Код на грешка E10 на пералня Electrolux

Грешка E10 в пералня ElectroluxГрешка E10 на пералня Electrolux възниква в най-неподходящия момент - по средата на прането. В този случай не само че работата на машината спира, но и люкът се блокира, така че не можете да извадите прането. Какво да направите в такава ситуация, какъв вид грешка e10 е това, какво го е причинило? Ще трябва да се справим с тези и други въпроси в рамките на тази статия.

Причини за появата на кода, декодиране

Грешка e10 на перална машина Electrolux, според таблицата, приложена към ръководството с инструкции за повечето модели, означава: „няма вода в резервоара или се подава малко вода.“ Такова декодиране може да се счита за повече от обширно, защото в този случай може да има доста причини. Всъщност това е вярно. Машина Electrolux генерира подобна грешка, ако:

 • няма вода във водоснабдителната система;
 • има проблеми с входния маркуч;
 • има проблеми с клапана за пълнене;
 • има самооттичане на водата.

Самооттичането на водата е специфичен израз, който се използва от специалистите, когато водата изтича спонтанно от резервоара на пералнята поради повреда.

Възниква въпросът, защо изброяваме тези конкретни причини, след като в паметта на пералнята има други кодове за грешка, които могат да изяснят неизправността чрез локализиране на счупения модул? Понякога това се случва, но в повечето случаи, поради спецификата на модела или спецификата на неизправността, ще бъдем принудени да се ръководим само от кода e10, като имаме предвид горните причини за неизправността. Защото машината просто не издава други (рафинирани) кодове.

Отстраняване на причините за грешката

Тъй като нашият „домашен помощник“ от Electrolux реши да ни даде грешка e10, ще трябва да проверим един по един всички възможни елементи, които по един или друг начин са свързани с източването и пълненето на вода в резервоара. Би било по-логично да започнем с най-простото нещо, което не изисква разглобяване на пералнята, тъй като в 90% от случаите грешката e10 се елиминира на ниво домакинство.

Първата причина посочихме като: „няма вода във водопровода“. Тук няма нужда да обясняваме нищо, защото всеки може да провери дали има вода във водопровода, без инструкции. Да преминем направо към втората точка - неизправност на маркуча за подаване на вода. В този случай трябва да постъпите по следния начин.

 1. Ако на маркуча за подаване на вода е монтиран воден филтър, трябва да изключите подаването на вода към машината, да развиете филтъра и да го проверите; може би просто е запушен с мръсотия и варовик и водата не може да премине през него в резервоара.филтър за пречистване на вода за пералня
 2. Ако маркучът е двоен, със защита срещу течове, проверете целостта на първия слой.
 3. Проверете херметичността на връзките между входния маркуч и тръбата или машината, въпреки че за да не потече вода в резервоара, ще е необходимо маркучът да се отдели напълно, а такъв проблем е трудно да се пропусне.

свързване на маркуча за източване на пералната машинаАко всичко е наред с маркуча, експертите препоръчват да проверите дали няма самооттичане на водата. Не е трудно да се провери. Първо се наведете към пералнята и слушайте, трябва да чуете как водата напуска резервоара и мърмори в канала. След като се появи грешка E10, машината спира да работи, което означава, че всичко ще бъде ясно чуто. Ако се появи такъв звук, продължете както следва. Проверяваме дренажния маркуч; в никакъв случай не трябва да лежи на пода. Ако случаят е такъв, повдигнете дренажния маркуч над пода с около 60 см.

Най-лошото е, ако проблемът е в пълнителя, изпускателния клапан или пресостата.За да диагностицирате със сигурност такъв проблем, трябва да потърсите помощ от специалист. Професионалист ще прецени дали е необходимо смени всмукателния клапан или други подробности.

Забележка! Ако нямате опит, по-добре е да не влизате във вътрешността на пералня; ще загубите много време и усилия, а може и да няма никакви резултати, особено ако машината е в гаранция.

Всичко е наред, но грешката все още се появява

В редки случаи се случва грешка e10 да парализира работата на пералната машина без причина. Тоест, за да бъдем точни, все още има някаква причина, но тя няма нищо общо с подаването или отвеждането на водата и работата на агрегатите, които правят това. С една дума, машината всъщност работи „като часовник“, но системата все още дава грешка, какво има?

Платка за пералня ElectroluxПричината за грешка e10 на перална машина Electrolux може да е електроника. Или по-скоро електронен блок за управление. Може да има много причини за повреда на управляващия блок: спад на напрежението, често изключване на машината по време на работа, производствени дефекти и т.н. Специалист ще трябва да разбере, защото не трябва да разглобявате и тествате контролния модул сами освен ако нямате специални познания.

В заключение отбелязваме, че въпреки факта, че съвременните автоматични перални машини са способни на самодиагностика и генерират грешки с определен код, чрез който специалистите могат да идентифицират неизправността, проблемите все още остават. По-специално, със същата грешка e10, която може да бъде резултат от цяла поредица от неизправности, което още веднъж потвърждава идеята, че диагностиката и ремонтът на автоматични перални машини са работа на професионалисти.

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Тамара Тамара:

  Преди да се появи неизправността, в машината имаше шум. След това се появи E10 и пералнята спря. Пуснахме го за изплакване, всичко стана нормално.

  • Gravatar Hope надежда:

   Пробвах и се получи. Благодаря ти.

  • Граватар Александър Александър:

   Благодаря ти! Също така ми помогна да превключа към цикъла на центрофугиране и да го стартирам. След това спрете и включете нормален режим.

 2. Граватар Михаил Майкъл:

  Благодаря ви за статията! Дренажният маркуч лежеше по-ниско от очакваното.

 3. Граватар Николай Николай:

  Машината EWS 1046 изтегля вода в отделението за предпране, завърта барабана няколко пъти, включва циркулацията на водата и това е! Другото отделение не се пълни с вода и свети код Е10! Какво би могло да бъде? Трябва ли да се обадя на специалист или мога да направя нещо сам?

 4. Граватар Гриша Гриша:

  Купувайте добро качество, а не марка. Има и гаранция, при която можете да замените продукта за по-добър.

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   За какво говориш?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня