Грешка E13 в пералня Bosch

Грешка E13 в пералня BoschЗа съжаление повечето инструкции за перални машини не описват всички възможни кодове за неизправности. По този начин потребителите, които срещат грешка E13 на машина на Bosch, могат да изпитат трудности при дешифрирането на обозначението. Нека да разберем какво да правим, ако системата уведоми за повреда, като покаже този код.

Защо се появи кодът?

Какво да направите, ако пералнята спре и изведе неразбираем код за грешка на дисплея? Грешка E13 информира, че източването на вода от резервоара е затруднено. С други думи, течността от системата се изхвърля в канализацията, но много бавно.

Тълкуването на кода за грешка стеснява обхвата на възможните повреди. След това потребителят ще трябва да разбере какво може да е причинило проблема и да провери предположенията едно по едно. Трябва да започнете с най-простите, като постепенно преминете към по-сложни действия. Нека да разберем каква може да е причината за трудното отводняване и на кои елементи от системата първо да обърнем внимание.

Защо водата се оттича лошо?

За да поправите пералня Bosch, трябва да разберете причината, поради която работата й е „бавна“. Преди да започнете ремонт, трябва да извършите първоначална диагностика и да локализирате повредата. Източването може да се забави или да спре напълно поради редица проблеми.

 1. Филтърът за прах е запушен. Пластмасовият елемент е първото препятствие, което среща отпадъчните води по пътя им от резервоара до канализацията. Частици мръсотия, отломки, косми и мъх се утаяват върху спиралата. Филтърът може също да „хваща“ чужди предмети, които случайно попадат в барабана: монети, хартия, кламери, копчета, копчета.Ако не почиствате „кофата за боклук“ дълго време, дренажният отвор ще се запуши и водата няма да може да тече по-нататък. Решаването на проблема е просто - трябва да почистите елемента.филтърът е запушен
 2. Дренажният маркуч е запушен. При всяко измиване дренажният маркуч пропуска десетки литри отпадъчна вода през себе си. Мръсотия, отломки и остатъци от почистващи препарати се утаяват по стените на гофрирането и се образува слой от котлен камък. Случайното притискане или прегъване на тръбата също може да попречи на дренажа.
 3. Повреда на помпата. Помпата е „сърцето“ на дренажната система; тя изпомпва вода от барабана, прекарва я през тръбите и след това я изпраща в канализацията. Ако помпата се счупи, движението на течността вътре в шайбата спира. Незначителното износване на помпата или блокиране на работното колело може да доведе до спиране на дренажа. Преди всичко трябва да проверите устройството и да почистите частите. Ако е необходимо, ще трябва да смените елемента.
 4. Повреда на таблото за управление. Понякога „мозъкът“ на пералнята просто не дава на помпата команда, че е време да започне да източва водата. Модулът ще трябва да бъде ремонтиран, може би подмяната на микросхеми или запояването на пистите ще помогне.
 5. Повреда на сензора за ниво. Неправилно работещ превключвател за налягане предоставя на „мозъка“ на машината неправилна информация за това колко пълен е резервоарът. От своя страна платката не стартира помпата и дренажът не стартира.
 6. Неправилно свързване на дренажния маркуч. За да се осигури свободен поток на водата в канализацията, дренажният маркуч трябва да бъде правилно закрепен, точно според инструкциите. Ако не спазвате правилата, можете да постигнете „сифонен ефект“ - течността няма да може да изтече от резервоара поради образуваната въздушна възглавница. Дължината на гофрирането също е важна - ако е един и половина метра по-дълъг от препоръчителния, могат да възникнат трудности при изпомпването на вода.грешка при свързване на дренажен маркуч
 7. Неправилно окабеляване.Ако машината не е инсталирана според правилата, тя ще вибрира силно по време на работа. Постоянното "клатене" може да доведе до счупени проводници и контакти. Тогава връзката между възлите на шайбата ще бъде прекъсната. В този случай е по-добре да поверите ремонта на специалисти.

Има много причини, поради които грешка E13 се появява на дисплея. Най-често проблемът може да бъде отстранен незабавно чрез почистване на филтъра или повторно свързване на дренажния маркуч. Във всеки случай, първото нещо, което трябва да направите, е да изпразните резервоара на вашата пералня Bosch. Нека да разберем как да го направим правилно.

Отърваване от водата

Ако водата от резервоара на пералната машина Bosch не се източи автоматично, ще трябва да действате независимо. Аварийното отводняване се извършва през отвора във филтъра за боклук. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • отворете техническия люк, разположен в долната дясна част на предната стена на тялото на устройството;
 • подгответе нисък контейнер за събиране на вода, поставете го под машината, в зоната, където се намира филтърът;
 • Развийте пробката на дренажния филтър и съберете течността в леген.

По-добре е да покриете пода около пералната машина с парцали, в случай че водата прелее през ръбовете на съда.

След като водата бъде събрана, изплакнете пластмасовата намотка. След това осветете с фенерче отворения отвор и вижте дали има коса, увита около работното колело или дали между лопатките е заседнал чужд предмет. Трябва да почистите всички остатъци от кухината, да избършете стените с парцал и едва след това да смените дренажния филтър.

Когато щепселът е развит и водата все още не започва да напуска резервоара, ще трябва да почистите тръбите, водещи до филтъра. Вероятно е тръбите да са запушени. Ако тези действия не доведат до резултати, остава само да изпомпвате водата от барабана с помпа на трета страна.

Струва ли си да се занимавате с „аматьорски дейности“?

Преди да започнете да го ремонтирате сами, трябва да оцените собствените си сили, възможности и степента на повреда. Дори една домакиня може да измие филтъра за боклук, да го почисти или да регулира позицията на дренажния маркуч. Смяната на помпа или превключвател за налягане е по-трудна задача, но и доста изпълнима за начинаещ.смяна на превключвателя за налягане

Що се отнася до проблеми с контролната платка или окабеляването на автоматичната машина, трябва да се обадите на специалист. Съвременните перални имат сложен софтуер, който може да бъде разбит при неграмотна намеса.

Преди да започнете ремонт или диагностика на машината, трябва да изключите захранването на оборудването и да затворите крана за подаване на вода.

Ако машината все още е в гаранция, при никакви обстоятелства не трябва да отваряте кутията. Специалистите от сервизния център ще диагностицират и ремонтират оборудването.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня