Грешка E10 в пералня AEG

грешка E10 AEGСъвременните автоматични машини са оборудвани с функция за самодиагностика за неизправности, възникнали в системата. Това допълнение е много удобно за потребителя, помага бързо да се определи причината за повредата на устройството. Грешка E10, която внезапно се появява на дисплея в пералня AEG, незабавно прекъсва програмата за пране, блокира вратата на люка и спира работата на системата. Какво означава този код и как да коригирате грешката, ще бъде обсъдено в тази статия.

Значение на тази грешка

Какво ви казва показаният код? След като сте проучили инструкциите за експлоатация на машината AEG, можете да разберете, че това обозначение показва недостатъчно количество вода в резервоара или неговото отсъствие. Тази интерпретация на кода е доста обширна, тъй като в действителност има няколко причини за появата на E10. Пералната машина може да покаже грешка на дисплея, ако:

  • липса на вода във водопровода (в случай на вътрешно спиране на захранването със студена вода);
  • дефектен маркуч за подаване на вода;
  • Неизправност на клапана за пълнене;
  • повреда на превключвателя за налягане;
  • наличие на самооттичаща се вода от резервоара.

Самоотводняването е спонтанното изтичане на вода от резервоара SMA поради някакъв вид повреда.

Някои перални машини, които имат доста обширна база данни с кодове за грешки, могат да изяснят причината за спиране на нормалната работа на устройството, което показва конкретна неизправност в системата. Повечето модели машини на AEG обаче нямат тази възможност, така че издават общ код E10. Ако шайбата не уточнява коя част е неуспешна, когато извършвате ремонт със собствените си ръце, ще трябва да имате предвид всички горепосочени фактори.

Търсим причината за появата на кода

Ако на цифровия екран се покаже код за грешка в AEG машина, е необходимо да се прегледат един по един основните елементи на системата за измиване, отговорни за всмукване на вода и източване на отпадъчната течност. Правилно е да започнете да проверявате устройството с най-простия, този, за който не е необходимо да се качите дълбоко в тялото на машината. Логично е да проверите частите, до които имате лесен достъп, тъй като в 90% от случаите неизправността може да бъде коригирана на битово ниво.

Нека да разгледаме какви действия трябва да се предприемат, за да се потвърди или опровергае всеки от изброените фактори, водещи до грешка E10. Като първа причина е посочена липсата на вода във водопроводната мрежа. Няма нужда да обяснявате как да видите дали има вода в тръбите, тъй като дори дете може да го провери.проверете входния маркуч на пералната машина

Следващата точка е дефект във входящия маркуч. Това може да се дължи на запушване, огъване, повреда и др. Какво да направите в този случай? Ако пред маркуча е монтиран воден филтър, трябва да извадите почистващия елемент и да го прегледате - вероятно е запушен с отломки и отлагания и затова водата не тече в резервоара. Ако няма филтър или не е запушен, проверете дали има прегъвания или прегъвания в маркуча. След това трябва да проверите херметичността и надеждността на връзката между маркуча за подаване на вода и водопровода, както и отвора в пералната машина.

Когато системата за всмукване на вода в резервоара работи напълно, е необходимо да се провери устройството за наличие на самооттичаща се течност. За да направите това, трябва да се облегнете на корпуса на пералнята и да се опитате да чуете как водата напуска резервоара и мърмори в дренажния маркуч. Тъй като кодът E10 спира да работи след показване на кода E10, няма да е трудно да чуете това.Когато забележите такъв звук, трябва да проверите дренажния маркуч - той не трябва да се намира на пода. Ако лежи по този начин, трябва да повдигнете маркуча над нивото на пода на височина около 60 см.

Когато описаните по-горе стъпки не помогнаха да се идентифицира основната причина за кода за грешка, трябва да преминете към диагностика на вътрешните елементи на шайбата. Бъдете внимателни, без специални познания в структурата на пералната машина, можете да отделите много време за ремонт и да не постигнете желания резултат. Ето защо, дори преди да започнете работа, внимателно проучете въпроса за вътрешната структура на устройството и ако домакинският уред е в гаранция, по-добре е да поверите ремонта на професионалисти.

Проверка на превключвателя за налягане

Следващата стъпка в намирането на повреда е да проверите сензора за нивото на водата в резервоара. Да стигнете до превключвателя за налягане и да го диагностицирате не е трудно, просто следвайте следния алгоритъм:проверете превключвателя за налягане

  • изключете захранването на пералнята;
  • изключете клапана, отговорен за подаването на течност към резервоара;
  • свалете горния капак на тялото на пералната машина; за да направите това, развийте болтовете, които го държат.

След като извършите такива прости манипулации, ще получите безплатен достъп до превключвателя за налягане. След това трябва да се въоръжите с тръба с диаметър, съответстващ на диаметъра на фитинга на сензора. Внимателно освободете задържащата скоба и откачете маркуча под налягане. Прикрепете готовата тръба към фитинга и леко духайте в нея. Когато превключвателят за налягане работи напълно, контактите ще работят - устройството ще направи 1 или 3 щраквания. След това проверете тялото на сензора за дефекти, проверете дали има запушване на маркуча, ако се открият остатъци вътре в тръбата, изплакнете го с поток вода.

След като извършите външна проверка, трябва да проверите превключвателя за налягане с помощта на мултицет.Устройството се превключва в режим на измерване на съпротивлението, след което сондите на тестера се прилагат към контактите на сензора. Стойностите, показани на дисплея на мултиметъра, трябва да се променят. Ако останат същите, можем да заключим, че превключвателят за налягане е дефектен и трябва да се смени.

Проблеми с електронната система

Какво да направите, ако след двойна проверка на всички възможни фактори грешка E10 не може да бъде разрешена? Много рядко този код напълно парализира работата на машината, изобщо не защото е имало повреда в системата за всмукване или дренаж. Пералнята може да работи като часовник, но на дисплея ще се появи предупредителен знак. Какво друго може да е проблема?

Може би е имало повреда на контролната платка - основното устройство, което регулира работата на всички части на машината. Това може да се случи поради пренапрежения на тока, производствени дефекти или често включване и изключване на пералната машина по време на работа.

Невъзможно е да поправите електрониката сами, без да имате познания в тази област, по-добре е да поверите такава сложна работа на компетентен техник.

Въпреки че съвременните автоматични машини имат функция за самодиагностика за възникващи неизправности, често показаният код за грешка не уточнява коя част е неуспешна, а показва общ проблем. Такъв е случаят с код E10. Все пак ще трябва сами да идентифицирате повредата, като прегледате няколко елемента на системата.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня