Грешка E02 в пералня Electrolux

Грешка E02 в пералня ElectroluxКодът за грешка показва сериозна повреда, възникнала в автоматичната машина. Почти винаги грешка E02 сигнализира за предстоящ скъп ремонт на перално оборудване. Единственото изключение ще бъде краткотрайна повреда на системата, издадена от оборудването веднъж, която се елиминира чрез рестартиране на пералната машина. Ако изключването и повторното включване на машината след 15 минути не помогне и дисплеят продължава да показва грешка, трябва да се заемете с подробна диагностика на машината Electrolux.

Тестване на двигателя

Какво означава този код? Грешка E02 показва неизправност на двигателя на CMA или контролната платка. Повечето Electrolux имат колекторен двигател, който можете да проверите сами.схема на свързване на двигателя

Какво да направите, преди да тествате двигателя? Първоначално трябва да разберете схемата на свързване на двигателя. Повечето колекторни двигатели имат доста прост дизайн.

От схематичното изображение става ясно, че захранването на електродвигателя започва от точката 220V, преминава през управляващия триак, съединителите на реверсивното реле, намотката на статора и ротора.

В пералните машини Electrolux се използва реле за превключване на намотката на статора и се използват контакти на устройството за управление. Описаните компоненти се намират в контролния модул на пералнята.

Намотката на статора е разделена на 2 секции. Тази конструктивна характеристика намалява влиянието на смущенията, които периодично възникват поради появата на искри върху колектора.

Барабанът на всяка пералня се върти последователно в различни посоки.Това движение се причинява от промяна в полярността на намотката на статора. Някои модели имат отделен изход за навиване, той се активира при въртене на нещата. В този случай електрическият ток е свързан към някоя от външните клеми и този изход. На етапа на основния процес на пране намотката на статора се включва през външните клеми, което осигурява спокойно, плавно въртене на барабана.

За да проверите двигателя и да намерите решение на проблема, е необходимо да свържете намотките на ротора и статора последователно и да ги включите към електрическата мрежа. Тази схема на свързване е визуално представена, както следва:свързване на намотките на ротора и статора

Този диагностичен метод има някои недостатъци. Първо, избирайки този метод за тестване, няма да имате възможност да се уверите, че моторът е 100% в изправност. Редовното въртене на вала не може да гарантира, че машината Electrolux няма да се повреди на различни етапи на пране.

В допълнение, свързващите елементи по тази схема не осигуряват защита. Ето защо, ако по време на тестване двигателят стане къс, той най-вероятно просто ще се провали. За да предпазите електрическия мотор от възможни повреди, по-добре е да включите допълнителна връзка във веригата. Можете да го използвате като допълнителен елемент Нагревателен елемент за пералня или просто лампа с висока мощност (повече от 500 W). Диаграмата ще изглежда така:свързване на намотките на ротора и статора с допълнителен елемент

Баластът, включен във връзката, ще защити двигателя, който се тества. Ако възникне късо съединение, токът ще тече към нагревателния елемент, който ще започне да се нагрява.

Има и друг начин за диагностика на двигателя в пералня Electrolux.Намотките на статора и ротора са свързани подобно на втората верига, само че се захранват от специален лабораторен трансформатор с мощност над 500 W. Предимството на метода е възможността постоянно да се следи скоростта и да се вземат навременни мерки в случай на повреда. За по-голяма безопасност е допустимо да използвате предпазител с капацитет 5-10 ампера.

Вместо автотрансформатор е позволено да се използва електронен регулатор за диагностика, който обикновено се използва за управление на товари с дадена мощност. В този случай е по-добре да потърсите помощ от специалисти, но ако имате известни познания по електроника, можете сами да извършите диагностика и ремонт.

Друга възможност за проверка на двигателя е да се наблюдава колко силно и ярко е искрянето между четките и колекторния двигател. Ако има значително искрене, двигателят на шайбата вероятно е повреден.

По горните методи е възможно да се провери електродвигателят на автоматична машина, която показва грешка E02. Ако след диагностика на двигателя не можете да намерите решение на проблема, трябва да преминете към проверка на друг важен елемент от системата.

Нека проверим елементите на таблото за управление

Причината за показване на грешка E02 може да е дефектна платка за управление. За да ремонтирате пералня, трябва да проверите платката. Първата стъпка е да извадите частта от шайбата. Това се прави по следния начин:

  • изключете захранването на устройството;
  • издърпайте тавата за перилен препарат;
  • развийте 2 болта, разположени близо до отвора за дозатора;
  • развийте още 4 винта, разположени отгоре на машината (под капака на CM);
  • издърпайте контролния панел нагоре и го извадете;
  • използвайте шлицова отвертка, за да повдигнете ключалките на панела и да разглобите корпуса;
  • извадете платката от разглобения корпус.

Манипулирайте внимателно контролния панел, за да не повредите или объркате схемата на захранване.

Ако няма видими дефекти по платката, това може да е скрит дефект. Трябва да проверите триаците един по един за повреда с помощта на мултицет. Тестерът трябва да бъде превключен в режим на звънене. Екранът на устройството ще покаже стойността на напрежението, записана между елементите.терминална подредба

За да диагностицирате, прикрепете сонди на мултицет към клеми A1 и A2. Ако частта е в добро състояние, дисплеят на тестера ще покаже стойността „1“ или „0L“; ако бъде открита повреда, ще се покаже число, близко до нула.

Можете да видите дали триакът на платката се отваря, като свържете накъсо неговия контролен електрод със сондата на тестера. Използвайки тази процедура, електрическият ток ще бъде доставен към триака. Веднага щом напрежението спре да тече към управляващия електрод, триакът вероятно ще се затвори. Това означава, че през него трябва да премине минимално количество ток, за да се поддържа проводящо състояние. Дефектният елемент ще трябва да бъде заменен с нов.

Ако след като сте се запознали с предстоящия обхват на работа, разберете, че няма да можете да коригирате ситуацията сами или след всички предприети действия пералнята все още показва кода, свържете се със сервизния център за помощ на компетентен техник. Нулирането на грешка E02 включва сложни, скъпи ремонти.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня