Грешка E16 в перални машини Candy

грешка e16 в перални машини KandyГрешка E16 е рядка при пералните машини Candy. Във всеки случай няма да намерите код E16 в най-разпространените модели на тези перални, но това не означава, че няма модели, които нямат вграден този код в системата за самодиагностика. По-специално, може да се намери на перални машини Candy с горно зареждане, които имат дисплей, но нека не изпреварваме, ще ви разкажем за всичко по ред.

На пералня с горно зареждане

Първо, нека дадем пример за пералня Kandy. Има рядка система за самодиагностика, която включва кода E16, който ни интересува - пералня Candy CTD8766. Това е доста стилна машина с горно зареждане, електронно управление, прост дисплей с подсветка и максимално натоварване от 6 кг.

Candy CTD8766 в система с грешка E16

Candy CTD8766 не е нов модел, но все още може да бъде закупен свободно, тъй като се намира във всички големи търговски обекти за домакински уреди.

Как се дешифрира кодът E16 на такава пералня? Буквално декодирането звучи така: „... във веригата на нагревателния елемент е възникнало късо съединение ...“. Какво означава?

 • Нагревателният елемент на пералнята просто е изгорял поради котлен камък или късо съединение.
 • Окабеляването е изгоряло или контактите са окислени, поради което нагревателният елемент не получава захранване.
 • Триакът на контролната платка, който е отговорен за нагревателния елемент, се повреди.

e16 от инструкцията за пералня Kandy

В редки случаи такава грешка може да бъде причинена от краткотрайна повреда в контролния панел.. Можете да разрешите този проблем, като рестартирате пералнята. Ако деактивирането и повторното активиране на домашния асистент не помогне, ще трябва да прибегнете до ремонт, за чиито нюанси ще говорим малко по-късно.

На перални машини от серията Aquamatic

Пералнята Candy Aquamatic, разбира се, няма да ви покаже код E16, тъй като тази пералня няма дисплей. И тези Aquamatics, които имат дисплей, също не могат да покажат този код, тъй като не е вграден в системата им за самодиагностика. Candy Aquamatics без дисплей обаче показват грешка 16, която по същество е подобна на грешка E16.

Грешка 16 също се тълкува като неизправност на нагревателния елемент (късо съединение, отворена верига, повреда на изолацията), но разпознаването на този код не е толкова лесно. За да определите тази или онази грешка на пералня Candy без дисплей, трябва да преброите броя на миганията на специален индикатор, който се намира в долния ляв ъгъл на контролния панел на машината близо до превключвателя. Ако пералнята е спряла да работи и индикаторът мига 16 пъти, това означава, че машината генерира грешка 16.

Ако не сте имали време да преброите броя на миганията на съответния индикатор, за да определите кода за грешка от серията Candy Aquamatic, рестартирайте машината и тя ще повтори серията мигания.

Как да поправя грешката?

За да премахнете грешка E16 при перални машини с горно зареждане, първо трябва да проверите нагревателния елемент и електрическите комуникации, които отиват към него. Първо, както обикновено, ще трябва да отворите кутията и да проверите визуално интересната част, след което да я проверите със специално устройство - мултиметър. И така, нека направим следното.

 1. Нека изключим пералнята от водоснабдяването, канализацията и електричеството, след което я издърпаме и я обърнем към нас от дясната страна.
 2. Развиваме двата винта, които държат дясната странична стена на машината, и след това премахваме тази стена отстрани.
 3. До голямата ролка в долната част на резервоара виждаме контактите на нагревателния елемент, към който пасва сноп от проводници, но работата с нагревателния елемент е неудобна, тъй като задвижващият ремък пречи. С едно лесно движение издърпайте ремъка от ролките.
 4. Снимаме местоположението на проводниците, за да не забравим по-късно как да ги свържем.
 5. Отстраняваме проводниците и ги проверяваме, както и контактите за топене или оксид.
 6. Измерваме съпротивлението на нагревателния елемент с мултицет.
 7. Изваждаме стария нагревател и поставяме нов на негово място.
 8. Сглобяваме машината обратно и я свързваме към комуникации - можете да проверите!

нагревателен елемент за Candy CTD8766

Серия бонбони Aquamatic се ремонтира почти по същия начин, само за да стигнете до нагревателния елемент, ще трябва да премахнете не страничната стена, а задната. Ако се интересувате от други неизправности на перални машини от тази марка, прочетете публикацията Кодове за грешки на пералня Kandy.

В заключение отбелязваме, че доста рядката грешка E16 обаче може да развали много кръв за собствениците на перални машини Candy, особено като се има предвид, че е доста трудно да се намери нейното декодиране в Интернет. Но ние се опитахме да коригираме ситуацията, като написахме тази кратка статия, надяваме се информацията, която съдържа, да бъде полезна. Честит ремонт!

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Федор Федор:

  Много полезно, благодаря!

 2. Граватар Александър Александър:

  Сега отивам да го разглобя. Благодаря ви за статията.

 3. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря ти

 4. Граватар Мур Мур:

  Благодаря ви, всичко е ясно и разбираемо, помогна на 100%

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за помощта.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня