Грешка E09 в пералня Candy

Грешка E09 в пералня CandyНякои грешки изискват просто нулиране на кода или коригиране на незначителни проблеми, но в случай на E09 всичко е много по-сложно. Грешка E09 може да бъде коригирана в пералня Kandy само след основен ремонт. В противен случай вашият домашен асистент ще остане в „парализирано състояние“. Има една утеха: за да разрешите проблема, не е нужно да прибягвате до услугите на специалист, можете да се справите сами.

Значение и декодиране на кода

Според установената традиция първо идентифицираме „симптомите“, придружаващи този шифър. Този код за грешка е придружен от следните симптоми:

 • пералнята спира да пере, барабанът се върти за няколко секунди в една посока и след това всичко замръзва напълно, на дисплея остава само комбинацията от букви и цифри;
 • Буквално веднага след стартиране двигателят спира и барабанът спира да се върти. Кодът се показва отново на екрана;
 • „Водните процедури“ приключиха, но на етапа на преход към центрофугиране работата на пералната машина спира.

внимание! Имайте предвид, че не всички модели на Kandy имат тази грешка като E09; някои устройства имат комбинация от 09, Er09 или Error9.

Тъй като не всички устройства от Kandy са оборудвани с електронни дисплеи, те сигнализират за проблеми чрез поредица от сигнали с различни комбинации. Например, в нашия случай ще светнат 9 индикатора подред. След това ще има пауза, след която 9-кратното мигане ще се повтори отново. Между другото кои диоиди ще светят зависи от конкретния модел.как да определите кода на грешката

 1. Candy Grand обръща внимание на грешка 09 чрез индикаторите „Интензивно пране“ (символ: риза) и бутона за обратно броене до края на прането (в нашия случай 90 или бутона за стартиране).
 2. Машините Candy Smart имат същите мигащи светодиоди, само че са разположени малко по-различно.
 3. Устройствата от линиите Holiday и Aquamatic имат само един мигащ индикатор за измиване със студена вода.

Сега нека да разберем какво се случва вътре в пералнята, когато издаде тази конкретна грешка? Всичко е заради мотора. По-точно в статора, към който трябва да се подаде напрежение за по-нататъшна работа на двигателя, това не се случва.

Стъпка по стъпка проверка на частите

По принцип всяка грешка може да причини основен отказ. Опитайте да го рестартирате. Няколко минути след спиране на работа задръжте натиснат бутона за захранване и извадете кабела от електрическия контакт. След това върнете всичко на мястото си и опитайте да започнете прането отново. Ако нищо не работи, значи нещо наистина не е наред.

Като алтернатива, самият кабел или контакт може да са повредени. Проверете ги с тестер. Макар и рядко, това се случва. Анализирайте външния вид на вашия „домашен помощник“. Напълно възможно е при визуална проверка да се появят дефекти. Ако не, ще трябва да диагностицирате вътрешността на устройството.нека започнем с проверка на двигателя

 • Да започнем с двигателя. Поставя се в специален люк на производителите на Kandy. Отвори го.
 • Задръжте задвижването и завъртете макарата успоредно. Така самият ремък ще бъде свален от голямата и малката ролка.
 • Вземете 8 мм гаечен ключ и отстранете опорите на двигателя.
 • Преди да демонтирате напълно двигателя, отстранете всички кабели от него.Препоръчително е по някакъв начин да фиксирате местоположението им.
 • Огледайте мотора. Със сигурност виждате две обемисти чинии. И така, това са четките на двигателя, махнете ги.
 • Извършете щателна проверка на четките. Ако имат сериозни ожулвания или други видими дефекти, те трябва да бъдат заменени с нови.
 • Инсталирайте отново в обратен ред и тествайте устройството.

След смяна на четките, машината понякога издава пукащи звуци по време на пране. Тези плочи стават на място и се трият една в друга. Проблемът не винаги е в четките, например контролният модул може да излети. Какво да правим тогава? Тук не можете да се справите без намесата на специалист, но можете сами да диагностицирате повредата. Просто вземете мултиметър и проверете всички елементи на контролния модул.

Понякога намотките на двигателя изгарят. Ремонтът в този случай е изключително нерентабилен, експертите казват, че е по-евтино да закупите нова пералня. Заслужава обаче да се отбележи, че за машините Kandy ситуацията с повреда на двигателя е изключително необичайна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня