Грешка E05 на пералня Candy

Грешка E05 на SM KandyКогато пералнята Kandy внезапно спря цикъла на пране, не трябва произволно да определяте защо е възникнал проблемът и да започнете хаотичен ремонт. Вградената система за самодиагностика ще открие източника на повредата вместо вас и ще покаже комбинация от цифри и букви на дисплея. Остава само да дешифрираме „съобщението“ и да отстраним проблема.

Общо има около двадесет кодирани кода, а един от тях - грешка E05 - информира за липсата на отопление на водата. Няколко повредени машинни елемента могат да доведат до проблеми с отоплението. По-долу ще ви разкажем подробно как да намерите основната причина за прекъснато измиване и да регулирате работата на машината със собствените си ръце.

Защо се появи този код?

Всеки набор от символи на дисплея на пералната машина е загадка за собственика, ако няма обяснителни фабрични инструкции. За тези, които се оказват в ситуация без помощници при декодирането, представяме и четирите причини за появата на грешка E05 в Канди.

 1. Температурният сензор не работи. Това се случва, когато съпротивителната сила се отклонява от посочените стойности: 20 kOhm при температура 25 градуса и 2,14 kOhm при 85 градуса.
 2. Нагревателният елемент е повреден. Нагревателният елемент може или да има производствен дефект, или да изгори поради отложен котлен камък.
 3. Моторът на селектора на програми не работи. Проблеми със съпротивление, работно напрежение или счупени контакти между блоковете за управление.
 4. Контролерът е счупен. Повреда може да възникне в резултат на попадане на влага върху платката, прекомерни въглеродни отлагания, повреда на един от сензорите, пренапрежения на захранването или производствени дефекти.

Има много опции за появата на кода за грешка E05, така че за точно определяне на причината за недостатъчното нагряване на водата е необходимо да разглобите устройството. След това започваме активно търсене на проблема, с който инструкциите по-долу ще помогнат. Важно е да запомните, че ремонтът няма да бъде лесен, така че е по-добре да се обадите на специалист или да занесете машината в сервизен център.

Отстраняване на неизправности

Основната характеристика на грешка E05 е показването на криптирано предупреждение при едновременно продължаване на прането в студена вода. Ето защо се препоръчва да проверите екрана за подобни изненади след стартиране на цикъла. Но ако проблемът продължава, ще трябва да спрете измиването и да отстраните проблема. Независимото отстраняване на неизправности започва с подготвителни мерки.

 1. Откачване на входния и дренажния маркуч.
 2. Преместване на уреда в светла и просторна стая.
 3. С помощта на отвертка Phillips отстранете техническия люк от задната стена на машината.
 4. Премахване на горния капак.

премахване на капака на SM Kandy

След това започва директна оценка на всяка възможна причина за изключване на отоплението, за което е необходимо да се измери съпротивлението на температурния датчик. За да направите това, трябва да настроите мултиметъра, за да определите съпротивлението и да прикрепите сондите към контактите. Повторете стъпките след загряване на водата. Ако получената стойност е една и съща в два случая и е в рамките на 20 kOhm, тогава този елемент работи. Дефектният температурен датчик не може да бъде ремонтиран: ще трябва да закупите нов и да го смените. Да продължим.

 1. Изследваме нагревателния елемент. Развийте болтовете и извадете частта от пералнята. Наличието на тежък котлен камък, черни петна или миризма на изгоряло означава, че нагревателят трябва да бъде сменен. Подходящият нагревател се избира според размера и марката на машината и се монтира по стандартната схема. Основното нещо е да почистите старателно дупката от слоя мащаб.
  проверка на температурния сензор SM Kandy
 2. Премахнете селектора на режима. От вътрешната страна затягаме крепежните елементи един по един и отстраняваме капака. След това трябва да проверите превключвателя, да измерите съпротивлението на различни позиции и да проверите целостта на свързаните контакти.

В повечето случаи проблемът се решава чрез цялостно почистване на частта и допълнителна изолация на проводниците. Ако това не помогне, ще трябва да смените модула.

 1. Проверка на контролера. Лесно е да се разбере, че електронният контролер трябва да бъде сменен: наличието на изгорели части и контакти показва проблеми.

Рядко, но се случва, че визуална проверка на контакти и части, измервания на съпротивление показват функционирането на отоплителната система, но грешката не изчезва. След това ще трябва да смените всеки елемент на отоплителната система един по един: започнете с температурния сензор, след това актуализирайте нагревателния елемент, след това контролера или селектора.

Какво да направите, ако на дисплея на машината Kandy се появи E05? Отговорът е прост: намерете и отстранете проблема в системата за отопление на водата, а горните инструкции и препоръки ще помогнат в тази трудна задача.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня