Грешка на вратата на пералните машини

грешка на врататаВратичката е една от най-красноречивите грешки в пералнята на Samsung, Indesit, Ariston, Atlant и др. Когато пералнята изпише на дисплея "door", хората повече или по-малко запознати с английския език разбират, че door означава врата и има проблеми с люка. Но не всеки може да познае какви са тези проблеми. В тази публикация ще разгледаме подробно какво означава тази грешка на пералня от определена марка; надяваме се, че тази информация ще бъде полезна.

На перални Indesit

Много потребители се оплакват от пералните машини на марката Indesit, казвайки, че са направени „от брадва“, тогава едно нещо се счупва, после друго. Сега няма да обсъждаме качеството на тези перални машини, но ще се съсредоточим върху един често срещан проблем, който между другото причинява кода за грешка на вратата. Говорим за заключващия механизъм за люка на пералната машина Indesit.

Факт е, че заключващият механизъм, който се намира вътре в капака на люка на тези перални машини, е зле обмислен. Оста, която държи куката с пружина, периодично изскача, което кара куката да не закрепва капака на люка в затворено състояние. Ако нещо подобно ви се случи, не ритайте вратата на люка от гняв, а направете следното.

 1. Изключете пералнята Indesit от захранването.
 2. Отстранете водата от шайбата през филтър за боклук.

Най-често грешката на вратата се появява, преди машината да се напълни с вода, но ако нямате късмет и кодът се появи по средата на измиването, трябва внимателно да извадите водата от резервоара, без да наводнявате всичко наоколо.

 1. Развийте крепежните елементи, държащи люка, и го свалете.
 2. Развийте няколко винта, които държат половинките на люка заедно.
 3. Поставете извадената ос в жлеба, както е показано на фигурата по-долу.
 4. Сглобете отново люка.

монтажната ос излезе

Ако механизмът на люка е наред, но вратата не се заключва, трябва да проверите UBL на пералната машина Indesit. UBL (устройство за заключване на люка) също се поврежда доста често, но това не е единствената причина, поради която се появява грешката на вратата. За информация как да намерите и коригирате повреди на UBL, електронния модул и други, прочетете статията Вратата на пералнята не се затваря.

На машини Samsung

При пералните машини на Samsung грешката на вратата не е единствената, която показва проблеми със заключването на люка. Има и кодове de, Ed, dE1, dE2, всички тези грешки по същество водят до едно и също нещо - до вратата на люка. Грешката на вратата, de, Ed, dE1, dE2 може да се появи, както следва:

 • вратата не иска да се заключи в самото начало на прането, колкото и силно да я натискаме;
 • невъзможно е да отворите вратата след приключване на процеса на измиване;
 • пералнята първо блокира люка, но след това блокирането изчезва и пералнята Samsung замръзва, издавайки посочения код;
 • куката на люка не влиза в отвора на заключващото устройство;
 • многократно появяване и изчезване на този код по време на процеса на пране, понякога това се случва 5-7 пъти на цикъл на пране.

Е, изброихме ситуациите, в които се появява такава грешка, сега ще разберем по ред какво да правим в тази или онази ситуация. Да започнем с най-честия случай, когато люкът е физически затворен, дори има щракване, но машината все още показва грешката на вратата на дисплея. В този случай е необходимо да проверите и поправите UBL. Можете да прочетете как да направите това в статията. Устройство за заключване на люка на пералната машина - как да смените ключалката на вратата?

грешка на вратата на пералнятаАко люкът, напротив, не иска да се отвори в края на измиването, проблемът отново е в UBL. Въпреки това, бъдете изключително внимателни; в края на прането UBL на всяка перална машина оставя люка плътно затворен за известно време след измиване - това е нормално. Ако десет минути след края на програмата пералнята Samsung няма да отвори люка, можете да помислите за ремонт.

Грешката на вратата в пералня Samsung може да бъде причинена не само от електрически, но и от механични причини. Така че, ако куката за заключване, която се намира на капака на люка, просто не се вписва в отвора на UBL. Това означава, че пантата, на която се държи люка, е била деформирана. Това се случва не толкова рядко, особено ако имате малки деца в семейството и те обичат да се возят на вратата. Проблемът може да бъде решен по един единствен начин - чрез замяна на контура.

Тук си позволяваме да дадем няколко съвета. Пералнята на Samsung има доста „крехки“ стандартни панти, но наскоро те започнаха да произвеждат подсилени версии, изработени от специална сплав. Купете един от тези и няма да имате повече проблеми като този.

премахнете и поправете UBLНай-лошото е, че грешката на вратата на пералня Samsung изчезва и се появява. Това означава, че някъде по пътя между UBL и контролния модул се губи контакт. Ще трябва да премахнете UBL, да тествате контактите му с мултиметър, след това да тествате окабеляването, идващо от UBL. В такава ситуация е по-добре да поверите тази работа на майстор.

Пералнята Atlant има подобни проблеми, затова решихме да не им отделяме отделен раздел от тази история. Нека просто кажем, че пералната машина Atlant има несравнимо по-лоши отзиви от специалисти по отношение на поддръжката на отделни компоненти, включително UBL и контролния модул, но това е тема за отделна статия.

На перални Hotpoint-Ariston

мотор от пералня AristonЩо се отнася до характеристиките на грешката на вратата в пералните машини Ariston, може да се отбележи, че всичко, за което говорихме по-горе, е от значение и за „домашните помощници“ на тази марка. Вярно, както обикновено, има едно „но“. В пералните машини Hotpoint-Ariston понякога грешката на вратата няма нищо общо с вратата и устройствата, които я управляват. Грешка врата на Aristons може да се появи поради лош контакт на една от четките на двигателя. Как мога да намеря и коригирам този контакт?

В този случай трябва да стигнете до двигателя през дъното на пералната машина. Развийте опорите на двигателя, изключете чипа с кабели. Извадете двигателя и проверете неговите четки, включително кабелите, които захранват четките. Възможно е четките да са се износили по време на работа на пералнята, което означава, че за да се избегнат повторни ремонти в бъдеще, те трябва да бъдат сменени. Относно, как да смените четките на двигателя на пералната машина, прочетете едноименната статия, публикувана на нашия уебсайт.

Обобщавайки, отбелязваме, че грешката на вратата на перални машини от различни марки може да се прояви по напълно различни начини. Най-често това всъщност показва проблеми с вратата на люка или UBL, но в някои случаи причините за тази грешка се оказват най-неочаквани.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Валери Валери:

  Благодаря ви за най-ценната информация „Грешката на вратата на Aristons може да се появи поради лош контакт на една от четките на двигателя.“ Тя наистина ми помогна независимо да съживя ARISTON AVSD 107 EX от 2003 г.! Между другото, първият и засега единствен проблем за 15 години експлоатация!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня