Грешка E17 в пералня Bosch

грешка E17 в SM BoschАко сте изправени пред факта, че вашата пералня Bosch е отказала да стартира каквато и да е програма за пране, давайки код за грешка E 17, тогава сте попаднали на правилното място. Ще опишем подробно какво е причинило този проблем и най-важното как да го поправим, без да навредим на оборудването.

Обяснение и причини

Грешка E17 буквално означава липса на вода в резервоара, в резултат на което измиването просто не може да започне. При някои модели перални този проблем съответства на код F17, както е предвидено от производителя.

При перални машини без дисплей тази грешка се появява под формата на две светлини: центрофуга на 1000 оборота в минута и изплакване.

Само дешифрирането на този код не е достатъчно; трябва да установите причините, които са причинили появата му, има няколко от тях:

 • повреда на клапана за пълнене;
 • неизправност на пресостата;
 • проблеми с контролния модул;
 • Окабеляването между изброените части е прекъснато.

Тези елементи на пералнята трябва да бъдат проверени в реда, в който сме ги изброили. Вероятността от повреда на клапана, когато се появи този код, е най-висока. Въпреки това, преди планирани ремонти, струва си да проверите дали изобщо има вода във водопровода или може би кранът за подаване на вода, който се намира на мястото, където входният маркуч се свързва с водопровода, просто е изключен . Разбира се, това са банални неща, но все пак...

Клапан за пълнене или превключвател за налягане

След като се уверите, че във водопровода има вода, започнете да проверявате частите стъпка по стъпка. Изключете машината от контакта, изключете подаването на вода и развийте маркуча за подаване на вода. Зад него ще видите мрежест филтър за клапана за пълнене. Може да е запушено с малки частици, изплакнете го под течаща вода и го върнете на мястото му. След това трябва да проверите самия клапан, за това:

 • свалете горния капак на пералната машина;
 • вземете мултицет и измерете съпротивлението на бобината на вентила;
 • В същото време проверете контактите на проводниците на вентила и самите проводници.

клапан за пълнене на вода

В случай на повреда е непрактично да се ремонтира частта; трябва да закупите нов и да го замените с дефектния. За да направите това, трябва да изключите всички тръби, които са закрепени със скоби, както и проводниците.

Когато купувате нов кран за пълнене, купете нови скоби за свързване на тръбите.

Ако грешката E17 в пералната машина на Bosch не е причинена от клапана за пълнене, тогава без да затваряте капака на машината, преминете към проверка на сензора за ниво на водата. Намира се срещу клапана за пълнене в десния ъгъл. Проверете подходящата за него тръба, проверете контактите на свързаните проводници и след това самия превключвател за налягане. Ако има неизправност, тази част също не се ремонтира, а се заменя.

Ремонт на модула

И накрая, в краен случай трябва да се свържете с контролния модул. Пералните машини от тази марка са оборудвани с напълно ремонтируеми контролни модули. Както отбелязват експертите, те са по-лесни за ремонт, отколкото, например, модули от Перални Electrolux. Например в пералнята Bosch MAXX WFL 1200 е инсталиран универсален модул с етикет SIEMENS 5WK51307 03.

По-долу е дадена диаграма на този модул, на която сме идентифицирали два триака, отговорни за клапана за пълнене. В допълнение към работоспособността на тези елементи, струва си да проверите и свързващите контакти на сензора за ниво на водата. Но е по-добре да поверите ремонта на модула на специалист, особено ако дори не знаете как да боравите с мултиметър, да не говорим за сложна електроника. Модулът за пералня Bosch е доста скъпа част; не трябва да го нарушавате.

Схема на модула SM Bosch

По този начин появата на грешка, свързана с пълненето на вода в пералня Bosch, може да бъде причинена от различни причини, от невнимание на потребителя до неизправност на електронния модул. И зависи от това дали можете да го премахнете сами или не. Късмет!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Жана Жана:

  Как да нулирам грешка E17 на BOSCH SERIE6 3D WASHINQ.

 2. Граватар Виталий Виталий:

  Друга причина може да е подаването на пералнята или по-точно мрежест филтър, запушен с котлен камък. Изчистих всичко!

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Всичко работи, но се появява грешка. Казват, че трябва да го нулираме, но как?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня