Пералня Brandt показва грешка D01

Пералня Brandt показва грешка D01Съвременните автоматични машини са в състояние самостоятелно да откриват повреди в системата и да уведомяват потребителите за тях. Това е много полезно за собствениците на оборудване - можете веднага да стесните кръга от възможни проблеми, като просто погледнете инструкциите и дешифрирате кода. Ако видите грешка D01 на дисплея на вашата машина Brandt, не трябва веднага да се обаждате в сервизния център - можете сами да се справите с този проблем. Кодът означава, че пералнята не може да се напълни с вода и да стартира цикъла. Ще ви кажем откъде да започнете ремонта и на кои части от машината да обърнете внимание.

Какво можеше да се случи?

Има няколко причини, поради които автоматичната машина не може да пълни. Най-често срещаните са внезапно спиране на водоподаването или затворен спирателен кран. Най-тъжната ситуация е, когато полупроводникът на контролната платка се повреди. Ремонтът на електронния модул ще струва най-много.

Има и типични проблеми, поради които в повечето случаи се появява грешка D01 на машини Brandt. Говорим за неизправност на входящия електромагнитен клапан, сензор за ниво на водата или помпа или запушване на входящия мрежест филтър. Нека да разберем как повредата на всеки елемент може да повлияе на работата на пералната машина.

 1. Клапанът за пълнене е повреден. Тази част е отговорна за подаването на вода към системата. След като потребителят стартира програмата, мембраната се отваря и резервоарът започва да се пълни. Ако сензорът се счупи, механизмът остава затворен и оборудването не започва измиване. Можете да проверите дали устройството работи правилно, като подадете напрежение от 220 волта към него. Работещо устройство трябва да щракне; счупено устройство в такава ситуация ще остане „безшумно“.
 2. Филтърът, монтиран пред вентила на входа на машината, е запушен. Мрежата в пералните машини Brandt е предназначена да предотврати навлизането на различни примеси, съдържащи се в чешмяната вода. С течение на времето филтърният елемент се запушва, забавяйки водния поток. Така че по време на следващото измиване машината изобщо няма да може да се напълни поради факта, че мрежата е запушена с отломки.
 3. Сензорът за ниво е счупен. Превключвателят за налягане следи отблизо количеството вода в резервоара и предава информация на главния блок за управление. Ако устройството се повреди, нормалната работа на машината се нарушава. Например, когато резервоарът е празен, сензорът може да сигнализира, че контейнерът е пълен и обратно. Лесно е да проверите елемента - просто откачете тръбата от тялото на частта и духайте в нея. Щракванията показват изправност, мълчанието показва повреда.
 4. Помпата е дефектна. Преди да започне цикъла, пералнята изпомпва водата, която се е натрупала на дъното на резервоара - това проверява дали помпата работи. Ако „мозъкът“ разбере, че канализацията не функционира, измиването няма да започне. Модулът ще покаже грешка D01 и ще прекрати програмата.
 5. Електронният блок е изгорял. Понякога причината за „капризите“ на оборудването се крие в повреда на полупроводници или писти на платката, отговорни за събирането на вода в резервоара. В такава ситуация е по-добре да поверите ремонта на специалист. Техникът ще извърши обширна диагностика на модула и ще позвъни на всеки елемент.Повреда на модула SM Brandt
 6. Нагревателният елемент спря да работи. Такъв проблем може да доведе и до „капризи“ на оборудването и да причини невъзможност за стартиране на цикъл.

Списъкът с типични повреди може да бъде допълнен с изключително редки повреди. Така че понякога пералня Brandt издава код 01 поради разхлабен или повреден проводник, свързващ резервоара и сензора за ниво на водата.Също така, измиването може да не започне поради неизправност на UBL - вратата не се заключва, „мозъкът“ разбира, че системата е изтекла и отменя програмата.

Прости проблеми

Първо проверете дали наистина има вода в крана. Може би има краткотрайно спиране на централното водоснабдяване в къщата, поради което оборудването е „капризно“, което дава грешка д01. Ако има захранване, проверете дали спирателният вентил на тръбата е затворен. Какво да направите, ако проблемът не е просто невнимание? Незабавно проверете дали люкът е плътно затворен. Автоматичната машина няма да започне да тегли вода, ако системата е спукана. Натиснете вратата към тялото, може би ключалката ще работи и устройството ще започне да мие.

Ако не сте установили никакви външни проблеми, можете да продължите с диагностиката на пералната машина. Тестът трябва да се извършва от прости към по-сложни. На първо място, по-добре е да проверите входящия филтър, входящия маркуч и входящия клапан.

Преди да започнете какъвто и да е ремонт, не забравяйте да изключите Brandt от захранването и да затворите крана за подаване на вода.

Ако машината издава силен шум, докато се опитва да напълни, пипайте маркуча за подаване на вода. Разхлабете скобата и откачете „втулката“ от машината, след което я изплакнете под течаща вода. След почистване на тръбата е необходимо да се провери филтърната мрежа, която се запушва с примеси и мръсотия и спира да пропуска вода. Трябва да продължите така:проверете мрежата на вентила на машината

 • откачете входния маркуч от тялото (което вече е направено, ако сте измили маркуча);
 • намерете мрежата - тя се намира до входния клапан;
 • Използвайте клещи, за да хванете изпъкналите ръбове на филтъра;как да премахнете филтъра на входящия клапан
 • дръпнете мрежата към вас;
 • почистете филтъра, ако е необходимо, оставете го да се накисне във вода с добавяне на лимонена киселина;
 • инсталирайте филтърната мрежа на първоначалното й място.

Също така би било добра идея да проверите дали грубият филтър, монтиран във водопровода зад спирателния кран, е замърсен. Дюзата е необходима за първичното филтриране на водата, така че там се утаяват много отломки и примеси.

Можете да почистите грубия филтър с два гаечни ключа. Единият трябва да държи съединението, а другият трябва да развие гайката, закрепваща маховика. Не забравяйте да поставите леген до него, тъй като водата ще изтича от дупката, когато премахнете крепежните елементи. Няма нужда да издърпвате мрежата - мощният поток ще се справи със запушването. След като видите, че дюзата отново е „като нова“, трябва да върнете всичко обратно.

Входящ вентил и нагревателен елемент

След като сте сигурни, че причината не е запушена, можете да продължите. Най-често грешката д01 се появява поради проблеми с всмукателния соленоиден клапан. Това устройство не може да бъде ремонтирано, така че за да поправите „домашния асистент“, ще трябва да го смените с нов. Процедурата за смяна на пълнителния клапан е изключително проста. Дори „начинаещ“ може да инсталира елемента. След като сте закупили правилните компоненти, продължете както следва:

 • уверете се, че машината е изключена от водоснабдителната, канализационната и електрическата мрежа;
 • Развийте няколко болта, закрепващи „горната“ част на машината, свалете капака на корпуса и го оставете настрана;
 • изключете входния маркуч от машината, източете водата, останала в него във ваната или мивката;
 • намерете клапана за пълнене;намерете клапана за пълнене
 • направете снимка на това как проводниците са свързани към вентила;
 • извадете окабеляването от устройството, откачете всички свързани тръби от него;
 • разхлабете винта, фиксиращ клапана;
 • извадете сензора от пералнята;
 • монтирайте нов клапан и го закрепете с болт;
 • проверка на картината, свързване на проводниците и тръбите към устройството;
 • фиксирайте входния маркуч на място;
 • Поставете горния панел на кутията, завийте винтовете на място;
 • свържете автоматичната машина към комуникациите;
 • пуснете пробно измиване.

Когато купувате компоненти за пералня Brandt, не забравяйте да се съсредоточите върху модела и серийния номер на машината.

Друга причина за невъзможността за стартиране на цикъла и грешка D01 са проблеми с нагревателния елемент. Нагревателят често изгаря поради дебел слой котлен камък, който пречи на топлопроводимостта на елемента. За да извършите ремонта сами, трябва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • отстранете горния капак;
 • свалете задния панел;
 • отстранете задвижващия ремък от шайбите;
 • намерете нагревателния елемент. Намира се директно под резервоара;
 • направете снимка на електрическата схема на нагревателя;
 • нулиране на контакти;
 • разхлабете централната гайка и натиснете болта, който държи нагревателния елемент навътре;смяна на нагревателен елемент SM Brandt
 • завъртете настрани и извадете нагревателния елемент от гнездото.

Можете да проверите дали нагревателният елемент работи правилно с помощта на мултицет.

След като установите, че нагревателят не работи, ще трябва да закупите и инсталирате нов тръбен елемент. Алгоритъмът е следният:

 • смажете гуменото уплътнение на нагревателния елемент с гел за миене на съдове;
 • поставете нагревателя в "гнездото";
 • закрепете конструкцията с гайка;
 • свържете проводниците и термистора.

Ако ситуацията не може да бъде коригирана нито чрез почистване на филтрите, нито чрез смяна на превключвателя за налягане, входящия клапан или нагревателния елемент и диагностиката на дренажната помпа и UBL не разкри никакви нарушения, остава само да проверите контролната платка. Не си струва да се ровите в „мозъка“ на машина без необходимите знания и достатъчно опит. Можете да повредите оборудването още повече. По-добре е да поверите ремонта на електрониката на специалисти от сервизния център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня