Грешка на пералня Samsung 6E (bE)

грешка 6E в пералня SamsungГрешка 6E (известна още като bE) в пералня Samsung се появява доста често. Освен това това може да се случи или в самото начало, или в средата, или дори понякога в края на измиването. Машината внезапно спира да работи, замръзва и на дисплея се появява „6E“. Какво означава този код, от каква неизправност се дължи и как мога да поправя тази неизправност? За всичко това ще говорим в тази публикация.

Нека дешифрираме кода

Този код може накратко да бъде дешифриран като грешка на нагревателния елемент. Но какво означава фразата „грешка на нагревателния елемент“, какво се крие под нея? И има две грешки, скрити отдолу. Първият е свързан директно към нагревателния елемент, когато нагревателният елемент изгори напълно и частта трябва да бъде заменена. Вторият е свързан с проблеми с захранването на нагревателния елемент, когато неговият контакт изгори или кабелите се счупят. И в двата случая нагревателният елемент спира да функционира и системата за самодиагностика реагира на това по описания по-горе начин.

внимание! Ако имате пералня Samsung, която е произведена преди 2007 г., е възможно вместо код 6E на дисплея да се появи код bE - това означава същото.

Как да стигна до десетката?

Преди да вземете решение за подмяна на нагревателния елемент или ремонт на контакти и окабеляване, трябва да решите какво точно е счупено. Невъзможно е да направите това задочно, без да разглобявате пералнята Samsung. Така че всичко, което трябва да направим, е да стигнем до нагревателния елемент и да видим какво не е наред там. Да направим следното.

 • Изваждаме контейнера за прах и след това през специален маркуч, който се намира близо до филтъра за боклук, източваме водата от резервоара. Ако машината Samsung генерира грешка 6E, преди водата да напълни резервоара или пералнята да успее да източи вода, можете да пропуснете тази стъпка.
 • Демонтираме горния капак на пералня Samsung.
 • Развиваме винтовете, които са разположени отдясно и отляво на нишата на контейнера за прах. И един винт, който се намира от дясната страна на контролния панел в края.
 • Повдигаме контролния панел с плоска отвертка и го преместваме нагоре. Изобщо не е необходимо да сваляте панела, тъй като към него има впечатляващ сноп от кабели; отстраняването им и след това връщането им на място е допълнителна работа.
 • Сега да преминем към маншета с люка. Трябва да го свалим. Не е трудно, но ако имате проблеми, прочетете статията Как да премахнете маншета на люка на пералната машина.
 • В основата на корпуса на пералнята отпред има тесен декоративен панел. Те са прикрепени към ключалки; за да премахнете тези ключалки, ние ги закачаме с плоска отвертка и след това премахваме панела.
 • Под долната издатина на предния панел на пералнята Samsung намираме 4 болта и ги развиваме.
 • Има още няколко винта над горния ръб на предния панел, които трябва да бъдат премахнати.
 • Изключете окабеляването от устройството за заключване на люка. Не е необходимо да премахвате самото устройство.
 • Вземаме предната стена с две ръце, повдигаме я малко, отстраняваме я и я поставяме настрани.

подмяна на нагревателен елемент

Е, виждаме нагревателен елемент точно под люка на пералнята Samsung, който стърчи от предната стена на резервоара. По-точно, няма да видим целия нагревателен елемент, а само малка част от него: контакти, уплътнителна гума, основата на корпуса и крепежния елемент, но това вече е много добро.

Смяна на нагревателя на пералнята

Е, нека се въоръжим с устройство, наречено мултицет, и да проверим съпротивлението на контактите на нагревателния елемент. Ако стойността на съпротивлението е 25-30 ома, нагревателният елемент най-вероятно работи, но ако дисплеят на устройството показва нула или едно , частта трябва да се смени.Ако нагревателният елемент работи правилно, внимателно проверете контактите и кабелите, захранващи нагревателния елемент, определено има нещо там.

Изгорял контакт или кабел може да се види дори без да се проверява с мултицет.

подмяна на нагревателАко нагревателят все още е дефектен, трябва да започнете да го сменяте, но първо отстранете дефектната част. Лесно е да се направи:

 1. развийте централната гайка, която се намира между контактите на нагревателния елемент;
 2. много внимателно, хващайки щифта с клещи, разклатете нагревателния елемент от едната към другата страна;
 3. нанесете лек удар върху шпилката с клещи, нагревателният елемент трябва да се движи леко навътре;
 4. С помощта на същата плоска отвертка извадете нагревателния елемент.

Сега нека разгледаме изгорелия нагревателен елемент. Обикновено голямо количество котлен камък и други отпадъци полепват по дефектен нагревател на перална машина. Ако имате керамичен нагревател на колата си, това е най-лошото нещо. При никакви обстоятелства не вземайте точно същия нагревателен елемент; по-добре е да потърсите метален аналог, тъй като нагревателите с керамично покритие са се представили много зле.

Търсим и купуваме обикновен метален нагревател за пералня Samsung, почистваме седалката с шкурка, поставяме нов нагревател в отвора и го завиваме. След това окачваме окабеляването на контактите, след което сглобяваме пералнята, монтираме я и проверяваме за функционалност.

Обобщавайки, отбелязваме, че грешка 6E на пералня Samsung почти винаги означава повреда със средна сложност. Така че не се колебайте, внимателно проучете нашата публикация и се заемете с ремонта на вашия „домашен помощник“. Не бива да отлагате това, в противен случай машината няма да измие. Късмет!

   

9 читателски коментара

 1. Граватар Игор Игор:

  Видеото е заснето зле.Винаги се вижда само задната част на главата.

 2. Граватар Денис Денис:

  Добра статия. Благодаря ти!

 3. Граватар Артьом Артем:

  По страдаше, но го свали. Благодаря ти.

 4. Граватар Фидан Фидан:

  Добре обяснено. Благодаря ти!

 5. Граватар Владимир Владимир:

  В нашата пералня нагревателният елемент беше отзад! Там всичко е още по-просто.

 6. Граватар Алексей Алексей:

  Грешка 6e. Работил 12 години. Когато стартирах която и да е програма, получавах тази грешка. Сменени са четките на двигателя. И целият хокей. Заслужих го. Може би информацията ще бъде полезна на някого.

 7. Граватар Борис Борис:

  Аз също реших този проблем, като смених четките. Жалко, че прочетох този коментар по-късно.

 8. Gravatar Макс Макс:

  И аз имах тези четки. Лесно е да се провери. Поставете го на въртене, ако грешката се появи, но барабанът все още не се върти, тогава трябва да изключите барабана, да завъртите малко барабана и да го поставите на въртене отново. Най-вероятно ще се върти известно време, преди да възникне тази грешка. Тогава това са 100% четки.

 9. Граватар Анонимен Анонимен:

  Добър ден. Ще го пусна на деликатно пране - 6е показва. И ако е бързо изплакване и центрофуга, тогава работи ли? Четка или нагревател, какво мислите? Благодаря ти!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня