Грешка E01 на пералня Whirlpool

Грешка E01 на пералня WhirlpoolСистемата за самодиагностика на неизправности, която е оборудвана с модерни перални машини Whirlpool, помага на потребителя да стесни търсенето на повреда и да разбере как да поправи „домашния асистент“. Обяснението на кодовете за грешки е представено в инструкциите за машината. Нека да разберем какво показва грешка E01, как да се справим с възникналия проблем?

Значение на посочения код

Всъщност не трябва да се страхувате от това наименование. В 80% от случаите грешката E01 показва неизправност на устройството за заключване на люка или проблем с механизма на товарната врата. Пералната машина ще покаже код, ако UBL не работи или вратата на люка не е притисната плътно към тялото. Грешка E01 може да се появи и ако има прекъсване във веригата, например, когато захранващият проводник на заключващото устройство е изключен или чипът е изместен.

Ще бъде по-трудно да се отстрани грешката, ако контролният модул се повреди. В 20% от случаите се изписва код за грешка, когато връзките във веригата „контролен модул – UBL” са прекъснати. Ремонтът на главния блок за управление изисква обучение и определени познания. Ако нямате умения за работа с електроника, по-добре е да поканите специалист за възстановяване на модула.

Необходими действия

Ако откриете грешка E01 на дисплея, трябва да диагностицирате контролната платка. Преди да започнете работа, изключете захранването на вашата пералня Whirlpool. След това можете да започнете да изваждате платката от кутията и да я инспектирате. Обикновено повреден елемент на платката може да се види с просто око.

Първо, проверете триака Z0103, той може буквално да „експлодира“ на платката поради малки пренапрежения на напрежението.

проблеми с таблото за управление на джакузито След това трябва да проверите двойка резистори във веригата, а именно R9 - 1 kOhm и R36 - 470 Ohm. Ако проблемът е повреден триак, ще трябва да го демонтирате и смените, заедно с описаните по-горе резистори. Докато работите, препоръчително е да не бързате, но в същото време да почиствате и запоявате пистите на контролната платка. Това ще подобри контакта на елементите.

Смяната на заключващото устройство на покрива може да помогне за отстраняването на проблема. Това е UBL ZV-446, който често се поврежда. Ако, когато извършвате сами ремонт, решите просто да почистите частта от въглеродни отлагания и да я инсталирате отново, повторението на грешка E01 е неизбежно.

Замяна на UBL

Ако причината е износено устройство за заключване на люка, има само един изход - заменете повредената част с нова. По-добре е да отидете в специализиран магазин с изваден UBL от корпуса, за да може консултантът да избере подобна резервна част за вас. Какво да направите след закупуване на артикул? Алгоритъмът на действията при подмяна на блокиращото устройство ще бъде както следва:UBL на пералня Whirlpool

  • изключете захранващия кабел на CMA от електрическия контакт (за лична безопасност, тъй като работата ще се извършва на възли, които носят ток);
  • пъхнете маншета около люка вътре в барабана. За да направите това, разхлабете металната скоба, която държи уплътнението. Обикновена отвертка с плоска глава ще ви помогне да премахнете ключалката на скобата. Не можете да запълните напълно маншета, а да преместите само частта, разположена от страната на UBL;
  • изключете устройството за заключване на вратата. Това е лесно да се направи - развийте няколко болта, държащи механизма, издърпайте UBL малко към вас, изключете проводниците, водещи към елемента.

Заключващото устройство е премахнато. Отстраненият елемент се диагностицира за необходимостта от частичен ремонт или пълна подмяна. Само термични блокиращи устройства могат да бъдат ремонтирани.Те могат да бъдат под формата на биметална плоча или тип флаг. Знамето може да бъде заменено с ново, ако крепежните елементи на плочата са разхлабени, те трябва да бъдат затегнати. Също така е препоръчително да почистите плочата, за да подобрите контакта.

Няма да е възможно да се ремонтира друга част от механизма. Производителите на перални машини пускат UBL на пазара изключително сглобени, без да продават отделните компоненти на блокиращото устройство. Затова ще трябва да закупите нов, работещ механизъм и да го свържете на определеното място.

Можете да опитате да сглобите един работещ UBL от няколко неуспешни, но тук трябва да разберете, че такова блокиращо устройство няма да продължи дълго.

На място е монтирано работещо устройство за заключване на люка и към него е свързан предварително отстраненият кабел. Механизмът е фиксиран с монтажни болтове. След това трябва да изправите маншета на пералната машина Whirlpool и да закрепите задържащата скоба. Ако всичко е направено правилно, подмяната на UBL трябва да помогне за нулиране на грешка E01. Пералнята безопасно ще заключи вратата и ще започне да изтегля вода в резервоара.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня