Грешка E01 в пералня Zanussi

Грешка E01 в пералня ZanussiСпоред статистиката най-често пералната машина Zanussi дава грешка E01. Понякога е възможно да се „сбогувате“ с кода чрез рестартиране на оборудването, но понякога са необходими по-целенасочени и решителни действия за отстраняване на проблема. В противен случай пералнята ще остане замръзнала, което ще ви попречи да завършите започнатото пране. Zanussi няма да го поправи просто - трябва да дешифрирате кода, който се появява, и да определите причината за повредата. Стъпка по стъпка инструкции и обяснения ще ви помогнат да се справите със задачата.

За какъв вид повреда „крещи“ кодът?

Обикновено няма избор какво да се прави с грешка E01 на Zanussi. Ако рестартирането на системата не помогне, техническият „бъг“ се отстранява и започва отстраняването на неизправности. Първата стъпка е да дешифрирате комбинацията, показана на дисплея. Няма нужда да гадаете - трябва да погледнете заводските инструкции и внимателно да прочетете обяснението от производителя.

По правило „единицата“ показва проблеми с оттичането на водата. Пералнята не успя да изпразни барабана за измерените 4 минути, платката записа забавяне, спря цикъла, а системата за самодиагностика изписа код за грешка на екрана.

Следните проблеми може да са скрити под кода за грешка E01:

 • помпата е запушена или счупена;
 • дренажният маркуч е запушен или смачкан;
 • Филтърът за боклук е замърсен.

Код за грешка E01 на Zanussi показва неработещ дренаж.

причина за грешка E01 Zanussi

За да нулирате грешката и да продължите измиването, ще трябва последователно да проверите всеки елемент от дренажната система. Препоръчително е да започнете с „лек“ филтър за боклук и да завършите с помпа, която е по-„тежка“ за почистване и диагностика. Нека да видим какво точно да направим по-нататък.

Почистване на филтърния елемент за мъх

Проверката на дренажната система започва с филтъра за боклук. Това е малка пластмасова „спирала“, върху която се утаяват по-голямата част от отпадъците, които попадат в шайбата. Без редовно почистване дюзата се замърсява, предотвратявайки изтичането на отпадъчни води от резервоара в канализацията. Особено ако в барабана попаднат големи отпадъци - хартия, монета, ключове, кичур коса или детски чорап.

Почистване на филтъра на машина ZanussiДренажният филтър се намира в долната дясна част на корпуса зад техническия люк. За да стигнете до него и да го почистите, трябва да действате в определена последователност.

 1. Запомнете мерките за безопасност. Първо Zanussi се изключва от електрическата мрежа и водоснабдяването, в противен случай има опасност от наводнение или токов удар.
 2. Осигурете достъп до филтъра. Вратата на техническия люк се повдига с отвертка и се откача от корпуса. Трябва внимателно да изтръгнете пластмасовите държачи на ключалки.
 3. Подгответе работното си място. Развиването на филтъра е мръсна и мокра работа. Необходимо е да наклоните тялото на машината назад, да поставите леген под дъното и да покриете околното пространство с мушама и парцали.
 4. Развийте филтъра. Достатъчно е да хванете изпъкналата част на щепсела и, като работите обратно на часовниковата стрелка, издърпайте дюзата. По-добре е да действате бавно, така че водата да тече на тънка струйка.
 5. Почистете дюзата. Първо филтърът се измива, след което се почиства със стара четка за зъби. В случай на тежка плака е допустимо накисване в топъл лимонов разтвор. Не може да се използва гореща вода - пластмасата може да се деформира.

Почистването не свършва дотук. Също така е важно да осветите фенерче в седалката на филтъра, да почистите големите отпадъци и да избършете стените му с влажна кърпа.

Филтърът за боклук не може да се мие или накисва във вряща вода - максимум 40 градуса!

Чистият филтър се връща на първоначалното си място и се завинтва по посока на часовниковата стрелка. След това вратата на техническия люк е фиксирана към тялото и оборудването е свързано към комуникациите. Трябва незабавно да проверите качеството на ремонта: включете всеки кратък цикъл и наблюдавайте дисплея. Ако грешката не се показва, проблемът е разрешен.

Нека извадим и проверим дренажната помпа

По-добре е да не спирате след почистване на филтъра, а незабавно да проверите цялата дренажна система. По-точно помпата и нейното работно колело. В този случай „спиралата“ не се вкарва на място, а в дупката се вкарва ръка или закачен проводник. Задачата е да стигнете до лопатките на помпата и да проверите тяхното въртене. Не трябва да е нито трудно, нито прекалено безплатно.

Опитите за „поправяне“ на паднало работно колело върху оста на помпата с електрическа лента или лепило са неприемливи - такъв ход само ще забави необходимите ремонти!

Ако остриетата не се движат, тогава е необходимо да се отстрани причината за спирането - заседнал предмет или заплетена коса. Работно колело, което е паднало от оста, като счупено, не може да бъде ремонтирано, по-добре е незабавно да го смените с обслужваща част.

Препоръчително е да се извърши цялостна диагностика на помпата. Продължаваме така:

 • обърнете Zanussi на дясната му страна;
 • гледаме през дъното и намираме помпата;
 • Прилагаме сондите на мултиметъра, който е включен за измерване на съпротивлението, към контактите на помпата.

Нека извадим и почистим помпата Zanussi

След това разглеждаме показанията на тестера: ако на екрана се показва „0“, това означава, че помпата не работи, ако е повече, всичко е наред. Не бива обаче да спирате и тук. Препоръчително е да разглобите тялото на помпата и да почистите устройството от всички замърсявания от всички страни със собствените си ръце. След това връщаме устройството на първоначалното му място, изпълняваме пробно измиване и изчакваме грешката „E01“ да изчезне.

Дренажният маркуч е запушен

Третата причина E01 да се появи на Zanussi са проблеми с дренажния маркуч. По правило говорим за запушен маншон. Лесно е да проверите за остатъци в гофрирането: просто изключете единия му край от помпата, като повдигнете машината, а другия от канализационната тръба.

След това отстранете запушването, като изплакнете маркуча под вода или го накиснете в сапунен разтвор. Важно е водата да не е гореща, в противен случай гумата може да се деформира от високи температури. В случай на тежки отлагания се препоръчва използването на специални почистващи препарати - лимонена киселина, сода или закупени от магазина смеси за почистване на пералната машина.отстранете запушения дренажен маркуч

Ако запушването е здраво заседнало в тръбата, тогава промиването няма да помогне. Необходимо е да натиснете бучката с тел:

 • намерете алуминиева или метална тел с напречно сечение най-малко 5 mm;
 • използвайте клещи, за да огънете единия край в пръстен;
 • поставете „кука“ в маркуча и се опитайте да изчистите запушването;
 • изплакнете ръкава под чешмата.

Не винаги става дума за запушване. Често се случва повредата да е във временно неработеща канализационна система. Понякога проблемът е прищипан или разместен маркуч. В този случай е много по-лесно да коригирате ситуацията - просто коригирайте ръкава. Основното нещо е да не забравяте за последващата проверка на гофрирането: пластмасата трябва да е непокътната, без повреди, пукнатини или други дефекти. Не забравяйте, че в противен случай течовете са неизбежни.

Грешка E01 на машините Zanussi се появява, ако дренажният маркуч е притиснат, преместен или запушен.

Не е трудно да се справите със собствените си ръце с показаната грешка „E01“ на Zanussi. Просто трябва да почистите добре дренажната система и, ако е необходимо, да смените повредените части с непокътнати.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня