Грешка E10 в пералня Hansa

Грешка E10 в пералня HansaСъвременните машини са оборудвани със система за самодиагностика при възникващи проблеми. Пералните машини постоянно следят състоянието на компонентите и сензорите, като записват всички подозрителни промени в тяхната работа и ако възникне повреда, извеждат съответната грешка на дисплея. Пералнята Hansa също може да извършва „самоанализ“. Базата данни на Hansa съдържа десетки различни кодове за грешки, един от тях е „E10“. Предлагаме ви да го опознаете по-добре, да разберете причините за грешката и как да я отстраните.

Моменти, когато възниква грешката

Особеността на кода за грешка E10 на пералната машина Hansa е, че може да се появи на различни етапи от цикъла. Причината за повредата зависи от момента на задействане на системата за самодиагностика. Така машината може да съобщи за проблем на четири етапа от работата на оборудването.

 • Когато цикълът започне. В този случай Hansa показва грешка E10 веднага след активиране на електронното заключване на люка и натискане на бутона "Старт".
 • След събиране на вода. Вторият вариант е грешката да се появи веднага след като машината е напълнила напълно резервоара.

Код за грешка “E10” на перални машини Hansa се появява при стартиране на цикъл, след изтегляне на вода, стартиране на нагряване или центрофугиране.

 • Когато отоплението започне. Скоро след началото на прането, нагревателният елемент започва да се нагрява, на което пералнята реагира с “E10” и спира цикъла. Интересно е, че когато включите програмата за ниска температура, машината не генерира грешка.
 • При превключване на въртене. Пералнята се опитва да завърти барабана след изплакване, но набира само 600-800 оборота, след което внезапно спира и показва „E10“ на дисплея.грешката се появи при превключване в режим на въртене

Процедурата за по-нататъшна диагностика и естеството на ремонта зависи от момента на появяване на кода.Най-лесният начин да действате е, когато грешката се появи в самото начало на цикъла. По-трудно е, ако пералнята вече е напълнила барабана – първо ще трябва ръчно да източите водата. Във всеки случай е необходимо предварително да се разбере какво означава „E10“ и по какви причини възниква.

Нека дешифрираме грешката

Според инструкциите на завода Hansa, кодът „E10“ означава „проблеми със захранването“. С прости думи, специално осигурените в системата сензори-уловители регистрираха рязко намаляване или повишаване на напрежението в електрическата мрежа. Чувствителна към пренапрежения, електрониката "отговаря" на смущения, като изключва захранването от съображения за безопасност.

Код за грешка "E10" показва проблеми със захранването, външно или вътрешно.

Кодът „E10“ най-често се показва на съвременните перални машини Hansa. Преди това се произвеждаха по-стабилни работни машини, които миеха нормално при напрежение от 175V до 270V. Дори при внезапни скокове, оборудването продължаваше да измива, без да спира системата.спад на напрежението в електрическата мрежа

През последните 5-7 години пералните машини са оборудвани с предпазители от пренапрежение, които са доста уязвими на пренапрежение, поради което уредите често се изключват и замръзват. Модерните перални машини, които са по-чувствителни към пренапрежения на напрежението, периодично „зарадват“ потребителите на E10. Особено при работа с оборудване в слабо населени райони.

Възможни причини за грешката

Какво да направите, за да коригирате грешката "E10", зависи от причината за нейното възникване. Най-често проблемът възниква поради прекъсване на захранването - краткотрайно или дълготрайно. И така, проблеми със захранването се появяват, ако:

 • гнездото е дефектно (изгоряло, контактите са разтопени);
 • записан е рязък скок на напрежението;
 • критично ниско или високо напрежение остава в електрическата мрежа за дълго време;
 • удължителният кабел, използван за свързване, е счупен или не може да се справи с товара;
 • Системата за контрол на напрежението в контролната платка е повредена.свържете машината през стабилизатора

Между другото, производителите на перално оборудване, включително Hansa, препоръчват да не използвате удължители и тройници. По-безопасно е да разпределите отделен електрически контакт с подходяща мощност за машината, за да елиминирате „посредниците“. Експертите също съветват да свържете машината чрез специален стабилизатор – с него устройството винаги ще работи в подходящ диапазон на захранване.

Ако проблемите със захранването могат да бъдат краткотрайни и да изчезнат без ремонт от потребителя, то при дефектен контакт, счупена платка и неподходящ удължител ситуацията е по-сложна. Особено ако контролният модул се повреди. Това се случва рядко и е трудно да се диагностицира: понякога само един микроелемент дава късо съединение. Ако такава повреда бъде пренебрегната, възникват по-сериозни повреди: песен или триак изгаря, а понякога и самото устройство изгаря.

Как да се отървем от проблема?

Не мислете веднага за най-лошото. Контролната платка се поврежда изключително рядко, по-често е много по-лесно да се коригира грешката „E10“. В повечето случаи проблемите, които могат да бъдат разрешени без ремонти и продължителна диагностика, водят до повреда. За да поставите „диагноза“ на Hansa и да започнете „лечение“, ще трябва последователно да проверявате всички възможни повреди, като започнете от най-простите.

Първо проверяваме дали грешката ще се повтори втори път. Възможно е да е имало краткотраен технически проблем. За да диагностицирате, просто рестартирайте машината и оценете състоянието на оборудването. Продължаваме така:

 • изключете Hansa, като щракнете върху съответния бутон;
 • извадете захранващия кабел от контакта;извадете захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути
 • изчакайте 10-15 минути;
 • свържете отново пералната машина към мрежата, като поставите кабела в контакта и натиснете „Вкл.“;
 • пуснете бързо измиване;
 • Разглеждаме поведението на машината.

Ако след рестартиране Hansa не генерира грешка в същата точка от цикъла, тогава повредата е била краткотрайна и не изисква допълнителна диагностика. В противен случай ще трябва незабавно да определите причината за E10. Не можете да продължите да се опитвате да нулирате кода - можете да влошите ситуацията, дори до смърт.

Втората стъпка е проверка на електрическата мрежа. В идеалния случай трябва да се обадите на квалифициран електротехник, но ако имате опит, можете да го направите сами. Основното нещо е да спазвате предпазните мерки и да бъдете изключително внимателни. Ако захранването на къщата е нестабилно и непрекъснато се появяват скокове на напрежение, тогава е по-добре да включите стабилизатор във веригата.

Третият етап е проверка на контакта и удължителния кабел. Тук ще бъдат очевидни признаци на повреда: изгоряло окабеляване, разтопена изолация, миризма на изгоряло, тъмни петна. Ако няма подозрителни „симптоми“, преминаваме към практиката: свързваме работещо устройство към електрическата мрежа или премахваме „адаптера“ от веригата. Върши работа? Тогава проблемът е открит. Ако проверката на електрическата мрежа не разкрие никакви проблеми, тогава проблемът е вътрешна повреда - контролната платка е повредена. Тук аматьорската работа е опасна: трябва да се свържете със сервизен център за професионална диагностика и ремонт.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня