Грешка E04 в пералня Candy

Грешка E04 в пералня CandyСистемата за самодиагностика прави живота много по-лесен за собственика на пералнята, като показва криптирано „обяснение“ на дисплея, когато замръзне или се изключи. Светещите символи ще помогнат за идентифициране на проблемната зона и ще ускорят ремонтните дейности. Просто трябва да прочетете кода правилно. Така че, ако се появи грешка E04 в пералнята Kandy, тогава трябва да обърнете внимание на препълнения барабан. Какво се случи и как да се разреши ситуацията?

Проявление и декодиране на кода

Грешка E04 възниква внезапно: прането е заредено, програмата е избрана, прането е стартирано, но машината е тиха. Понякога машината дава сигнал, без дори да започне да пълни водата, но по-често съобщава за проблем веднага след като я вземе. Писането на кода на пералните машини Kandy също може да варира и да се показва като “E4”, “Err 4” или “Error 4”.

Ако пералнята Kandy няма дисплей, тогава грешка E4 се проявява по различен начин: чрез мигащи светлини на таблото. Броят на „миганията“ съответства на кодирането - светодиодите ще светнат 4 пъти, след това ще изгаснат за 10 секунди и ще мигат отново. Кои индикатори ще светят зависи от модела на машината.

 • Holiday и Aquamatic. Когато възникне код за грешка E04, лампичката срещу програмата „Студено пране“ светва, което е придружено от изображение на снежинка.
 • Бонбони Гранд. Машините от тази моделна гама показват грешка E04, като мигат светлините „Интензивно пране“ и „90“. Първият индикатор е представен схематично с риза, а вторият е отляво на времевата линия за обратно броене.
 • Умен. Тук ситуацията е подобна: бутонът „Интензивно пране“ (икона на риза) и „90“ или „Старт“.

Грешка 4 се проявява по различен начин в зависимост от модела на Kandy, но отличителната черта ще бъде появата на числото „4“.

Грешка 4 се дешифрира просто: сензорът за нивото на водата в пералната машина откри препълнен резервоар. Какви са причините за излишната течност в барабана и какво да проверите първо - ще разгледаме допълнително.кодови прояви на Kandy Aquamatic

Какво трябва да проверите първо?

Грешка E04 не винаги показва сериозна повреда. Вероятно сензорът за ниво на водата е открил леко преливане в пералната машина. Струва си да се разгледат ситуациите, в които се появява този сигнален код.

 1. Канализацията е запушена. Когато машината е свързана към сифона, ако последният се запуши, източената преди това течност се връща в машината. Налягането пада и пералната машина може да изтегли вода, надвишаваща нормалното, дори когато е изключена. За да разрешите проблема, трябва да почистите тръбите и да стартирате програма за източване.
 2. Машината не е инсталирана правилно. Според инструкциите дренажният маркуч трябва да бъде повдигнат на 60-100 см от пода, в противен случай отпадъчната вода няма да се оттича от барабана. Факт е, че ако установената норма не се спазва, възниква така нареченият сифонен ефект. За да прекъснете „веригата“, ще трябва да свържете машината в съответствие с препоръките на производителя или да инсталирате специален възвратен клапан.маркучът трябва да бъде поставен правилно
 3. Прекомерно образуване на пяна. Максималното ниво на водата също е регистрирано като превишено поради голямото количество пяна в барабана. Последното се случва, ако сте превишили дозата на праха, избрали сте грешен препарат или сте решили да перете порести предмети, тюл, яке, вълна, в стандартен режим.В зависимост от причината се избира „лечение“: намаляваме дозата прах, избираме друга или включваме деликатна програма за „пухкави“ дрехи.
 4. Системен срив. Не е изключена еднократна повреда на таблото за управление. Не е необичайно модулът да прегрява, да замръзва и произволно да генерира код за грешка. Струва си да изключите машината за 15-20 минути, за да нулирате сигнала и да опитате да стартирате машината отново. Ако дисплеят е „чист“, значи няма проблем.

Ако нито една от споменатите опции не отговаря на случилото се, тогава трябва да „копаете“ по-дълбоко. Ще трябва да проверите клапана за пълнене и да тествате превключвателя за налягане. Не е трудно да го направите сами. Всички инструкции са дадени по-долу.

Наводняващ клапан

Клапанът за пълнене на пералната машина може да се повреди във всеки един момент и резултатът ще бъде грешка 4, показана на дисплея, затова се препоръчва да започнете проверката с него. Всеки може да се справи със задачата - просто следвайте прост алгоритъм:

 • Развийте винтовете, държащи горния капак, и го отстранете;
 • намерете вентила близо до вътрешната стена на кръстовището с входния маркуч;
 • проверете тялото на клапана за повреди;
 • ако няма видими дефекти, извадете устройството за ръчна диагностика;
 • разкачете тръбите, свързани към „кутията“, като освободите фиксиращите скоби с клещи;
 • изключете окабеляването;
 • разхлабете болтовете, държащи частта, и свалете клапана.

Грешка 4 за Kandy може да показва повреда на клапана за пълнене на пералната машина.

След като вентилът е в ръцете ви, трябва отново внимателно да проверите повърхността му и целостта на свързаните маркучи. След това проверяваме устройството за функционалност: повдигнете кутията над мивката, свържете маркуча за подаване към нея и подайте вода. Работеща част няма да изпуска течност. Ако има теч, ремонтът няма да помогне - само пълна подмяна.проверете клапана за пълнене

Можете да проверите клапана по друг начин: приложете 220 волта към бобината на частта и наблюдавайте реакцията. Ако секцията се отвори и се напълни с вода, значи всичко е наред. В противен случай трябва да закупите работно копие. Но бъдете внимателни, тъй като електричеството и водата не трябва да влизат в контакт.

По-добре е да бъдете на сигурно място с крайна проверка с помощта на мултицет. Достатъчно е да включите тестера в режим на съпротивление и да приложите сондите към всяка намотка. Обикновено индикаторът на дисплея трябва да бъде около 3 kOhm. При отклонения - подмяна.

Проверка на сензора, който следи нивото на водата

Ако вентилът работи правилно, обърнете внимание на превключвателя за налягане. Сензорът за ниво се намира под горния капак на пералня Kandy, така че достигането до частта е лесно. Освен това можете да се справите с диагностиката без помощта на професионални майстори. Ние действаме според инструкциите.

 1. Изключете пералнята от захранването и изключете водата.
 2. Развийте винтовете, държащи капака, и го дръпнете към вас.

Бъдете внимателни, когато сваляте капака от машина Kandy: ръбовете му са остри.

 1. Премахваме панела и търсим превключвателя за налягане.

Превключвателят за налягане е кръгла пластмасова кутия с дълга тръба, спусната в резервоара. За да започнете теста, трябва да изключите свързаното окабеляване и да премахнете сензора. Какво да правя след това?необходимо е да проверите превключвателя за налягане и неговата тръба

 1. Търсим тръба с подходящ диаметър, монтираме я на фитинга и леко издухваме. Работещ сензор ще "отговори" с активирани контакти - 1-3 кликвания.
 2. Ние проверяваме тръбата и тялото за повреди или запушвания. За да почистите маркуча на превключвателя за налягане, просто го изплакнете под силно водно налягане.
 3. Взимаме мултицет, превключваме го в режим „Съпротивление“ и прилагаме сондите към контактите на релето на превключвателя за налягане.Всяко контактно задействане на работещ датчик води до промяна в индикаторите на дисплея. Ако числата не се променят, устройството е повредено.

Грешка 4 не е трудно да се справите сами. Просто трябва да следвате нашите инструкции и да запомните предпазните мерки.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Ростислав Ростислав:

  Проверих го според вашите инструкции: имам машина Digital DWA8530W, захранващият клапан работи, сензорът за ниво също е превключвател за налягане, проверих контактите, но грешката Err4 не изчезна.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня