Грешка D02 в пералня Brandt

Грешка D02 в пералня BrandtКакво трябва да направя, ако открия грешка D02, показана на дисплея на моята пералня Brandt? Можете да поканите специалист да диагностицира и отстрани проблема и да му платите прилична сума за услугите. Или можете самостоятелно да разберете причините за повредата и да опитате да нулирате кода за грешка. Нека да разберем какви действия трябва да предприемете, когато сами извършвате ремонт.

Откъде идва грешката?

Какво да направим първо? Първоначално трябва да погледнете вътре в шайбата. При предните модели можете просто да погледнете през стъклото на люка; собствениците на „вертикални“ прозорци трябва да отворят горния капак и да проверят барабана. Грешка D02 информира за проблеми с източването на отпадъчни течности от резервоара.

С този код за грешка водата или се източва твърде бавно, или изобщо не се отстранява от системата.

Какво ще трябва да се поправи? Първоначално проверете дренажния маркуч за прегъвания или запушвания. Ако се открие повреда в дренажния маркуч, поправете го. След това трябва да проверите целостта на мрежестия филтър, вижте дали е запушен (елементът се намира отпред, в долната част на корпуса на SMA). Грешка D02 може да показва повреда на помпата или повреда на връзките в дренажната система.

Почистете или сменете помпата

Предварителна проверка на изправността на дренажната помпа на пералня Brandt може да се извърши без разглобяване на устройството. За да направите това, извадете филтъра за боклук и с помощта на фенерче погледнете в образуваната дупка. Завъртете работното колело - ако се върти без никакви смущения, значи помпата работи нормално. Ако въртенето се забави, помпата може да е счупена или запушена.

За по-нататъшни ремонти със собствените си ръце трябва да получите достъп до тръбите и дренажната помпа. За да извършите работата, ще ви трябва набор от отвертки и клещи. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:смяна на помпата brandt

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете машината от комуникациите;
 • преместете пералнята Brandt далеч от стената;
 • покрийте пода с одеяло и поставете машината настрани;
 • ако има дъно, развийте фиксиращите болтове и извадете тигана;
 • проверете дренажната тръба, опипайте я, за да потърсите запушвания или чужди предмети в кухината;
 • разхлабете скобата, задържаща тръбата, изключете я от помпата;
 • Развийте винтовете, държащи помпата, внимателно разкачете контактите на кабелите и извадете помпата от корпуса;
 • изключете дренажната тръба от резервоара SMA, изплакнете тръбата под водно налягане.

За по-нататъшна диагностика на повредата трябва да извадите помпата от кохлеята. За да направите това, ще трябва да развиете болтовете, които държат елементите заедно. Проверете работното колело. Причината за грешката може да е парче плат, намотано около крилата му, или коса, която запушва работното колело. За да разрешите проблема, просто трябва да почистите частта.

Ако помпата е счупена, ще трябва да закупите нова помпа, тъй като тя не може да бъде ремонтирана.

Частта се закупува в специализирани магазини според името на модела на пералня Brandt. Новата помпа е монтирана вътре в пералнята. След това окабеляването е свързано към помпата. Тръбата е прикрепена в единия край обратно към резервоара, в другия край към помпата и е закрепена със скоба. Следващият етап е закрепването на дъното. Почистването на дренажния маркуч, ремонтът или пълната подмяна на помпата определено ще помогнат за справяне с грешка D02. По-добре е да проверите машината след ремонт на дълъг цикъл на пране.

   

1 читателски коментар

 1. Gravatar Макс Макс:

  Благодаря ви много, помогнахте много!
  Изглежда, че работното колело не се върти поради малък чужд предмет. Просто не разбирам как е минал през филтъра.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня