Грешка E03 в пералня Zanussi

Грешка E03 в пералня ZanussiСъвременните перални освен много допълнителни функции – защита от течове, пране с пара, самосушене – имат и система за самодиагностика. Тази система позволява на оборудването да открие повреда и да информира потребителя за нея, като използва индикация или код за грешка на дисплея. Ако вашата пералня Zanussi показва код E03, това може да означава, че няколко части са дефектни.

"Коварен" код

Защо устройството показва грешка E03? Декодирането на кода на дисплея е много просто: „превишено време за източване“. Дренажната система, състояща се от тръба, филтър и маркуч, попада под съмнение. Повреда в дренажа възниква и когато помпата е запушена. Затова добрата домакиня се захваща с почистване на дренажния тракт, почистване на филтъра и маркуча с различни химикали, но това не води до никакъв резултат.

Нека се опитаме да разберем алгоритъма на електрониката, която генерира кода за грешка E03. Грешката възниква, когато софтуерният модул получава взаимно изключващи се показания от елементи и сензори. И не е виновна дренажната система, а температурният сензор или нагревателният елемент. На практика повредата на тези конкретни компоненти на пералня Zanussi води до появата на E03.

Почистването на филтъра не работи

Какво и как да тестваме?

Ако подозирате неизправност, незабавно изключете оборудването. Все пак в студена вода няма да можете да изперете добре дрехите си, плюс електрониката ще виси през цялото време. След това трябва да започнете да изплаквате или центрофугирате. След като уредът завърши своя цикъл, отворете барабана и извадете елементите. Сега можете да започнете диагностика и ремонт:Тест на контролната платка SM Zanussi

 • нулиране на код за грешка;
 • извадете захранващия кабел от контакта;
 • след 15 минути свържете устройството обратно към мрежата;
 • Ако грешката се появи отново, изключете отново захранването на оборудването, отстранете задната стена на кутията и освободете нагревателния елемент от проводниците.
 • демонтирайте капака на машината, извадете резервоара за прах, развийте винтовете по краищата и краищата на контролния блок, след което издърпайте платката заедно с проводниците;
 • След това трябва да вземете мултицет, да зададете номинала на 180-220 kOhm, да измерите куп резистори на софтуерния модул;
 • следващата стъпка е да позвъните на температурния сензор (той трябва да реагира на нагряване над 20 градуса със съпротивление от 20 kOhm), частта се намира отзад в корпуса на нагревателния елемент.

важно! При манипулации спазвайте мерките за безопасност!

Не забравяйте да проверите платката и веригата на релето на нагревателния елемент. Ако видите изгорели елементи, повредени „пътеки” или контакти, това означава, че пералнята се нуждае от ремонт. Ако не сте сигурни, че можете да го поправите сами, по-добре е веднага да се доверите на специалистите от сервизния център.

Търсим други „симптоми“

Неизправността не се проявява непременно чрез мигащ индикатор или код на дисплея. Понякога системата за самодиагностика може да пропусне проблем, особено ако температурата на водата не пада под 30 градуса. Но вие имате силата сами да откриете повредата. Просто докоснете вратата на вашата пералня Zanussi 15-20 минути след започване на работа на висока температура (60-90 градуса). Ако нагревателният елемент е повреден, тогава люкът ще бъде студен - пералнята просто няма да доведе температурата на водата до зададената стойност. Възможно е да няма отопление поради следните причини.

 1. Невнимание на потребителя (избрали сте режим без загряване на водата).
 2. Повреда на нагревателния елемент (нагревателят може да прегрее поради износване или поради мащаб).

Нагревателният елемент на пералната машина трябва редовно да се почиства от котлен камък, обикновено за тази цел се използват специални почистващи препарати или лимонена киселина.

Нагревателният елемент Zanussi изгоря от котлен камък

 1. Неработещ температурен датчик. Този артикул не може да бъде ремонтиран. Той е евтин, така че просто трябва да го смените с нов.
 2. Прекъснато окабеляване на нагревателя - необходимо е да се провери нагревателния елемент за повредени и разхлабени контакти. Не е трудно да отстраните такъв проблем със собствените си ръце, но не е лесно да го откриете.
 3. Повреда на превключвателя за налягане - ако датчикът за ниво се повреди, управляващият модул няма да получи сигнал, че резервоарът е пълен с вода и няма да предаде команда за загряване на нагревателния елемент.

Сега знаете какво да правите, ако пералната машина покаже грешка E03 на дисплея. В такава ситуация няма място за паника - просто следвайте инструкциите по-горе. Възможно е сами да се справите с проблема.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня