Грешка E04 в пералня Hansa

Грешка E04 в пералня HansaСъвременните перални машини Hansa са в състояние самостоятелно да откриват повреди, възникнали в системата, и да уведомяват потребителя за тях. Така че оборудването показва съответния код за грешка. Ако забележите грешка E04 на екрана, трябва да започнете да диагностицирате машината възможно най-скоро. Нека да разберем кои възли ще трябва да бъдат проверени.

Какъв е този код?

Обикновено автоматичната пералня Hans показва грешка E04 или в самото начало на цикъла, или в средата на прането, преди изплакване. За внимателен потребител няма да е трудно да свърже този код за грешка с процеса на изтегляне на вода в резервоара. Но за какъв елемент говорим за провал?

Интелигентността на пералната машина Hansa е програмирана да определя колко течност трябва да се изтегли в барабана на всеки етап от цикъла. Превключвателят за налягане контролира пълнотата на контейнера. Грешка E04 се показва на дисплея, ако машината по някаква причина поеме твърде много вода в резервоара. Когато машината покаже грешка E04, можете да подозирате повреда на един от трите елемента:вентилът за подаване на вода е счупен

 • сензор за нивото на водата. Превключвателят за налягане контролира количеството вода в резервоара и изпраща сигнал до „мозъка“, когато комплектът трябва да спре;
 • всмукателен клапан. Мембраната се отваря, когато е необходимо да се налее вода вътре, и се затваря, когато резервоарът е пълен;
 • контролен модул. „Мозъкът“ координира процеса на събиране на вода, активира клапана за пълнене, затваря го и получава сигнали от превключвателя за налягане.

Причината за грешка E04 ще бъде или дефектен входящ клапан, счупен сензор за ниво или повреден контролен модул.

Какво да направим първо? Първо трябва да опитате да нулирате грешката. Понякога може изобщо да не показва повреда, а да е резултат от обикновена краткотрайна повреда. Затова изключете вашата пералня Hansa от контакта, изчакайте 20 минути и стартирайте уреда отново. Ако процедурата не даде резултат, ще трябва да проверите всеки от трите модула, отговорни за изтеглянето на вода в системата. След като откриете повреда, трябва да я поправите. Напредъкът на ремонта ще зависи от причината за кода за грешка.

Превключвателят за налягане "заклинява"

Ако нямате време да потърсите причината за повредата на пералната машина Hansa, по-добре е незабавно да се обадите в сервизния център и да поверите ремонта на специалист. Ако искате сами да отстраните проблема, трябва да започнете да диагностицирате машината. Трябва да проверите автоматичната машина от проста към по-сложна. Следователно, първият по ред ще бъде превключвателят за налягане.

Сензорът за нивото на водата в съвременните перални машини се поврежда по-често от всички други части. Обикновено тръбата на елемента се запушва и спира да функционира правилно. Понякога бобината на превключвателя за налягане изгаря или кабелите й се прекъсват. За да проверите сензора за ниво:свалете превключвателя за налягане и откачете тръбата

 • изключете захранването на автоматичната машина. Затворете крана, отговорен за водоснабдяването;
 • Развийте болтовете, държащи „капака“ на кутията, свалете горния панел и го оставете настрана;
 • намерете превключвателя за налягане. Намира се по-близо до предния десен ъгъл на шайбата;
 • развийте болта, който закрепва сензора към корпуса;
 • изключете окабеляването и тръбата на превключвателя за налягане;
 • използвайте мултицет, за да "звъните" на намотката на сензора за ниво;
 • Използвайте тестер, за да проверите всяко окабеляване на пресостат за повреда.

Ако проверката покаже, че сензорът за ниво на течността работи, опитайте да издухате тръбата му.Можете също така да премахнете запушванията от маркуча, който пасва на фитинга на превключвателя за налягане.

Прах или паяжини, уловени в тръбата на сензора за ниво, могат да причинят неправилната му работа.

След като почистите превключвателя за налягане, закрепете елемента в корпуса и свържете кабелите и тръбата към него. След това се проверява дали е възможно да се коригира ситуацията и да се върне машината в работоспособност.

Тестване и смяна на всмукателния клапан

Ако проблемът не е в пресостата, ще трябва да обърнете внимание на електромагнитния клапан. Намира се на задния панел на пералната машина Hansa, близо до връзката на маркуча за подаване на вода. Няма да е трудно да откриете елемента. Можете да проверите всмукателния клапан с мултицет. Сондите на тестера се прилагат към бобината и контактите на сензора. Ако се открие неизправност, ще трябва да смените цялата част, електромагнитният клапан не може да бъде ремонтиран.тестване на клапана за пълнене

Ако няма електрически проблеми, трябва да проверите филтъра на потока. Мрежата се намира тук, на мястото, където е свързана входен маркуч. Филтърният елемент често се запушва с примеси и се покрива с варовик. След като почистите детайла, трябва да го върнете на мястото му и да проверите дали пералнята работи.

Струва ли си да отидете до контролния съвет?

Ако превключвателят за налягане и входният клапан на пералната машина Hansa работят напълно, филтърът за потока е почистен, но машината все още издава E04, ще трябва да проверите електронния блок. Не си струва самостоятелно да диагностицирате контролния модул, без да имате необходимите познания - това може само да навреди на оборудването.

За да не влошите ситуацията, по-добре е да поверите проверката и ремонта на основното устройство на специалист с богат опит в работата с електроника. Техникът, използвайки специално оборудване, ще тества фърмуера, ще го нулира и ще го инсталира отново, ако е необходимо.Може да се наложи подмяна на някои полупроводникови елементи на платката и запояване на пистите.Контролният модул е ​​повреден

В някои „пренебрегвани“ случаи само подмяната на контролния блок ще помогне за отстраняване на проблема. Тук трябва да сравните цената на модула и новата машина и да вземете решение за осъществимостта на ремонта. Така че, когато видите код за грешка E04 на дисплея на машината, по-добре е незабавно да започнете диагностика на оборудването. Обхватът на повреди не е толкова широк, така че идентифицирането на причината за проблема няма да бъде трудно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня