Грешка E10 в пералня Zanussi

Грешка E10 в пералня ZanussiГрешка E10 може да се появи на дисплея на машината на всеки етап от прането. Системата, след като диагностицира проблем, незабавно блокира работата на пералнята Zanussi. Какво показва този код за грешка и как да върнете машината в работно състояние, ще ви кажем по-нататък.

Какво причини този код?

Декодирането на кодовете, представени в инструкциите за оборудването, ще ви помогне да разберете причините за неизправността. Производителят интерпретира грешката E10 като „няма или недостатъчно вода в резервоара“. Без номиналното количество течност системата не може да започне или да продължи измиването. Различни сензори отбелязват несъответствието между обема на водата в резервоара и стандартното ниво. Грешка E10 в пералните машини Zanussi може да бъде причинена от:

 • липса на вода в домашните комунални мрежи;
 • повреда на входния маркуч;
 • запушване на входни филтри;
 • повреда на клапана за пълнене;
 • неизправност в електрониката на SMA;
 • самооттичане на водата от системата.

Самооттичане означава спонтанно изтичане на течност от резервоара.

Въпреки че в интелигентната памет са програмирани различни видове кодове за грешки, които могат да показват конкретен проблем, някои модели перални машини Zanussi се задоволяват с общото кодиране E10. За да отстраните повредата и да поправите пералната машина, ще трябва да отстраните възможните причини за неизправности една по една.

Можете сами да извършите ремонта, тъй като в повечето случаи е доста лесно да отстраните грешката. Ако обаче проблемът е по-дълбок - например електрониката е отказала или е възникнал теч поради пукнатина в резервоара, тогава е по-добре да се обърнете към сервиз.

Ние сами премахваме кода

Какво да направим първо? Необходимо е да се изхожда от основните причини, в резултат на които водата в резервоара може да не е достатъчна за измиване. Ако пералнята Zanussi покаже код няколко минути след стартиране на програмата, най-вероятно няма вода в къщата. Може би поради някои обстоятелства службите за управление просто изключиха водоснабдяването. Също така грешка E10 може да се появи, когато налягането във водоснабдителната система е ниско. Този фактор може да бъде елиминиран, като отворите крана за студена вода и се уверите, че потокът тече под достатъчно налягане.

Почистете филтъра на всмукателния клапан ZanussiСлед това трябва да проверите маркуча за подаване на вода за пукнатини. Ако повърхността на тръбата е непокътната, развийте я от шайбата и се уверете, че няма запушвания вътре. Често на входа на маркуча за подаване на вода се монтира филтърен елемент, който не позволява различни примеси, съдържащи се във водата, да навлязат в системата. С течение на времето филтърът се запушва и вече не може да осигури нормална производителност. Кодът E10 може да бъде разрешен чрез почистване на филтърния елемент или замяната му с нов.

На мястото, където входният маркуч е свързан към водопровода, е монтиран специален спирателен вентил. Проверете дали е отворен и не блокира потока на водата.

Неотстраняването на отпадъчната вода от резервоара също може да доведе до появата на грешка E10 на дисплея. Много е лесно да проверите дали източването е извършено правилно - просто откачете дренажния маркуч от канализационната тръба и спуснете края му във ваната, мивката или тоалетната. Това ще ви помогне да видите дали течността се отстранява от системата или нещо забавя нейното изтичане.

Проверете дали дренажният маркуч е позициониран правилно; средната част на маркуча трябва да излиза на 55-60 см от нивото на пода, образувайки „коляно“.

Ако грешката не може да бъде отстранена чрез извършване на манипулациите, всмукателният клапан или превключвателят за налягане вероятно са се повредили. Извършването на ремонт със собствените си ръце в този случай ще бъде доста трудно. За да диагностицирате и коригирате повредата, по-добре е да поканите опитен сервизен техник на SMA, който бързо ще се справи с проблема.

Нека проверим и сменим клапана за пълнене

На цифровия екран може да се покаже код за грешка поради повреда на елемента, отговорен за изтеглянето на вода от централизираната система за захранване. Ако клапанът за пълнене се повреди, автоматичната машина просто ще спре да пълни резервоара с вода и ще покаже съобщение за грешка E10. Алгоритъмът за диагностициране на клапана ще бъде както следва:

 • свалете горния капак на пералнята Zanussi;
 • извадете входящия вентил от пералната машина, прикрепете входящия маркуч към него, отворете вентила, който спира подаването на вода. По време на такава манипулация не трябва да има изтичане на клапана;
 • Приложете напрежение от 220 волта отделно към всяка секция на елемента. Секцията на вентила, където ще тече токът, ще се задейства. Така че водата трябва да се подава от съответната тръба.

Следователно, ако някоя от намотките на клапана за пълнене не работи при тестване, елементът трябва да се смени.

смяна на клапана за пълнене SM ZanussiМултицет ще ви помогне да проверите клапана за пълнене. Сондите на тестера се прилагат към намотките, за да се измери съпротивлението в тях. Ако устройството показва стойност от порядъка на 2-4 kOhm, тогава бобината е напълно работоспособна.

На теория пълнителният клапан не може да бъде ремонтиран. Експертите, ако открият повреда, препоръчват да не ремонтирате, а напълно да смените частта. Освен това резервната част е сравнително евтина.Но ако желанието да спестите пари е по-силно и имате подобен клапан от друга пералня на склад, можете да опитате да смените дефектната бобина, като я премахнете от друг елемент. Бъдете готови, че усилията ви може да не се изплатят, няма да можете да поправите клапана и в крайна сметка все пак ще трябва да отидете до магазина.

Така че, след като закупите нов клапан за пълнене за пералня Zanussi, трябва да го инсталирате на мястото на дефектния и да направите всички връзки. Алгоритъмът на действията при замяна на елемент ще бъде както следва:

 • изключете захранването на оборудването, като извадите захранващия кабел от контакта;
 • свалете горния капак на кутията, като развиете закрепващите болтове;
 • Изключете захранващото окабеляване и маркучите от входящия вентил. По принцип тръбите са прикрепени към сензора със скоби, които могат да се използват повторно. Понякога закрепващите скоби са предназначени за еднократна употреба, тук ще трябва да се погрижите предварително за закупуване на нови скоби;

Внимателно запомнете схемата на окабеляване и свързване на маркуча, или още по-добре, направете снимка.

 • отстранете клапана от тялото на MCA. В зависимост от метода на монтаж, просто развийте болтовете, които го държат, или огънете ключалките;
 • монтирайте новия клапан за пълнене на място, фиксирайте го в тялото;
 • Въз основа на снимката свържете проводниците и маркучите.

След това всичко, което остава, е да поставите обратно горния капак на тялото на машината на място. Сега можете да тествате вашата пералня Zanussi за ефективност. Включете уреда в контакта и стартирайте програмата за пране. Ако проблемът наистина е, че пълнителният клапан е счупен, грешка E10 трябва да се нулира.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня