Грешка 7 в пералня Haier

Грешка 7 в пералня HaierАвтоматичните перални машини, оборудвани със система за самодиагностика на неизправности, бързо откриват неизправности в работата си и уведомяват потребителите за тях. Какво трябва да очаквате, ако дисплеят на устройството показва код ERR7 или само 7? Подобна грешка не вещае нищо добро. Както може да изглежда на пръв поглед, кодът може лесно да бъде нулиран чрез рестартиране на оборудването. Но след няколко измивания, ERR7 все още „парализира“ работата на пералнята Haier. Нека да разберем какви действия трябва да се предприемат за възстановяване на оборудването.

Да проверим мотора

Не винаги е необходимо да се обаждате на специалист, за да се справите с грешка. Можете сами да диагностицирате и ремонтирате. Най-често код за грешка 7 показва проблеми в работата на електродвигателя SMA или отворена верига в двигателя.

Пералните машини Hayer са оборудвани с колекторни двигатели, така че е лесно да ги проверите сами, у дома.

На първо място, трябва да премахнете двигателя. За това:проверете състоянието на четките

 • отстранете задната стена на тялото на пералната машина, като развиете винтовете, които я държат;
 • изключете кабелите, водещи до двигателя;
 • отстранете болтовете, закрепващи двигателя, и го издърпайте от машината.

Какво да правя след това? Започнете да диагностицирате електродвигателя. Свържете проводниците на намотките на статора и ротора и приложете към него 220 волта. Двигателят ще "премине теста", ако роторът започне да се върти. Този диагностичен метод има някои недостатъци:

 • невъзможно е да се потвърди пълната функционалност на двигателя, например колко правилно ще функционира в различни режими;
 • има голяма вероятност от "изгаряне" на двигателя поради директното свързване на елемента към електрическата мрежа.За да се сведе до минимум рискът от късо съединение на двигателя, в свързващата верига е включен баласт (например нагревателен елемент на пералня). В случай на късо съединение допълнителната връзка ще се нагрее, предпазвайки електродвигателя от изгаряне.

Когато проверявате двигателя, проверете електрическите четки. Те са разположени отстрани на корпуса на двигателя. Четките са подложени на износване, тъй като са изработени от доста мек материал. Основното наблюдение ще ви помогне да се уверите, че това е причината. Така че, когато свържете кабелите на двигателя към мрежата, двигателят ще започне да искри. Ако компонентите са силно износени, е необходимо да смените електрическите четки. Можете да закупите резервни части в специализирани магазини, като проверите при продавача модела на вашата пералня Haier.

Понякога дисплеят показва грешка 7 поради проблеми в ламелите. Тези елементи провеждат електрически ток през четки към ротора. Може би причината е отлепване на ламелите. Малки разслоения върху плочите могат да бъдат елиминирани на струг чрез завъртане на колекторите. Получените чипове трябва да бъдат добре почистени. Когато проверявате ламелите, потърсете дефекти по повърхността им, които показват повреда.

Нека тестваме контролния модул

Ако при диагностицирането на електрическия мотор на пералня Haier не са установени нередности в работата му, ще трябва да „копаете по-дълбоко“. Код за грешка 7 може да показва неправилна работа на главния контролен модул. Ремонтът на контролна платка е доста труден, изисква определени познания и опит в работата с електроника.

У дома можете да извършите визуална проверка на модула. Проверете дъската за изгаряния, повреди и други дефекти. За да проверите основния блок, трябва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • извадете дозатора за перилен препарат от тялото (издърпайте тавата към себе си, като я натиснете върху централната ключалка);
 • Развийте болтовете, закрепващи контролния панел на пералната машина;
 • С помощта на тънка отвертка освободете ключалките, държащи панела;
 • Внимателно, за да не счупите кабелите, поставете контролния панел върху капака на пералната машина.

„Мозъкът“ на пералнята Haier се намира точно зад контролния панел. Преди да изключите окабеляването от модула, не забравяйте да снимате или скицирате схемата на свързване. След това внимателно изключете кабелите и извадете контролния модул. За да стигнете директно до основната платка, ще трябва да освободите ключалките на корпуса на устройството.

Внимателно проверете таблото за управление. Ако намерите изгорели участъци или други дефекти, ще трябва да поправите частта. Можете да опитате сами да поправите отделни елементи на дъската. За да направите това, ще ви трябва поялник, мултицет и резервни компоненти.

Преди да започнете сами да го ремонтирате, обективно оценете собствените си възможности и знания, тъй като цената на контролния модул е ​​доста висока.

Предстоящият обхват на работа в случай на повреди от различни видове.тест и ремонт на таблото за управление

 1. Кондензатор. Действа като специфичен стабилизатор на дъската. Ако кондензаторът е повреден, е необходимо да запоите нов елемент към положителния електрод. Полярността на електродите може да се провери с помощта на мултиметър.
 2. Резистор. Диагностиката на елемента се извършва с помощта на тестер. Резисторите от първи ред в идеалния случай ще покажат съпротивление от 8 ома и стойност на претоварване от 2 ампера. Елементите от втори ред дават показания от 3-5 ампера, а стойността на съпротивлението е пряко свързана с честотата на модула. Ако измерените параметри не отговарят на нормативните, компонентите се подменят чрез запояване.
 3. Тиристорен блок. Измерва се отрицателното съпротивление на превключвателя. Отчитането на мултиметъра не трябва да надвишава 20 V.
 4. Блок филтър. Този елемент може да изгори. Почистването на катода ще помогне за отстраняване на проблема.
 5. Тригер. Отчита се напрежението на входните контакти. Оптималната стойност на индикатора е не повече от 12 V. Стандартното съпротивление на задействащия филтър е 20 ома. Монтажът на нов елемент се извършва с помощта на запояване.

Причината за повреда на контролната платка са силни вибрации на машината или пренапрежения в мрежата. Ето защо е важно оборудването да се инсталира правилно, за да се избегнат преждевременни повреди. Ако се опитвате напразно да нулирате кода за грешка, свържете се със сервизен център.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Не мога да намеря кодовете за грешка за пералнята Haier HW70-12829A. FOC грешка.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня