Грешка D02 в пералня Bosch

Грешка D02 в пералня BoschСистемата за самодиагностика на неизправности, която е оборудвана с модерни автомати на Bosch, незабавно уведомява потребителя за неизправност в работата на оборудването. След интерпретиране на кода за грешка, показан на дисплея, можете да разберете защо машината не иска да работи. Ако откриете грешка D02 във вашата пералня Bosch, не се разстройвайте. В повечето случаи можете сами да върнете пералната машина в работоспособност след лесен ремонт.

Изисква се транскрипция

Първата стъпка е да разберете какво означава това обозначение. Как производителят интерпретира грешката може да се намери в ръководството за потребителя. Код D02 информира, че отпадъчните води не са отстранени от резервоара в рамките на времето, определено за източване. Ще трябва да потърсите какво точно е счупено със собствените си ръце. Диагнозата трябва да започне с проверка на следните елементи на SMA:

 • филтър за боклук. Частта се проверява за запушвания. Ако филтърният елемент се запуши, скоростта на отстраняване на водата от резервоара е значително намалена;
 • работни колела на помпата. Частта може да е блокирана - в този случай отломки се увиват около лопатките на работното колело или чужд предмет се забива между тях. Въртенето му става невъзможно. Също така е вероятно пластмасата просто да се счупи;
 • дренажна втулка. Ако дренажният маркуч е прегънат или неправилно свързан, водата може да остане в системата, вместо да потече в канала;
 • канализационна тръба. Може би домашните комуникации са запушени и в резултат на това течността не може да се източи от резервоара SMA. Обикновено в този случай източването от ваната и мивката ще бъде трудно;
 • дренажна помпа.Елементът вероятно не работи и не може напълно да изпомпва водата.

За да намерите точната причина за грешка D02, ще трябва внимателно да проверите всеки описан елемент на пералната машина Bosch. Първо, трябва да проверите най-простите части - филтъра за боклук, работното колело и дренажния маркуч. Едва след това трябва да започнете да разглобявате машината и да тествате помпата.

Проверка на филтърния елемент

В някои случаи почистването на дренажния филтър помага да се коригира текущата ситуация. Това е пластмасова спирала, по която полепва мръсотията, попаднала в машината. Филтърният елемент се намира в долния десен ъгъл на автоматичната машина зад малък люк или тесен фалшив панел. За да проверите и измиете елемента, трябва:

 • изключете захранването на SMA;
 • изключете оборудването от водоснабдяването;
 • отворете люка или фалшивия панел, като освободите фиксаторите;
 • Поставете сухи парцали под пералнята или поставете купа за събиране на вода;
 • извадете елемента от корпуса, като завъртите капака отляво надясно.

Не изваждайте филтъра веднага след завършване на цикъла на измиване; водата в системата няма да има време да се охлади и ще има голям шанс да се изгорите.

Необходимо е да премахнете всички остатъци от извадената пластмасова спирала и да я почистите от плаката. След това изплакнете под течаща топла вода. Ако е силно замърсен, препоръчително е филтърът да се накисва предварително за половин час във вода с добавяне на лимонена киселина.почистване на филтъра в Bosch

Отворът, който се отваря след отстраняване на филтъра за отпадъци, ще ви позволи да проверите работното колело. Светнете с фенерче вътре в машината. Ако намерите наранени косми или други остатъци върху работното колело, не забравяйте да почистите частта. Поставете отвертка или друг дълъг тънък предмет в отвора и наблюдавайте как се върти работното колело.В идеалния случай трябва да има леко напрежение при въртенето му.

Да проверим дренажния маркуч

След това трябва да обърнете внимание на дренажния маркуч, през който отпадъчната течност отива в канализацията. Проверете маркуча; вероятно е просто огънат на някое място. Ако визуалната диагностика не разкрие никакви проблеми, трябва да затворите маркуча от канализационната тръба и да видите дали има запушвания в неговата кухина.

Правилно свързан дренажен маркуч към SMA ще има извивка, предназначена да предотврати ефекта на сифона.

Ако към вашата пералня е свързан маркуч, дренажната помпа на машината Bosch изпитва по-голямо натоварване. Оптималната дължина на маркуча от помпата до изхода в канализационната мрежа е от един и половина до три метра. Ако дренажният маркуч е по-дълъг, вероятността от преждевременна повреда на дренажната помпа се увеличава значително.извадете и почистете дренажния маркуч на машината Bosch

Проверяваме помпата подробно

Ако все още не можете да намерите причината за показването на код D02 на дисплея, ще трябва да преминете към проверка на помпата. За да получите достъп до дренажната помпа, трябва да поставите пералнята на задната стена. Преди да обърнете уреда, уверете се, че няма вода в дозатора и резервоара. Алгоритъм на действията за диагностика на помпа по първия метод:

 • изключете SMA от мрежата и комуникациите;
 • Поставете пералнята на пода и погледнете вътре през липсващото дъно;
 • отстранете чиповете или клемите от помпата;
 • свържете към дренажната помпа клемите от проводника с щепсел, който трябва да бъде подготвен предварително;
 • уверете се, че връзката е защитена и няма контакти на трети страни;
 • включете проводника в гнездото;
 • оценете производителността на помпата. Ако започне да функционира и отстранява водата, тогава всичко е наред с дренажната система.Причината за невъзможността за отстраняване на водата от резервоара ще трябва да се търси в главния контролен модул или превключвателя за налягане.

Вторият начин е да тествате помпата с помощта на мултицет. Тестерът се превключва в режим на измерване на съпротивлението и неговите сонди се прилагат към контактите на помпата. Ако мултиметърът дава стойност на съпротивление в диапазона от 150 до 260 ома, тогава дренажната помпа работи. Дисплеят на устройството “0” ще ви уведоми за късо съединение на елемента. Ако стандартната стойност е превишена, тогава можем да говорим за прекъсване на намотката на статора.проверка на дренажната помпа на Bosch

След установяване на отклонения в стойността на съпротивлението и диагностициране на повреда е необходимо да демонтирате повредената помпа и да инсталирате нова помпа. Ремонтът на стар елемент със собствените си ръце е непрактичен и понякога просто невъзможен. Допуска се и механична проверка на дренажната помпа. За да диагностицирате помпата по този начин, трябва:

 • отстранете охлюва;
 • завъртете работното колело. Идеален, ако въртенето е периодично;
 • разклатете работното колело наляво и надясно през оста. Ако забележите дори лека игра, тогава можете да говорите за неизправност на помпата и необходимостта от нейната подмяна;
 • Включете помпата в електрически контакт, като свържете захранващия кабел към него. Моторът трябва да работи правилно, без да издава шум.

Резервната дренажна помпа се избира по сериен номер, в идеалния случай закупете оригинални компоненти, но също така е възможно да инсталирате аналог с подобни характеристики.

Важно е закупената от вас помпа да е с подобна мощност и да има същия тип закрепване към площадката за кацане. Ако повредата не може да бъде отстранена след проверка, причината вероятно е в главния блок за управление. По-добре е да поверите ремонта на дъската на опитен техник.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня