. Изчакваме 15-20 минути, докато водата, загрята по време на прането, се охлади и обръщаме внимание на основния капак в долния десен ъгъл на кутията. Намираме малък дренажен маркуч, издърпваме го към себе си и развиваме щепсела. Когато натрупаната течност се отцеди, свалете капака от филтъра и го почистете.
 2. Внимателно проверяваме корпуса на филтъра за признаци на повреда: потъмняване, следи от изгаряне или ръжда. След това проверяваме целостта на съществуващите тръби и работното колело на помпата.
 3. Издухваме дренажния маркуч, проверявайки за запушвания.

Нека проверим помпата на пералнята Siemens

Ако има силна мръсотия, топки косми, котлен камък или други чужди тела, всички части трябва да се почистят старателно. Препоръчително е да тествате маркучите и тръбите и след това да затегнете всички клеми и скоби. Ако има увреждане на лицето, сменяме помпата.

След приключване на всички манипулации, възстановете всички връзки, като не забравяте за надеждното фиксиране и плътност.

Да проверим сензора за ниво

Често, за да се реши проблемът с E18, е необходимо да се поправи повредата на превключвателя за налягане. Да направите това сами не е трудно. Основното нещо е да не забравяте за предпазните мерки и да изключите машината от всички комуникации. След това започваме да проверяваме функционалността на сензора за ниво на водата:трябва да проверите превключвателя за налягане

 • Развийте двата горни винта на задната стена на кутията;
 • преместете горния капак, като леко го почукате от себе си;
 • намираме тръба с диаметър, равен на фитинга на превключвателя за налягане;
 • разхлабете скобата на маркуча под налягане и го изключете;
 • поставете тръбата в нея и бавно вдишайте въздух в нея;
 • Слушаме: ако имаше 1-2 кликвания, това означава, че контактите работят.

Завършваме тестването с визуална проверка. Ние изследваме тубулите за запушвания и проверяваме самото устройство за цялост. Ако са запушени, измийте отворите с струя вода и ако са повредени, сменете превключвателя за налягане.

Има друг, по-надежден начин да проверите сензора за нивото на водата - да го позвъните с мултицет. Настройваме устройството в режим на измерване на съпротивлението, прикрепяме сондите към контактите и оценяваме резултата на дисплея. Променливите числа показват, че превключвателят за налягане функционира напълно, а липсата на промени показва неговата неизправност. Ситуацията не може да бъде коригирана чрез ремонт - необходима е пълна подмяна.

Ако и помпената система, и превключвателят за налягане преминат теста, тогава проблемът е в контролния модул. Силно не се препоръчва да правите ремонти на електрониката на пералнята: има голям риск от влошаване на ситуацията. По-добре е да спрете диагностиката и да се свържете със сервизен център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня