Грешка E10 в пералня Weissgauff

Код на грешка E10 в пералня WeissgauffЧесто е просто невъзможно да се досетите сами защо пералнята е спряла да работи. За щастие модерното оборудване винаги своевременно информира потребителя за причината за неизправността. По този начин грешка E10 в пералнята Weissgauff сигнализира, че „домашният помощник“ по някаква причина не може да изтегли вода, за да измие или изплакне нещата. Това обикновено се дължи на липса на вода във водопровода, но може да се случи и поради повреда на части от SM. Нека разгледаме основните причини за проблема и как да се справим с тях у дома.

Списък с потенциални повреди

Кодът за грешка E10 може да се появи поради редица причини, чието отстраняване може да отнеме няколко часа свободно време. Когато във водопровода има вода и вратата на люка е затръшната, това означава, че ще трябва да извършите задълбочена диагностика. Грешката може да е възникнала поради редица причини.

 • Повреден всмукателен клапан. Това първо трябва да се провери, защото това често се случва с технологиите. Спомнете си как домакинските химикали бяха измити от контейнера за прах, докато не се разпадна. Ако препаратът остане почти недокоснат по време на работния цикъл, тогава елементът е повреден. За всеки случай трябва да го проверите с малък тест - свържете се към мрежата и подайте 220 волта на входния клапан. Ако елементът е в добро състояние, той ще се затвори с характерно щракване, но ако е повреден, той просто няма да реагира на напрежението.намерете всмукателния клапан
 • Мрежата на филтъра е запушена.Поради факта, че чешмяната вода обикновено е много твърда и мръсна, много примеси и други отпадъци остават върху филтърния елемент, монтиран директно на входа на пералната машина. Ако решетката е запушена, тогава домакинските уреди ще издават силен шум, докато неуспешно теглят вода.проверете мрежата на вентила на машината
 • Грубият филтър е запушен. Понякога причината се крие във втория филтър, който е инсталиран във водоснабдителната система. Освен това много често се замърсява поради некачествена чешмяна вода, така че барабанът не се пълни с течност за работния цикъл.
 • Счупен пресостат. Друга изключително често срещана причина за този DTC. Ако сензорът за ниво на водата се повреди, машината не може да проследи текущото ниво на водата и спира да работи, така че цикълът да не продължи с недостатъчна или излишна вода. За да проверите превключвателя за налягане, трябва да свалите капака на домакинския уред, да намерите елемента, да откачите тръбата от него и да опитате да духате в него - ако чуете няколко тихи щраквания, тогава устройството работи. Ако получите мълчание в отговор, ще трябва или да почистите частта, или да купите нов пресостат, ако дори почистването не помогне.превключвателят за налягане е счупен
 • Повреда на маркуча на сензора за ниво на водата. С течение на времето тръбата може да загуби своята плътност, така че трябва да се проверява и подменя от време на време.
 • Смачкан маркуч за пълнене. Понякога тежки предмети, като тялото на SM, случайно се поставят върху маркуча, което блокира подаването на вода.как изглежда входният маркуч
 • Повредена помпа. Преди да започне работа, системата автоматично източва цялата отпадъчна течност, останала в машината след последния работен цикъл.Но ако помпата е счупена, тогава водата няма да бъде изпомпана, така че контролният модул няма да започне ново подаване на вода.водна помпа
 • Дефектен контролен модул. Най-неприятната причина за грешката е повредата на „мозъка“ на домакинския уред, който стартира и контролира работата на всички компоненти на „домашния асистент“. Ако модулът е повреден, цялата система няма да реагира на команди, което прави прането невъзможно.

Всички причини са изброени, време е да се справите с тях със собствените си ръце.

Как сами да откриете проблема?

Ако искате да направите ремонт у дома, тогава първо трябва да извършите пълна диагностика. Изключете пералнята от водоснабдяването и електрическата мрежа и след това продължете с проверката, като започнете от най-простия.

 • Уверете се, че у дома има вода, която е достатъчна, за да отворите крана във всяка стая.
 • Проверете вентила на водоснабдяването, за да се уверите, че течността тече в машината.проверете дали тройникът е отворен
 • Източете маркуча за подаване на вода и го проверете внимателно, за да се уверите, че не е прищипан, запушен или повреден.

Ако всичко е наред, тогава ще трябва да започнете да изучавате филтърната мрежа, малка кръгла приставка, поставена в ръкава за пълнене. Ако е силно запушен, водата няма да влезе в системата, докато филтърният елемент не бъде почистен. Какво трябва да направя, за да коригирам ситуацията?

 • Извадете маркуча за пълнене от пералната машина.проверете входния маркуч и връзката му
 • Намерете филтърната мрежа в маркуча.почистете филтърната мрежа
 • Закрепете изпъкналата част на мрежата с клещи и я отстранете.отстранете и измийте филтърната мрежа
 • Изплакнете частта под мощна струя гореща вода и ако е необходимо, внимателно я преминете със стара четка за зъби, за да отстраните всички замърсявания.
 • Поставете филтъра обратно на мястото му.

Бъдете особено внимателни, когато откачате маркуча за подаване на вода - той винаги съдържа отпадъчна течност, която може да наводни пода, ако не смените контейнера за вода навреме.

Понякога „домашният помощник“ не изтегля вода, защото грубият филтър е запушен. Този филтърен елемент е инсталиран точно зад крана, така че първо ще трябва да премахнете няколко други елемента с гаечен ключ. Не забравяйте, че когато скобата бъде отстранена, от тръбата ще изтече поток вода, който ще отмие всички замърсители от грубия филтър. Просто подгответе леген за вода предварително и цялата процедура ще мине безпроблемно.

Диагностика на всмукателния клапан

Най-често кодът за грешка E10 се появява поради повреден всмукателен клапан. Ремонтът в този случай не е необходим, защото е трудно да се справите сами - много по-лесно е да демонтирате старата част и да инсталирате нова. Можете да направите това сами, ако следвате стриктно инструкциите.

 • Изключете пералнята от контакта.извадете захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути
 • Затворете крана за подаване на вода.водопроводен кран
 • Източете водата от маркуча за пълнене и го откачете.проверете входния маркуч и връзката му
 • Отстранете капака на SM, като първо сте отстранили скобите.свалете горния капак
 • Намерете всмукателния клапан и изключете всички кабели и тръби от него.

Направете няколко снимки на правилното свързване на елементите към вентила, за да имате пример под ръка по-късно.

 • Разхлабете фиксиращия болт.
 • Отстранете клапана от машината.смяна на всмукателен клапан
 • Инсталирайте нов елемент на негово място.
 • Закрепете го със задържащия болт.
 • Свържете тръбите и кабелите към него.
 • Сменете капака на шайбата.
 • Свържете отново маркуча за пълнене.

Сега пералнята Weissgauff може да се свърже към всички комуникации и да се извърши пробен работен цикъл без дрехи.Ремонтът е успешен, ако водата тече свободно в резервоара за прах и отново в резервоара. Освен това трябва да проверите маркуча за подаване на вода - фугата трябва да е суха, без капки или течове.

Свържете се със сервиза за ремонт, ако ситуацията с код за грешка E10 се появи отново след извършване на всички манипулации.

Липсата на вода в машината е сериозен проблем, тъй като домакинските уреди няма да могат да извършат нито един работен цикъл в това състояние. Следвайте внимателно нашите инструкции, за да коригирате ситуацията сами у дома.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня