Грешка d01 в пералня Bosch

Грешка d01 в пералня BoschТози код за грешка може да се появи дори при нови машини, по време на първото пране. Потребителят, виждайки символа, показан на дисплея, започва да мисли, че е получил пералня с производствен дефект. Нека да разберем какво означава грешка d01 на машина на Bosch, за какъв вид повреда говорим.

Предназначение на шифъра

В повечето случаи кодът се показва на машината Bosch, след като резервоарът се напълни с вода. В този случай можете да чуете звук от изтичане на течност от системата. Той отива в канализацията чрез гравитация, без участието на дренажна помпа. Грешка d01 информира за „самоотводняване“, което възниква поради неправилно свързване на дренажния маркуч.

Така кодът за грешка d01 изобщо не показва производствен дефект, а информира, че пералната машина е свързана неправилно към изхода на канализацията. Ако дренажният маркуч не е „хвърлен“ според инструкциите, спонтанното изтичане на вода от барабана е почти гарантирано. Маркучът ще бъде под нивото на резервоара, лежи директно на пода и това са идеални условия за гладко отстраняване на новосъбраната течност от системата.

Когато видите код за грешка d01 на дисплея, уверете се, че дренажният маркуч е правилно свързан към изхода на канализацията.

Нулирането на кода не изисква ремонт на хардуера. Ще бъде достатъчно да свържете правилно пералнята Bosch към комуникациите на къщата.канализацията не е организирана правилно

Правилно организираме канализацията

Какво трябва да направя, за да поправя пералнята и да премахна кода на дисплея? Отговорът е очевиден - правилното организиране на канализацията. Дренажният маркуч на автоматичната машина може да бъде свързан или директно към канализационната тръба, или към общ сифон.

Преди да направите дренаж, трябва да поставите сифон под мивката или ваната. Ако устройството няма отделен изход за пералната машина, ще трябва допълнително да свържете пластмасов тройник към него. Ако оставите всичко в тази форма, тогава неприятният „аромат“ на канализацията лесно ще влезе в пералнята. Ето защо е важно да се организира защитна въздушна възглавница в сифона.

Сифонът има отделен клон, където е свързан гофриран маркуч. Тя е извита, така че водата влиза и остава в кривата, действайки като „въздушна бариера“. Този щепсел няма да позволи неприятна миризма в машината. „Възглавницата“ по никакъв начин не пречи на дренажа, тя се актуализира при следващото изпускане на вода в канализацията.

За по-ефективно организиране на канализацията се препоръчва да инсталирате сифон с възвратен клапан.

Такова устройство ще блокира не само неприятните миризми, но и мръсната вода да навлезе в резервоара за миене. Също така е препоръчително да се вгради предпазен клапан в сифона. Това е необходимо, така че ако тръбата се запуши, отпадъчните води под налягане да не се връщат обратно в машината.

След като сифонът е монтиран, е необходимо да свържете дренажния маркуч към неговия клон. Важно е да затегнете здраво скобата, закрепваща втулката.

Вторият вариант е да включите дренажен маркуч в разклонена канализационна тръба. При такива условия ще е необходим адаптерен пръстен-уплътнение. Уплътнението ще осигури херметичността на връзката. Този метод е по-трудоемък от предишния, но ще бъде оптимален, ако автоматичната машина се намира на повече от два метра от сифона.проверете връзката на машината с канализацията

При организиране на дренаж чрез сифон или директно е важно да се вземе предвид разстоянието до изходната точка. Мястото, където се намира краят на дренажния маркуч, трябва да се издига на 50-60 см над нивото на пода. При свързване към изход на тръба е възможно да се намали разстоянието до 40 см. Максималният дренажен маркуч може да се повдигне с 100 см, в противен случай мощността на помпата няма да бъде достатъчна за изпомпване на вода.

Всеки потребител самостоятелно избира оптималния метод на свързване, като се фокусира върху различни фактори. Чрез организиране на дренажа през сифон или в тръба, вероятността от аварийно изтичане при неволно докосване на маркуча се намалява. Не е препоръчително просто да изхвърлите маркуча във ваната или мивката - не е безопасно и нехигиенично. След отстраняване на причината за самоотводняване кодът за грешка d01 ще изчезне. Пералнята ще бъде готова да изпълнява своите функции.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня