Грешка 7 в пералня Asko

Грешка 7 в пералня AskoГрешките в домакинските уреди са нормално явление и за съжаление всяка домакиня се сблъсква с тях от време на време. Грешка 7 в пералната машина Asko показва, че оборудването е открило проблеми с дренажа, така че вратата на люка на „домашен асистент“ остава блокирана, а самата машина замръзва, без да завърши работния цикъл. Нека анализираме подробно тази ситуация - защо се случва това и какво да правим по въпроса.

Първо проверяваме филтъра

Когато се появи този код за грешка, първо трябва да извършите задълбочена диагностика на CM - това ще ви позволи да намерите точната причина за проблема. В тази ситуация е много важно да се определи точният етап от работния цикъл, на който системата е повредена, количеството вода, което е успяло да напусне резервоара, както и да се разпознае звукът, който машината е издала преди да възникне грешката. Само след диагностика можете да разберете какво да правите с устройството.

Най-често оборудването на марката Asko издава този код за грешка в две ситуации: ако помпата се повреди или ако филтърът за боклук е запушен. Последното е по-бързо и лесно за проверка, така че нека започнем с него.

 • Изключете оборудването от всички комуникации.
 • Отстранете от и под машината всички предмети, които са податливи на влага, като прах за пране, тоалетна хартия, килими и др.
 • Покрийте пода в стаята с мушама, парцали или кърпи, за да предпазите пода от влага.
 • Подгответе голям леген за вода или друг съд.Филтърът за боклук тече
 • С помощта на плоска отвертка закачете вратата на техническия люк SM, който се намира долу вдясно на корпуса, и я отворете.
 • Потърсете филтър за боклук в отвора, който прилича на черен кръгъл капак.
 • Наклонете пералнята назад, докато предните крака се издигнат на около 5 до 8 сантиметра от пода.
 • Поставете мивка под филтъра за боклук.

Когато предварителната подготовка приключи, можете сами да премахнете филтъра. За да направите това, трябва да вземете изпъкналата част на елемента и да го завъртите по посока на часовниковата стрелка. След това трябва да издърпате щепсела към себе си, за да го извадите от мястото му. Всичко описано трябва да се направи възможно най-внимателно, тъй като водата под силно налягане ще започне да се излива от резервоара веднага щом извадите филтъра.изплакнете добре филтъра

След като цялата отпадъчна течност изтече, можете да проверите филтъра за боклук за повреди и да го почистите от замърсители. Първо отстранете най-твърдите замърсявания, като упорити остатъци и бучки косми. След това спиралата трябва да се изплакне под мощна струя гореща вода от чешмата. Обърнете внимание на котлен камък и други отлагания, които не могат да бъдат лесно отстранени – ако има такива върху уреда, накиснете го за около 5 часа в разтвор на лимонена киселина. Водата трябва да е топла, но в никакъв случай вряща вода, в противен случай високите температури ще деформират и ще повредят елемента.

Никога не изваждайте филтъра за боклук със собствените си ръце, ако в резервоара за миене има гореща вода, защото това може да доведе до сериозни изгаряния, така че ще трябва да изчакате, докато течността се охлади.

Също така може да възникне код за грешка 7 поради замърсена седалка на филтъра. Ето защо е толкова важно да проверите не само частта, но и мястото, където е инсталирана, например с помощта на обикновено фенерче. Почистете дупката и отстранете всички чужди предмети, които може да са попаднали в седалката.Освен това си струва да избършете всички вътрешни повърхности с влажна кърпа, за да премахнете напълно мръсотията и малките предмети. Ако всички извършени манипулации не коригират проблема, тогава трябва да проучите помпата „домашен асистент“.

Как да извадите помпата от машината?

Често помпата на пералната машина се нуждае от ремонт. Помпата е монтирана в оборудването, за да изпомпва отпадъчната течност от резервоара и да я източи в канализацията, така че ако не успее, машината просто не може да се отърве от водата. Ситуацията може да бъде коригирана след проверка и възстановяване на елемента, за което трябва да бъде отстранен от машината Asko.помпата може да се завинти

Пералните с марка Asko са проектирани така, че помпата да може да се достигне през дъното. Първо пригответе гаечен ключ, отвертка, леген за отпадъчна течност и след това изключете домакинските уреди от захранването и водоснабдяването. За частичен анализ следвайте нашите инструкции.помпата работи ли добре?

 • Използвайте отвертка, за да повдигнете техническия люк и да го отворите точно както в първите инструкции.
 • Отстранете филтъра за отпадъци.
 • Освободете помпата от фиксиращия болт, чиято глава стърчи.
 • Наклонете тялото на машината назад, така че да имате достъп до помпата през дъното.
 • Разкачете кабелите и тръбите, свързани към помпата.

За всеки случай направете снимки на окабеляването, свързано към частта, така че по-късно да имате под ръка пример за правилното свързване.

 • Завъртете помпата обратно на часовниковата стрелка, като в същото време натискате елемента навътре.помпата се намира близо до филтъра за боклук
 • Пресегнете през дъното и извадете помпата.

Ще бъде по-лесно да премахнете помпата, ако първо поставите пералнята от лявата й страна, въпреки че това ще изисква повече място за работа.Това ще ви даде добър изглед на вътрешността на устройството, така че да не се налага да го докосвате. След като вземете помпата в ръцете си, можете да започнете проверка и ремонт.

Разглобяване и почистване на помпата

Първо трябва да разглобите и почистите помпата, защото може да е добре, просто много мръсна. Отстранете работното колело на помпата, единствената въртяща се част от модула. За да направите това, трябва да използвате отвертка, за да премахнете фиксиращите винтове, да разделите тялото на елемента на две части и да намерите частта с остриетата.Къде се намира помпата в пералнята?

Работното колело трябва да се върти добре в леглото си, но не твърде свободно. Следователно, ако излети извън оста си, тогава трябва да бъде по-сигурно фиксиран на мястото си. Ако остриетата не могат да се въртят поради косми, мръсотия, конци и други отпадъци, тогава е необходимо да отстраните всички излишъци и да изплакнете целия комплект под вода.

Експертите съветват да диагностицирате и почиствате своя „домашен помощник“ поне веднъж годишно, така че оборудването да издържи по-дълго от препоръчания експлоатационен живот.

Когато ремонтът приключи, върнете помпата на мястото й, като следвате нашите инструкции в обратен ред. Не забравяйте да изпълните тестов цикъл, за да проверите функционалността на устройството. В ситуация, при която работата на машината е лишена от външен шум, цялата течност се източва след приключване на програмата и кодът за грешка не се появява на дисплея, тогава всичко е наред. В противен случай ще трябва да смените един от ключовите елементи на SM.

Ще трябва да проверя бобината

За да не попаднете в неприятна ситуация, по-добре е незабавно да проверите помпата не само визуално, но и с помощта на обикновен мултицет. За да направите това, тестерът трябва да бъде настроен на режим на измерване на съпротивлението, да прикрепите неговите сонди към контактите на помпата и да активирате мултиметъра.За нормална стойност се счита от 150 до 260 ома.проверете помпата с мултицет

Ако устройството показва „0“, тогава помпата е повредена в резултат на късо съединение и когато дисплеят показва по-малко от 120 ома, тогава най-вероятно счупената намотка трябва да бъде ремонтирана. Това може да се справи, но е много скъпо и трудно, така че е по-лесно да си купите нова помпа и да не хабите енергия и нерви за повредения елемент.

Закупуването на подходяща част е лесно - можете просто да копирате серийния номер на пералня Asko или да вземете повредената помпа със себе си в магазина като пример. След това остава само да смените елемента, което е лесно да се направи според нашите инструкции по-горе.

Най-лошото е, ако сте почистили филтъра за боклук и неговата седалка, а също така сте се уверили, че помпата работи, но дренажът все още не започва да работи правилно. В този случай причината за неизправността е в модула за управление на CM, който не можете да поправите сами, а ще трябва да се обадите на специалист от сервизен център.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня