Грешка E06 Пералня Whirlpool

Грешка E06 на пералня WhirlpoolНеопитни техници, след като са открили грешка E06 на перални машини Whirlpool, започват да диагностицират тахометъра. Както показва практиката, подобни действия са загуба на време. При пералните машини Whirlpool тахогенераторът рядко се проваля. Тахометърът може да излети или да се движи леко, но този проблем може да бъде открит след визуална проверка на елемента. С особено внимание е по-добре да тествате други компоненти, които причиняват грешка E06.

Какво е счупено?

Буквалното тълкуване на кода за грешка E06 показва, че тахометърът предава ненадеждна информация за оборотите на двигателя към главния контролен модул на пералната машина. За да бъдем по-точни, интелектът командва да ускори двигателя до желаната скорост, а сензорът на Хол информира, че зададената скорост не може да бъде постигната.

Причината за грешката не е счупен тахометър (правилно определя, че барабанът не може да се върти с необходимата скорост). За да започнете да поправяте машината, трябва да потърсите проблема другаде. Най-често грешката E06 сигнализира за разтегнат задвижващ ремък, повреда на двигателя или счупени лагери на барабана.

Преди всичко можете да проверите напрежението на задвижващия ремък и да го затегнете, ако е необходимо. Ако всичко е наред с ремъчната предавка, разумно е да тествате електродвигателя и лагерите. Моторът на пералната машина може да работи при повишено натоварване поради повреда на лагерите.

Да проверим лагерите

Основният "симптом" на счупени лагери е силният шум, издаван от автоматичната машина при пране. Можете да проверите състоянието на елементите без да разглобявате пералнята.Хванете реброто вътре в барабана и, като го натиснете леко, започнете да въртите кухината първо по часовниковата стрелка, след това в обратната посока.

Неизправността на лагерите ще бъде показана чрез периодично, напрегнато въртене на барабана, придружено от бръмчене.

Ако барабанът се движи свободно и машината "мълчаливо" реагира на извършваните манипулации, всичко е наред с лагерите.

Повредата на лагера може да бъде причинена от повредено уплътнение. Уплътнението играе ролята на уплътнение, предпазва ги от проникване на вода. Когато целостта на гумената лента е нарушена, течността прониква вътре и ускорява износването на лагерите.

Можете да проверите дали лагерите са повредени, като премахнете задната стена на пералня Whirlpool. Ако върху резервоара ясно се виждат ръждиви петна, значи е време да смените уплътнението и лагерите. Не само водата може да „унищожи“ лагерите, те често се чупят поради естествено износване. Тогава вместо кафяви потоци върху резервоара ясно ще се виждат маслени петна от смазка.

ясни признаци на износване на лагера

Забранено е работата на SMA с повредени лагери, това може да причини много по-сериозни повреди - повреда на втулката или вала.

Можете сами да извършите ремонта, като смените лагерите и масленото уплътнение. Такава работа обаче е много трудоемка и ще изисква определени знания и умения. Необходимо е да се разбере конструкцията на автоматичната машина, да се разбере схемата за монтаж на лагерите и т.н. Обхватът на работата включва пълно разглобяване на оборудването за измиване, изключване на кабелите, отстраняване и разглобяване на резервоара, отстраняване на лагерите и масленото уплътнение , инсталиране на нови части и повторно сглобяване на устройството. Ако нямате опит в ремонта на машини, по-добре поверете ремонта на вашата пералня на професионалист.

Тестване на мотора

Какво да направите, ако диагностиката на лагера не разкрие никакви проблеми? Грешка E06 може да означава повреда на колекторния двигател на пералната машина Whirlpool. Можете да тествате двигателя сами, у дома. Алгоритъм на действия при проверка на електродвигател:

 • изключете захранването на пералнята;
 • свалете горния капак на корпуса;
 • развийте задната стена (при някои модели - предния панел);
 • намерете двигателя, той се намира под резервоара SMA, отзад, закрепен към метална рамка с винтове;
 • отворете клемите, изключете окабеляването, развийте монтажните болтове и извадете двигателя от корпуса;
 • Свържете статора и ротора последователно и подайте 220 V към краищата.
  извадете двигателя от пералнята

Напрежението трябва да се подава чрез баласт, който може да бъде нагревателният елемент на пералнята.

Ако след включване в мрежата двигателят започне да се върти и автотрансформаторът не се нагрява много, можем да говорим за нормална, нормална работа на електродвигателя. Най-често двигателят SMA се проваля поради:

 • повреди на електрически четки;
 • прекъсване на намотката;
 • дефектни колекторни ламели.

Смяната на електрическите четки може да помогне за отстраняване на грешката. Те са малки графитни кубчета, които провеждат ток през себе си. Четките се търкат в комутатора по време на работа на оборудването. Би било препоръчително да смените електрическите четки в следните случаи: намаляване на силата на въртене на барабана или неговото спиране, нехарактерен шум по време на работа на пералнята.

сменете четките на SM Whirlpool

Най-често счупването на четката се дължи на превишаване на допустимото тегло на прането за зареждане в барабана. Освен това компонентите се износват по-бързо, ако непрекъснато изпълнявате цикъла на центрофугиране на максимална скорост. Четките също се счупват поради късо съединение в намотката на двигателя, разтягане или повреда на задвижващия ремък.

Проверката на елементите ще ви помогне да разберете, че е време да смените четките. Ако по време на работа на оборудването искри или се появи черно покритие върху повърхността на графитните кубчета, електрическите четки изискват подмяна. Цената на компонентите е ниска, а ремонтите са напълно възможни за извършване със собствените си ръце. Трябва да закупите подходящи четки в специализиран магазин или да ги поръчате от сервизен център. В идеалния случай това ще бъде оригинален комплект резервни части от производителя Whirlpool.

Закупените резервни електрически четки трябва напълно да отговарят на типа електродвигател, модел SMA.

Смяната на ламелите може да помогне за разрешаването на кода за грешка. Чрез тях токът се насочва през намотката на ротора към електрическия мотор. Самите ламели се чупят изключително рядко, причината може да е в разхлабването на контактите на намотките или отлепването на плочите.

Ако отделянето на ламелите е незначително, неизправността може да бъде отстранена с помощта на специална машина чрез набраздяване на колектора. Можете да извършите ремонт у дома със собствените си ръце, като използвате фина шкурка. Принципът на работа е същият - ламелите се заточват, свободното пространство между плочите се почиства от отломки и чипове.

Може да разберете, че проблема е в ламелите, като завъртите ротора. Когато се появи характерен звук, се открива дефект в проводимите пластини. Грешка E06 може да се покаже, когато двигателят не работи правилно поради прекъсване на намотката на ротора или статора. В резултат на прекъсването на връзката има загуба на мощност на електродвигателя, спиране на работата му. Настъпва счупване на намотката:

 • когато тялото на двигателя прегрява поради късо съединение в намотката. Оптималната температура на двигателя е до 80 градуса, когато стойността се повиши до 90 °C, термостатът се активира, блокирайки работата на двигателя;
 • ако изолацията на намотката е повредена.Не се препоръчва сами да ремонтирате двигателя в такава ситуация. Тук е необходимо да се включат специалисти от сервизния център. Можете изцяло да смените електродвигателя на вашата пералня Whirlpool с работещ.

Какво да направите, за да откриете прекъсване на намотката на статора или ротора? Трябва да се въоръжите с мултицет и да измерите съпротивлението между ламелите на двигателя. Стандартната стойност е 0,1-0,4 Ohm. След като диагностицирате неизправността, трябва да се свържете със специалист, за да поправите намотката или да закупите нов резервен електродвигател. Дефектният двигател на пералната машина е доста сериозен проблем. Ако не сте сигурни, че можете да се справите с работата, по-добре е незабавно да се свържете със сервизен център за помощ.

   

1 читателски коментар

 1. Gravatar на Андрю Андрей:

  Пералнята е показана със свалящ се заден капак, но моята е без заден капак.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня