Грешка E08 на пералня Kandy

грешка E08 на SM KandyНевъзможно е да си представим съвременния живот без домакински уреди. Но често се чупи, което ни принуждава да надхвърлим комфорта си. И, за съжаление, пералните машини Kandy не бяха изключение. Те се характеризират с грешка E08, която възниква в началото на измиването. В този момент оборудването спира да работи, люкът се блокира и пералнята се озовава в своеобразен затвор. Как да се държим в такъв случай, какво означава тази грешка и как да предотвратим скъпи ремонти? Решихме да отговорим на тези въпроси в днешната статия.

Проверка на оборотомера и двигателя

За съжаление приложените инструкции не включват подробно описание на грешка E08. Съдържа само информация, че възниква при повреда на тахогенератора на двигателя или при късо съединение. Може да възникне и при повреда на двигателя и по-рядко при повреда на контролния модул. Въз основа на предоставената информация, първо трябва да проверите функционалността на следните части:

 • мотор;
 • оборотомер;
 • контролен модул.

Проверката изисква спазване на определен алгоритъм. На първия етап двигателят с тахогенератора се отстранява и след това следват следните стъпки:

 • изключване на машината от захранването;
 • отстраняване на винтове от задния панел;
 • демонтиране на самия панел;
 • премахване на устройството колан с едновременно опъване и въртене на скрипеца.

Премахване на двигателя на SM Kandy

След това трябва да премахнете двигателя. За да направите това, се препоръчва да поставите маркировки върху проводниците, идващи от двигателя, за да предотвратите затруднения по време на свързване. След това развиваме болтовете, които държат двигателя, и изваждаме последния от корпуса.Сега проверяваме сензора на Хол в машината: силните вибрации могат да доведат до разхлабване на закрепването или разхлабване на контактите. В такава ситуация трябва само да затегнете монтажните болтове и да възстановите връзките.

Ако това не е проблемът, ще трябва да проверите съпротивлението на оборотомера. Има два метода за това.

 1. Настройване на тестера в режим на определяне на съпротивлението. Необходимо е да освободите съединителите на проводниците и да ги извадите от контактите на сензора. След това сондите се настройват към контактите, за да се провери съпротивлението. Счита се, че нормалният диапазон е от 60 до 70 ома.
 2. Превключване на тестера в режим на откриване на напрежение, за да се разбере дали се генерира ток или не. За проверка се прилагат сонди към контактите на сензора, докато двигателят е завъртян. Ако стойностите се променят (приблизително 0,2 волта), тогава частта е в работно състояние.

Задължително е да проверите окабеляването за целостта, т.к Често това води до повреда на тахогенератора. И ако частта е в дефектно състояние, тя ще трябва да бъде ремонтирана или напълно заменена.

Ако повредата все още не е идентифицирана, трябва да започнете да проверявате двигателя. В началния етап проверяваме четките и ако се окаже, че са износени, ги подменяме.

Можете да закупите тази част в специализирани магазини или да използвате услугата „по поръчка“. За да направите това, можете да въведете необходимата заявка в търсачката и да намерите организацията, от която се нуждаете.

Така че, използвайки мултицет, проверяваме кабелите, захранващи тахометъра и двигателя, за повреда. Ако не се открият счупвания, ще трябва да проверите съпротивлението на ротора и статора.След това проверяваме дали има изтичане на ток към корпуса, последвано от тестване на късо съединение от завой до завой в намотката. Повреда означава, че двигателят не може да бъде ремонтиран поради високата цена на ремонта и най-добрият вариант би бил инсталирането на нов двигател.

Необходима е проверка на таблото за управление

Със собствените си ръце можете да извършите само повърхностна проверка на модула за повреда и изгаряния. Други методи за проверка могат да се извършват само от специалист, който, ако бъдат открити повреди, с грешка E08, незабавно ще ги поправи. За визуална проверка трябва да изключите машината от мрежата и да изпълните следната последователност от действия:

 • премахване на таблата на дозатора;
 • развиване на монтажните болтове на предния панел;
 • отключване на пластмасовите ключалки с отвертка и отстраняване на панела от тялото;
 • зад панела е основното устройство. Направете го снимка, за да запишете местоположението на окабеляването;
 • Понякога, за да се достигне дъската, ключалките на блока трябва да бъдат освободени.

Контролен панел на Kandy

След това ще трябва да извършите щателна проверка на дъската. Ако по него има изгорели петна, това означава, че трябва да се обадите на специалист за ремонт. Някои детайли могат да бъдат фиксирани със собствените ви ръце. Подготвяме поялник и закупуваме резервна част.контролен панел Kandy 2

 1. Кондензатор. Той играе ролята на стабилизатор и за да го смените, трябва само да запоите закупената част към положителния електрод. За да разберете къде се намира, ще трябва да използвате тестер.
 2. Резистор. Проверката на функционалността на тази част се използва и от тестера. За части от първи ред оптималните стойности са 8 ома и претоварване от 2 A. Но за втория ред е 3-5 A, а съпротивлението ще зависи от честотата на модула.Отклонението от нормата е причина за подмяна на частта с помощта на поялник.
 3. Тиристорен блок. За да го проверите, се измерва отрицателно напрежение. Индикаторът не може да надвишава 20 V. Понякога филтърът на устройството изгаря, ремонтът на който се състои в почистване на катода.
 4. Тригер. За да проверите функционалността, ще трябва да измерите напрежението на входа. Оптималната стойност е 12 V, а съпротивлението на спусъка е 20 ома. За да замените, ще трябва да използвате същия поялник.

Ако успеете да идентифицирате изгорялата част, разпоете я и я занесете в специализиран магазин. Продавачът ще избере подобна резервна част за вас и можете спокойно да я запоите на мястото на старата. Просто внимавайте да не повредите следите, водещи към частта.

Целостта на запояването може да бъде нарушена поради вибрации по време на работа на оборудването, поради което издава код за грешка E08. Поради това е необходимо да се осигури стабилност на оборудването по време на измиване.

Специалистите знаят какво да правят в случай на повреда и как правилно да отстранят проблемите. Когато започвате ремонт „направи си сам“, помислете дали можете да го направите сами. Ако нямате умения да работите с поялник, обърнете се към професионалистите!

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Ноел Ноел:

  Изпомпването на излишъка през гърловината за пълнене е интересно за гледане. По принцип това става през отвора за сондата. През врата само за най-перверзните.

 2. Граватар Татяна Татяна:

  Здравейте, какво ще стане, ако машината Kandy има сензорен екран? Как мога да сменя сензора?

 3. Граватар Юрий Юрий:

  Странно защо в описанието пише електронен модул LG?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня