Грешка E06 в пералня Hansa

Грешка E06 в пералня HansaГрешка E06, издадена от пералня Hans, показва проблеми с източването на отпадъчна течност от резервоара. Тълкуването на кода е доста неясно, за да се определи източникът на неизправността, е необходимо да се диагностицира пералната машина. Опитните техници могат да посочат какво е причинило грешката E06 в пералнята Hans за няколко минути. Ако искате да върнете машината в експлоатация със собствените си ръце, ще трябва да отделите повече време, частично да разглобите машината и да проверите всеки елемент от дренажната система. Нека разберем как да направим това.

Значение на шифъра

Системата за самодиагностика на автоматичните машини Hansa, когато се открие проблем, автоматично показва код за повреда на дисплея. Грешка E06 показва, че водата не е източена от резервоара в канализационната система в рамките на определеното време. Изпомпването на отпадъчната течност става твърде бавно или изобщо не започва. Машината, след като не е успяла да източи водата първия път, ще започне втори цикъл на източване. Ако през това време течността не бъде отстранена от системата, машината ще издаде код E06. Източването може да е трудно поради:

 • повреда на помпата или силно запушване;
 • запушен дренажен филтър;
 • счупване на захранващия кабел на помпата;
 • повреда на превключвателя за налягане;
 • запушване на дренажния маркуч или неправилното му свързване;
 • проблеми с главния блок за управление.

За да премахнете грешка E06, трябва да проверите всички елементи на CMA, които могат да причинят този код.

Трябва да се опитате да разрешите проблема от най-простия: първо проверете филтъра за боклук, проверете дренажния маркуч и след това можете да преминете към диагностика на дренажната помпа и сензора за ниво.По-добре е да не започвате ремонт на контролната платка, без да имате опит в работата с електроника. Неправилните действия могат напълно да повредят контролния модул.

Дренажната система е запушена

Проверката на състоянието на филтъра за боклук е много лесна. Дори една домакиня може да направи този вид работа със собствените си ръце. Филтърът е пластмасова спирала, върху повърхността на която се утаяват отпадъци, които попадат в дренажната система. Филтърният елемент се намира в долната част на пералната машина, в десния ъгъл, зад малка вратичка. За да извадите филтъра за боклук от корпуса, трябва:

 • изключете захранването на машината;
 • изключете оборудването от домашните комуникации;
 • С помощта на тънка отвертка отворете вратата, освободете заключващите ключалки и я отворете;
 • покрийте пода под SMA с парцали или поставете контейнер за събиране на вода;
 • Като държите изпъкналата част на филтъра, започнете да развивате частта отляво надясно.Да почистим филтъра в машината на Ханс

Какво да правите с елемента, след като е във вашите ръце? Необходимо е да почистите цялата полепнала мръсотия, да отстраните всички заплетени косми и да изплакнете спиралата под течаща вода. Ако частта е твърде замърсена, по-добре е предварително да накиснете филтърния елемент във вода с добавяне на лимонена киселина.

След почистване на филтъра за боклук е добра идея да проверите отвора, където е поставен. Плаката трябва да се измие от стените. След това използвайте фенерче и го осветете в кухината. Внимателно проверете работното колело на помпата. Косата често се увива около него, което не позволява на работното колело да се върти и задейства код E06. Би било добра идея да проверите дренажния маркуч. Може да е прегънат или да има запушване в тръбата. Почистването на дренажния маркуч може да помогне за коригиране на ситуацията.

Да погледнем помпата

Ако почистването на филтъра за боклук не помогне за нулиране на грешка E06, ще трябва да копаете по-дълбоко. В някои случаи причината за невъзможността за отстраняване на водата от резервоара SMA се крие в неизправна дренажна помпа или счупено окабеляване на помпата. Можете да проверите дренажната помпа на пералня Hans през липсващото дъно. За това:

 • изключете автоматичната машина от захранването и комуникациите;
 • покрийте пода с парцали;
 • поставете машината на задната стена;

Преди да поставите пералнята на пода, уверете се, че няма вода в барабана и дозатора, в противен случай ще протече.

 • изключете окабеляването от дренажната помпа;
 • свържете предварително подготвен проводник с щепсел към помпата;
 • уверете се, че създадената връзка е надеждна;
 • включете кабела директно в електрическия контакт;
 • наблюдавайте ситуацията. Ако помпата работи, тогава няма проблеми с дренажа и причината ще трябва да се търси другаде - контролната платка или превключвателят за налягане.Нека проверим дренажната помпа на Hans

Можете също да диагностицирате помпата с помощта на мултицет. Сондите на тестера се прилагат към контактите на помпата. Устройството трябва да бъде превключено в режим на измерване на съпротивлението. Ако екранът на мултиметъра показва стойност в рамките на 150-260 ома, тогава частта работи. Нула, показана на дисплея на тестера, ще покаже късо съединение. Ако устройството генерира стойност, по-голяма от стандартната стойност, намотката на статора е счупена. Не е препоръчително да ремонтирате дренажната помпа, по-добре е да закупите нова помпа и да смените частта.

Има и друг начин за ръчна проверка на дренажната помпа. Как да диагностицираме:

 • отстранете охлюва;
 • Завъртете работното колело с пръст, то трябва да се върти периодично, тъй като магнитният ротор се движи рязко;
 • опитайте да разклатите работното колело през оста наляво и надясно. Ако се забележи луфт, дренажната помпа трябва да се смени;
 • Свържете двигателя към електрическата мрежа с помощта на захранващия кабел и контакта. Работещо устройство ще започне да работи, без да издава външен шум.

Можете да закупите резервна дренажна помпа в специализирани магазини или да я поръчате онлайн от надеждни доставчици. Трябва да изберете помпата по сериен номер. По-добре е да закупите компоненти от производителя на пералната машина, но можете да закупите и аналог с подобни характеристики, същата мощност и идентична седалка.

Гледаме тръбата на сензора за ниво на водата

Ако ситуацията не може да бъде коригирана след пълна проверка на дренажната система, препоръчително е да проверите превключвателя за налягане. Сензорът за ниво на водата изпраща сигнали до "мозъка" на машината за степента на пълнене на резервоара при пълнене и източване на течност.

Ако тръбата на превключвателя за налягане е запушена, контактът с контролния модул се губи и машината издава познатия код E06.

Можете да проверите сензора за ниво по следния начин:

 • изключете захранването на пералната машина, изключете я от комуникациите;
 • свалете горния капак на устройството, като развиете болтовете, които го закрепват;
 • намерете превключвателя за налягане - това е малка кръгла кутия, прикрепена към ръба;
 • изключете проводниците, водещи до сензора, извадете елемента от корпуса;
 • Проверете кутията и тръбата за дефекти или запушвания.Нека проверим превключвателя за налягане на машината на Ханс

За да диагностицирате сензора, трябва да подготвите тръба с диаметър, подобен на фитинга на превключвателя за налягане. Свързва се към маркуча под налягане. След това трябва да духате в тръбата. Две или три характерни щраквания ще показват, че контактите са задействани, което означава, че сензорът за нивото на водата работи. Ако превключвателят за налягане не издава звук, ще трябва да смените частта; ремонтът няма да помогне в този случай.

Ако след проверка на превключвателя за налягане и почистване на елементите на дренажната система, пералната машина все още показва грешка E06, това вероятно се дължи на повреда в контролната платка. По-добре е да поканите специалист за диагностика и ремонт на главния контролен модул.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня