Грешка E1 в пералня Haier

Грешка E1 в пералня HaierНай-често потребителите на перални машини не мислят какво означава този или онзи код за грешка, докато не се сблъскат с такъв проблем лице в лице. Например, ако пералня Haier не иска да пере и показва комбинация E1 на дисплея, проблемът трябва да се търси във вратата на люка или заключващото устройство. Понякога, за да разрешите проблема, е достатъчно да натиснете вратата с коляно, а понякога тази мярка очевидно не е достатъчна. Какво да направите, ако възникнат трудности?

Търсим механични повреди

Има огромен брой причини, поради които люкът не се затваря или не е блокиран, вариращи от проста небрежност от страна на собственика (той окачи тежки мокри неща на вратата, което повреди пантите) и завършва с производствен дефект. Има обаче и много по-банални и злободневни варианти за развитие на събитията. Най-често се показва код за грешка поради следните причини:

  • след продължителна редовна употреба вратата се изкриви;
  • заключващият език в UBL, предназначен да осигури затворената врата, се е преместил;
  • някой от съставните елементи на механизма на вратата е износен.

Разминаване на вратата на SM HaierРазпознаването на този вид неизправност е много лесно. Достатъчно е просто да тествате машината извън работен режим. Ако люкът наистина не се затваря или не се заключва в затворено състояние, тогава проблемът най-вероятно е или в изкривени крепежни елементи, или в счупено заключващо устройство. Понякога този резултат е резултат от неправилен монтаж, когато поради дисбаланс на теглото, натоварването и вибрациите пантите не могат да издържат, но в повечето случаи причината е в нечестното използване на уреда. Е, все пак трябва да направим нещо.

  1. Проверете барабана и тялото на машината в областта на люка; може би чужди предмети пречат на затварянето на ключалката.
  2. Проверете дали заключващият механизъм пасва в предвидената ниша и дали заключващият елемент не е разхлабен.
  3. Почувствайте и оценете състоянието на маншета и пластмасовото покритие. Може би нещо се е отлепило или разтегнало.

UBL също има такава част - пластмасов водач. Поради ниската устойчивост на износване на материала, той често е подложен на деформация по време на активна употреба. При счупен водач затварянето на люка изглежда механично невъзможно, тъй като пречи на затръшването на вратата.

Проблем в UBL или електроника

купете нов UBLАко вратата се затваря безпроблемно, но не се заключва и машината упорито отказва да започне работа, а на дисплея се показва грешка E1, тогава проблемът е в самото заключващо устройство на люка.

За да започне машината да мие, UBL й дава сигнал, че люкът е запечатан и няма опасност от наводнение. Съответно, ако устройството не успее, то или изобщо не блокира вратата, или просто не разбира, че всичко е блокирано и е време да започне процеса. Липсата на блокиране се дължи на износване на биметалните пластини. Те са под постоянно въздействие на ток, в резултат на което се износват, деформират и т.н. Тъй като отговорността за блокиране на люка се носи от тези елементи, те трябва спешно да бъдат сменени, ако е необходимо, в противен случай ремонтът не може да бъде извършен.

Забележка! Понякога в устройството попадат малки отпадъци (власинки, парчета чужди предмети и др.). Всичко това може да се натрупа вътре в частта за дълго време или да я повреди веднага след удара. Във всеки случай елементът трябва да бъде отстранен и почистен от мръсотия.

Сега нека разгледаме случаите, когато проблемът е в „мозъците“ на пералнята, а именно в електронния модул. Обикновено всичко е предвидимо: или окабеляването е изгоряло, или програмата се е сринала. Доста е трудно да се диагностицира повреда в контролния модул, трябва да го прегледате напълно с мултицет и да проверите платката за следи от „изгаряния“. Като цяло, в зависимост от резултатите от проучването, ще трябва или да презаредите модула, да го поправите или да го замените с нов.

Без специални умения и опит, дори не се опитвайте да правите ремонти сами, когато става въпрос за електроника. Този вид работа изисква квалификация. Ако проблемът е чисто механичен, можете да опитате да го отстраните сами, за да спестите време и пари. Не забравяйте обаче, че ако сериозно повредите устройството чрез вашите действия, ще трябва да платите много повече пари, отколкото ако незабавно се обадите на специалист за диагностика и евентуален ремонт.

   

1 читателски коментар

  1. Граватар Дмитрий Дмитрий:

    Може да се случи ластик за коса или дантела от детско облекло да попадне в дренажната помпа. И грешка E1 също се появява поради това.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня