CE грешка на пералня LG

CE грешка на пералня LGТрябва да внимавате, ако само работеща пералня LG показва CE грешка. В най-добрия случай това е единична системна повреда, която може да бъде елиминирана чрез просто рестартиране на оборудването. Ако тази мярка не помогне, тогава причината за неизправността е по-сериозна и трябва да бъде открита възможно най-скоро.

Неотложни действия

Какво трябва да направя, ако дисплеят показва CE код? Такава грешка не винаги означава сериозна повреда. Преди да започнете да търсите проблем в системата, направете няколко много прости стъпки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да подушите тялото на машината. Ако усетите миризма на топене на кабели, можете да предположите, че проблемът е, че електрическият двигател е претоварен. Ако теглото на прането, допустимо за зареждане в барабана, е значително превишено, възниква претоварване, в резултат на което защитата се активира и двигателят се изключва. Ако машината издаде код точно по време на основно пране или центрофуга, трябва да спрете работата на устройството на пауза и да извадите част от дрехите от барабана. След като изминат 10 минути, опитайте отново да стартирате цикъла на почистване.

Рестартирайте пералнята. Понякога грешката се появява поради пренапрежение на захранването, което причинява повреда на основната контролна платка. Решението на проблема може да лежи на повърхността: трябва да изключите захранването на машината за 15 минути и да я включите отново в мрежата. Ако причината е в електронния модул, грешката CE ще бъде нулирана.

Изключването/включването на пералнята чрез бутона за захранване няма да се счита за рестартиране; наложително е да изключите напълно захранването на оборудването, като извадите щепсела от контакта.

Ако не можете да коригирате ситуацията с прости методи, трябва да преминете към по-подробна диагностика. В зависимост от повредата се определя сложността на извършената работа и начина на ремонт: самостоятелно или с помощта на специалист.

Какво причини тази грешка?

Контролен панел LG CMВсъщност кодът за грешка CE може да показва повреда на напълно различни части на автоматичната машина. За да поправите пералнята, трябва много внимателно да проучите „симптомите на заболяването“ и да установите причината.

Ако при извършване на основното пране или командата „Центрофуга“ машината отчете CE грешка, в същото време се чува шум и звуци от смилане, най-вероятно проблемът е в лагерите или масленото уплътнение. Ремонтът ще се състои в разглобяване на тялото на пералнята, отстраняване на повредените части и пълната им подмяна.

Повредата на сензора на Хол, чиято цел е да следи скоростта на електродвигателя, също ще се характеризира с потрепване на барабана в моделите с директно задвижване на LG. Пералнята може да даде грешка на всеки етап от работа. Ще трябва да диагностицирате тахогенератора с помощта на мултицет и, ако е необходимо, да инсталирате нов сензор.

Когато извършвате ремонт сами, стриктно спазвайте мерките за безопасност и работете само с напълно изключена пералня.

Трябва също така да проверите окабеляването, свързващо контролния модул и двигателя. Решението на проблема може да бъде необходимостта от подмяна на изгорял кабел или затягане на връзката. Ако има дефекти в окабеляването, машината може да покаже код на всеки етап от измиването. Друг характерен признак е миризмата на изгоряло, излъчвана от предната стена на кутията. За да поправите контролера, трябва да почистите или запоите релсите, разположени на табло за управление, или напълно заменете устройството.

Следващата причина за грешката CE може да бъде повреден статор на електрически двигател. Ще трябва да диагностицирате двигателя и вероятно да смените статора. Кодът се показва и ако чужди предмети попаднат между резервоара на CMA и барабана.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня