Грешка E17 в пералня Siemens

Грешка E17 в пералня SiemensАко пералня Siemens откаже да започне да пере и показва код за грешка E17, това означава, че има проблеми с пълненето на вода. Просто е: по време на 3-4 минути, определени за набиране, резервоарът не е напълнен, превключвателят за налягане съобщава за проблем на таблото и той от своя страна спира цикъла. Има само един изход - да се намери причината за повредата и да се отстрани. Предлагаме ви да разберете какво пречи на Siemens да събира вода. Нека разгледаме всички опции, както и инструкции за диагностика и ремонт.

"Меш" пречистваща вода

Siemens често показва грешка E17 поради запушена филтърна мрежа. Монтира се на входа на машината, за да намали негативното влияние на нискокачествената чешмяна вода върху вътрешните компоненти на машината. В резултат на това по-голямата част от съдържащите се в него примеси се утаяват върху филтъра, което води до запушване и проблемно наводняване.

Филтърната мрежа се намира пред входящия вентил - в отвора, където е свързан входящият маркуч. За да почистите „входа“, трябва да демонтирате филтъра и да го изплакнете обилно. Всеки потребител на Siemens може да се справи с тази задача. Основното нещо е да действате последователно:екранът на всмукателния клапан е запушен

 • изключете захранването на машината и изключете подаването на вода;
 • изключете входния маркуч от корпуса на пералната машина, като разхлабите фиксиращата скоба;
 • източете останалата вода в маркуча;

Бъди готов! В маркуча за подаване винаги остава малко вода!

 • намерете мрежест филтър - кръгла дюза, която покрива дупката;
 • използвайте клещи, за да хванете изпъкналата част на филтъра;
 • Без да го въртите, дръпнете го към себе си и извадете накрайника от „гнездото“.

Какво да направите след това е ясно - почистете мрежата от натрупаната мръсотия и плака.Понякога е достатъчно да изплакнете дюзата под крана или да преминете през „паяжината“ със стара четка за зъби. Ако запушването е сериозно, ще трябва да накиснете филтъра за 30-60 минути в топъл разтвор на лимонена киселина. Забранено е използването на вряща вода за почистване - пластмасата се деформира при високи температури.

След като приключим с измиването, връщаме всичко на мястото му. Поставяме филтъра в „гнездото“, като го натискаме докрай с клещи и фиксираме маркуча за подаване. След това пускаме водата и проверяваме за течове на фугата. Ако всичко е наред, поставете щепсела в контакта и пуснете бърз цикъл на пералнята Siemens. Грешка E17 изчезна ли? Тогава проблемът беше „запушена“ дюза.

Смукателен клапан

Входящият вентил често причинява проблеми с водоснабдяването. Той е този, който отговаря за стартирането и спирането на наводнението, като получава съответната команда от контролния панел. Ако устройството се повреди, тогава пералната машина не се пълни в рамките на определеното време и показва код за грешка E17. За да проверите функционалността на устройството, трябва да го тествате на няколко етапа.

Първо, проверяваме вентила за външни повреди. Отстраняваме горния капак от корпуса и търсим устройството - то се намира на кръстовището с входния маркуч и има няколко свързани тръби. След това оценяваме състоянието му: има ли течове, признаци на пожар, пукнатини или други дефекти. Ако визуално всичко е наред, пристъпваме към демонтажа:входящ клапан под горния капак

 • Разхлабете фиксиращите скоби и освободете свързаните тръби;
 • направете снимки на вентилните терминали, за да улесните повторното свързване на окабеляването;
 • извадете захранващите проводници от клапана;входящият клапан не работи правилно
 • развийте закрепващите болтове;
 • демонтирайте устройството;
 • Проверете дали има запушвания в тръбите.

По-добре е да извършите допълнителна диагностика в банята.Прикрепяме входния маркуч към фитинга и включваме водоснабдяването. Правилно функциониращият вентил ще задържи потока вода и ще предотврати изтичане. Ако устройството тече, ремонтът няма да помогне - само подмяна.

Следващата стъпка ще изисква бдителност и предпазливост. Вентилът, свързан към водопровода, трябва да бъде захранен с напрежение 220 волта. Ако всичко е наред, намотката ще се затвори, мембраната ще работи и водата ще тече. Но бъдете внимателни - не позволявайте влагата да попадне върху контактите на проводниците.

Вентилът на пералнята не подлежи на ремонт - ако се счупи се сменя с нов.

Последният етап от тестването е обаждане с мултицет. Превключваме тестера в режим на омметър и последователно докосваме сондите към намотката на електромагнитния клапан. Обикновено съпротивлението трябва да бъде около 3 kOhm, ако устройството показва по-малко, тогава е настъпила повреда. Не можете да ремонтирате устройството със собствените си ръце, всичко, което трябва да направите, е да го замените с работещо. Новият клапан се монтира по следния начин:проверка на всмукателния клапан с мултицет

 • поставете намотката в седалката;
 • фиксирайте устройството с болтове;
 • Въз основа на снимката, направена по-рано, свързваме окабеляването и тръбите;
 • Връщаме горния капак към тялото.

Остава само да включите Siemens в мрежата и да пуснете пробно измиване. Ако не е възможно да нулирате грешката, тогава продължаваме диагностиката.

Елемент за следене на нивото на водата

Следващият по ред е превключвателят за налягане. Неправилно функциониращ сензор за ниво може да сигнализира, че резервоарът е пълен, дори преди да започне пълненето, изпращайки съответната команда към таблото. Естествено, модулът спира да черпи вода и пералнята Siemens остава празна. За да нулирате грешката и да възстановите работата на машината, е необходимо да диагностицирате превключвателя за налягане. Продължаваме така:

 • изключете пералнята от захранването;
 • изключете крана за подаване на вода;
 • свалете горния капак, като развиете съответните болтове от задния панел;смяна на превключвателя за налягане
 • На страничната стена намираме превключвател за налягане - устройство с тръба, спусната в резервоара;
 • изключете маркуча под налягане от сензора;
 • вземете тръба, съизмерима с диаметъра на фитинга на превключвателя за налягане;
 • Прилагаме намерената тръба към фитинга и леко духаме в нея.

След това слушаме: работещ превключвател за налягане ще реагира на въздушния поток с 1-3 щраквания, счупен ще остане безшумен. Диагностиката продължава с визуална проверка на частта. Сензорът трябва да се провери за дефекти, запушвания и механични повреди. Ако се открие замърсяване в тръбата, ситуацията може да се коригира чрез почистване на маркуча под крана.

Когато подменяте компоненти със Siemens, трябва да изберете само оригинални резервни части, които отговарят на модела по сериен номер.

По-добре е да не спирате само на визуална проверка и да тествате сензора с мултицет. Първо, изучаваме електрическата верига на превключвателя за налягане и намираме клеми, подходящи за диагностика. След това превключваме тестера в режим на зумер и прилагаме сондите към контактите на релето. Обикновено индикаторът за съпротивление трябва да „скочи“, когато контактите са активирани. Статична стойност ще покаже, че е настъпила повреда.проверка на превключвателя за налягане с мултицет

Невъзможно е да ремонтирате превключвател за налягане у дома, по-лесно и по-евтино е да го смените. Няма да има проблеми с намирането на нов сензор за нивото на водата: просто продиктувайте на продавача серийния номер на пералнята Siemens. Цената на устройството варира от 500-2500 рубли.

Новият вентил се монтира на мястото на стария и се закрепва с болтове. Тръбата и предварително изхвърлените проводници са свързани към нея. След това връщаме горния капак на тялото, създаваме водоснабдяване с захранване и започваме пробно измиване.Ако грешка E17 изчезне и машината е пълна, проблемът е разрешен. Повтарящото се извеждане на E17 при стартиране на измиването ще покаже друг проблем. По-добре е да не експериментирате и да се свържете с услугата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня