Грешка E14 на пералня Kandy

Грешка E14 на пералня KandyАко грешка E14 внезапно се появи при използване на пералня Candy, по-нататъшното й използване става невъзможно. За да разрешите проблема, трябва да дешифрирате кода и да определите какъв вид повреда е причинила появата му. След като разберете причината за проблема, можете да опитате да поправите машината. И ние ще ви кажем как да го направите сами в тази статия.

Значение на код Е14

Грешка с този код може да се наблюдава при перални машини Kandy, оборудвани с дисплей. Ако няма дисплей, тогава в случай на неизправност можете да видите мигаща светлина на предния панел на устройството. За да определите кода на грешката, трябва да преброите броя на миганията в серия. Сериите от светкавици са разделени от пауза от около 5 секунди. Грешка E14 съответства на 14 мигания.

Кодът за грешка E14, както и неговият еквивалентен сигнал на машина без дисплей, означава повреда на нагревателния елемент, температурния сензор или контролния модул. За да отстраните грешка E14, ще трябва да проверите всяка от посочените части. Препоръчваме да започнете с по-простите - нагревателен елемент и температурен сензор.

Тестване на нагревателния елемент

Нагревателният елемент и температурният сензор са разположени в задната част на машината Candy. За да работите с тях, ще трябва да премахнете задния капак на устройството или да премахнете капака на сервизния люк. Тези стъпки са много прости и не изискват допълнителни обяснения. Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите повредената машина от електричеството.

След като изключите задната стена, ще видите нагревателния елемент, разположен в долната част на машината. Първата стъпка е да изключите окабеляването от контактите и след това да подготвите мултиметъра. За да проверите изправността на нагревателния елемент, ще трябва да изчислите съпротивлението на частта. За да изчислите теоретично съпротивлението, трябва да знаете следните данни:

отстранете задната стена на пералня Kandy

 1. U – напрежение, подавано към нагревателния елемент. Обикновено в битовите електрически мрежи е 220 волта.
 2. P – мощност на бойлера. Тази стойност може да бъде намерена в паспорта на пералната машина или в интернет по номера на модела.

След това, използвайки най-простата физическа формула, изчисляваме съпротивлението: R = U²/P. Ако стойността, получена по време на изчисленията, е равна на числото на екрана на тестера или близо до него, тогава нагревателният елемент е в работно състояние. За да извършите измерването, трябва да превключите в режим на измерване на съпротивлението. Настройте тестера на селектор от 200 ома и свържете сондите на мултиметъра към клемите на нагревателния елемент.

 1. Ако нагревателният елемент работи правилно, на екрана на мултиметъра ще се покаже число, близко до изчисленото.
 2. Ако видите такъв на екрана, значи е настъпило разкъсване вътре в елемента и нагревателният елемент трябва да се смени.
 3. Стойност на съпротивление, близка или равна на нула, показва късо съединение вътре в нагревателя и необходимостта от подмяната му.

Проверка на нагревателния елемент на машина Kandy

Но дори ако тестът показа, че бобината на нагревателя е в идеален ред, това не означава, че няма неизправност. Трябва също да проверите елемента за повреда в корпуса. За да направите това, трябва да превключите тестера в режим на зумер. Ако свържете проводниците в този режим, светлината ще светне и ще се чуе скърцане. Процедурата за проверка изглежда така.

 1. Прикрепяме една тестерна сонда към клемата на нагревателя.
 2. Докосваме тялото с втората сонда.
 3. Ако устройството не издава звуков сигнал, няма неизправност.

Ако се чуе скърцане, по-нататъшното използване на нагревателния елемент е опасно и трябва да се смени.

Трябва да проверите температурния датчик

За да проверите температурния сензор, ще трябва да го извадите от пералнята. Изключете всички захранващи кабели от него, разхлабете закопчалките и извадете сензора от пералнята. След като премахнете сензора, трябва да измерите съпротивлението с помощта на мултицет.Нека да разгледаме как да направим това.

 1. Подгответе мултиметъра за режим на измерване на съпротивлението.
 2. Свържете сондите към контактите на температурния сензор. При температура от 20 градуса съпротивлението не трябва да надвишава 6000 ома.
 3. Налейте топла вода в малък съд и потопете сензора в нея. След поставяне на работещ сензор във вода ще се разбере неговото съпротивление. При температура на водата около 35 градуса тя трябва да достигне 1350 ома.

Не продължавайте да използвате сензора, ако е дефектен! Ако тази част се повреди, тя трябва да бъде заменена; не може да се ремонтира. Работата с дефектен сензор ще доведе до голям брой нови повреди.

Ние проверяваме и ремонтираме контролния модул

Нека да преминем към най-важната част: какво да правим, ако контролният модул се повреди? Можете ли да го направите сами или трябва да потърсите помощта на професионалисти? Тук е невъзможно да се даде категоричен отговор; много зависи от вашите умения за работа с електронни устройства, естеството и сложността на повредата.

Модул за управление на пералня Kandy

Най-трудното нещо за непрофесионалист е да открие самата повреда. Необходимо е да се тества всяка част от модула, да се идентифицира повредена писта или изгоряла част и да се поправят или заменят. Ако нямате необходимите умения, практически няма шанс да направите всичко правилно и да не влошите проблема.

Разбира се, можете да замените електронните блокове; в съвременните машини Candy това не е трудно да се направи. Но без висококачествена диагностика тази мярка няма да направи нищо. Ако повредата не бъде поправена, новите платки ще изгорят отново.

Друг вариант е да го премахнете напълно контролен модул и го занесете на специалист. Въпреки това, обикновено майсторите не препоръчват да правите това. Ако вече сте решили да прибегнете до помощта на професионалист, по-добре е да му дадете достъп до цялата дефектна машина. Извършвайки оглед на място, техникът ще може по-точно да установи причините и да извърши ремонт.

Забележка! Само квалифициран техник трябва да извършва висококачествена поддръжка на перални машини Kandy. Не вярвайте на асистента си на аматьори; преди да се обадите на специалист, прочетете неговите препоръки.

Ако обобщим всичко по-горе, се оказва, че ако контролният модул се повреди, ще бъде по-лесно и по-евтино да се свържете със специалист. Този модул е ​​доста сложен елемент и опитът сами да отстраните проблема може да доведе до още по-големи проблеми и по-големи разходи.

Ако неизправностите в оборудването се диагностицират неправилно, можете случайно да повредите не само контролния блок, но и нагревателния елемент, помпата за източване на водата или дори двигателя. В най-лошия случай всичко по-горе може да изгори наведнъж и ще трябва да закупите нова машина. Оттук и въпросът: струва ли си риска или е по-лесно да поверите тази работа на професионалист? В крайна сметка, след работата на добър специалист, вашата пералня Candy ще ви служи още много години.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня