Грешка на вратата на пералня Ariston

Грешка на вратата на пералня AristonАко пералня Ariston покаже грешка на вратата, тогава собствениците, запознати с английския език, веднага ще разберат, че има проблем с вратата на люка. Но всичко не е толкова просто: този проблем се проявява и чрез комбинацията „F17“ или мигането на определени индикатори. Нашите инструкции ще ви помогнат да диагностицирате точно естеството и степента на повредата, да разпознаете признаците и да отстраните дефекта.

Нюанси на проявление на код

На първо място е необходимо да разпознаете кода за грешка „врата“. Най-лесният начин е, ако машината има дисплей и показва „врата" или "F17". Заедно с това:

 • след стартиране цикълът и приемът на вода не започват;
 • избраната програма се прекъсва;
 • Вратата на люка не се отваря в края на цикъла.

Системата за самодиагностика по-често показва грешката „врата“ при стартиране на машината, по-рядко в края и в екстремни случаи в средата на цикъла.

Друг е въпросът, ако пералнята Ariston няма дисплей. След това ще трябва да навигирате чрез мигащите индикатори на таблото. Редът и интензивността на индикацията зависи от модела на машината.

 • Най-старите модели имат само две светлини - захранване и заключване на вратата. Следователно можете да познаете за проблема с люка чрез поредица от мигания от 17 мигновени мигания на бутона за захранване. Сигналът се повтаря на интервали от 4-5 секунди. В същото време селекторът се върти по посока на часовниковата стрелка и устройството прави необичайни щраквания. Често картината се допълва от трептенето на клавиша UBL.
 • Машините Ariston от моделната гама AV, AVL, AVTL, AVSL и CDE са оборудвани с много предупредителни светлини. Ако има грешка „врата“, светят само две: „Центрофуга“ и долният бутон „Допълнително изплакване“ или „Намаляване“ скорост на въртене". Индикаторът „Ключ“ също ще мига и то с висока честота на мигане.
 • Пералните машини Hotpoint-Ariston от серията „Low-End“ (това включва ARSL, ARTL, ARXL, AVM и ARUSL) говорят за проблемите със затръшването на люка по различен начин. Тук трябва да обърнете внимание на светодиодите, наречени „Изплакване“ и „Ключ“. Някои са разположени във вертикална линия близо до индикаторите за фазата на цикъла. Възможно е всички други светлини на таблото да мигат. Но точното местоположение на сигналните клавиши зависи от модела. Така в слот машините Hotpoint Ariston от марките ARTF, AVC, ECOTF бутоните са инсталирани вертикално, а в ARTL, ARXL, BHWD, BHWM - хоризонтално.
 • Моделите Hotpoint Ariston от типа Aqualtis, които нямат дисплей, например машини AQSL, AQS0L, AQ9L, сигнализират за повреда на F17 чрез мигане на две комбинации. Повечето машини с шест температурни лампи карат първата и петата да мигат („Без нагряване“ и „60°C“). Ако има само пет температурни опции, тогава светодиодите срещу думите „Без отопление“ и „90°C“ ще мигат.

В повечето случаи не е трудно да се определи, че системата за самодиагностика показва грешка „врата“. Но диагностицирането на проблема е само първата задача. След това трябва да отстраните проблема и да поправите устройството. Ще опишем подробно как да направите това в инструкциите по-долу.

Какво е счупено?

Преди да помислите какво да направите, за да коригирате ситуацията, струва си по-точно да определите естеството и мащаба на възникналата беда. Да, сигналният код „F17“ или „врата“ директно показва невъзможността за затваряне на люка. Тоест, вратата на барабана не се затваря плътно или контролната платка „не вижда“ възникналото запушване.ремонт на механизъм на вратата

С други думи, UBL или устройството за блокиране на люка е неуспешно. Проблемът е неприятен и изисква незабавно отстраняване. Но не всичко е толкова лошо: истинският проблем е рядък и по-често потребителите се сблъскват със собственото си невнимание или повреда на програмата. Това най-вероятно е един от често срещаните проблеми.

 1. Вратата не е плътно затворена.Често, бързайки, не притискаме люка към тялото достатъчно плътно или не забелязваме бельото, залепено в маншета. Затова на първо място се опитваме да отворим и затворим вратата отново. Ако се чуе характерно щракване, затварянето е било успешно.
 2. Прекъсвания на електрозахранването. Не забравяйте, че ако U падне под 200 волта, UBL няма да работи. Това се случва, когато използвате пералня Ariston в частен дом. За да коригирате ситуацията, е необходимо да включите реле за контрол на напрежението във веригата.
 3. Мръсен заключващ механизъм. Ако не почиствате машината редовно, в отвора на ключалката за езика на люка може да попаднат чужди предмети или мръсотия. Решението на проблема е щателна проверка и почистване.
 4. Разхлабени закопчалки на пантите на вратата. Това ще доведе до факта, че езикът няма да може да влезе в заключващия механизъм и вратата няма да може да се затвори напълно. Необходимият ремонт включва затягане на крепежните елементи.
 5. Системен срив. Машината Ariston може просто да се „провали“: може да не прочете сигнала за възникнало запушване или да покаже дисплея неправилно. Ако грешката възникне за първи път, по-добре е първо да рестартирате устройството. Достатъчно е да изключите машината от захранването, да изчакате 5-10 минути и да рестартирате. Ако кодът изчезне, проблемът е решен.
 6. Разхлабени контакти. Ariston, както всяка перална машина, вибрира при пране. Често прекомерната вибрация засяга излизащите проводници и показва грешката „врата“. За да ремонтирате машината, ще трябва внимателно да проверите контактните връзки.

Сериозни щети се случват изключително рядко. Но ако нито един от споменатите проблеми не бъде открит, тогава проблемът е скрит в други проблеми. За да продължите да миете, ще трябва да ремонтирате устройството сами или с помощта на професионалисти.

Признаци за повреда и ремонт

Преди да започнете да решавате проблема, струва си точно да диагностицирате възникналия проблем. Ако сред признаците на повреда е врата, която не се затваря, ключалка, която изчезва по средата на цикъла, или люк, който не се отваря в края на програмата, тогава UBL е виновен 75%. Както вече беше отбелязано, той е отговорен за постигането на уплътнение в барабана и заключена врата. Устройството не подлежи на ремонт - само пълна подмяна.Ремонт на табла Ariston

Друга възможна повреда е дефектен контролен модул. Контролната платка координира работата на машината, чете и предава команди от един елемент на друг. Когато електронният контролер започне да се забавя, връзката се нарушава и системата генерира грешка. Причината ще бъде изгаряне на резистори, светодиоди, триаци или варистори.

Други проблеми често са виновни за показването на „F17“ или „врата“:

 • окислени или изгорени контакти на радио елементи;
 • повреди във фърмуера на контролната платка;
 • дефектен процесор на електронен контролер.

В случай на проблеми с платката и радиоелементите е необходимо да се ремонтира, презареди или замени „мозъците“ на машината.

Сред причините може да са износени електрически четки на колекторния двигател. При много модели на Hotpoint Ariston платката контролира работата на UBL чрез наблюдение на веригата, която включва двигателя. Ако бъде открита повреда на двигателя, например износване въглеродни четки, тогава системата често го интерпретира като проблеми с блокирането на люка. Логично е, че ремонтът ще трябва да бъде заменен.

Когато електродвигател се повреди поради изгорели ламели или счупена намотка, е необходимо да се смени изцяло.

Ако е невъзможно да затворите плътно люка, тъй като езикът на вратата не влиза в отвора на корпуса или няма щракване, процедираме по различен начин. На първо място, обръщаме внимание на две точки.

 • Панти за врати. Вратата вероятно е изкривена и не може да влезе във фабричните канали. Причината за разхлабените скоби се дължи на механично напрежение, например, когато децата се возят върху отворен люк.За да продължите да миете, трябва да смените един или два държача.
 • Заключващ механизъм. Както естественото увисване, така и механичният удар могат да счупят езика. В резултат на това езикът не влиза в жлеба. Разглобяването на люка и подмяната на повредени части ще помогне за решаването на проблема.

Често водачът на заключващия механизъм „изскача“ от мястото си и е достатъчно да го върнете в предишното му положение.

Последната причина, водеща до "F17" или "врата", е повреда на окабеляването в областта от модула до UBL. Показателни признаци ще бъдат отказът на ключалката да работи, изчезването й по време на процеса на пране или показването на грешка по време на цикъла на центрофугиране или източване. Такива проблеми могат да бъдат причинени от изтъркване на проводника върху острия ръб на барабана или повреда на изолацията от гризачи. По-безопасно и по-надеждно е да се обърнете към професионални майстори. Ако решите да действате сами, избягваме обрати и разхлабени връзки.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня