Грешка 6 в пералнята Gorenje

Грешка 6 в пералнята GorenjeМнозина вече са чували за системите за самодиагностика в пералните машини, така че кодовете за грешки не се третират безразлично, но не толкова сериозно, колкото бихме искали. Но напразно, защото има кодове за грешки, които наистина изискват спешни мерки и спазване на определени правила, в противен случай ще бъде лошо. Същото важи и за грешка 6 в пералнята Gorenje. Какво означава и какво да правим, когато се появи?

Проявление на кода и неговото декодиране

Не всички перални машини Gorenje са оборудвани с цифров дисплей. Тези, които го имат, просто показват код на екрана, но по-малко сложните модели уведомяват потребителя за проблема по различен начин, а именно чрез определена комбинация от мигащи диоди на контролния панел. Първо, бутоните ON и OFF ще мигат последователно (с много кратък интервал от 0,25 секунди) и така шест пъти. След това само бутонът OFF ще мига за 5 секунди. След пауза всичко ще се повтори. Къде да търсите причините за това поведение на вашия „домашен помощник”? Обикновено те се крият в неизправност на нагревателния елемент, тъй като шестата грешка показва недостатъчна температурна стойност.Нагревателният елемент е счупен

Изгарянето диагностицира грешка, ако след процеса на нагряване действителната температура е поне с 15 градуса по-ниска от зададената. Измиването обаче няма да спре и ще продължи както обикновено. Потребителят осъзнава проблема едва в края на програмата за пране. Първото нещо, което трябва да проверите в този случай, е тръбният електрически нагревател (популярно просто нагревателен елемент). Разбира се, както термисторът, така и контролният модул могат да се счупят, но вероятността от това е много по-малка и такива проблеми са по-лесни за отстраняване.

Тестване на нагревателя

Имате голям късмет, ако прането е приключило успешно, прането току-що е било изплакнато със студена вода. Но когато нагревателният елемент се повреди, уредът понякога започва да дава токов удар. Друг възможен критичен момент е късо съединение, което неизменно ще доведе до пожар. Ето защо, веднага щом получите съобщение за грешка, незабавно изключете SM от захранването. Самото устройство се намира в долната част на машината, отзад, на ръба на тялото. За да получите достъп до частта, просто трябва да свалите задния капак и, евентуално, да свалите задвижващия ремък (не при всички модели). Нека разгледаме по-подробно процеса на проверка:

  • след като изключите щепсела, извадете окабеляването;
  • вземете тестера и го настройте да измерва съпротивлението;
  • задайте селектора на 200 Ohm;
  • Свържете антените на тестера към клемите на водния нагревател.проверка на нагревателния елемент с тестер

Сега трябва да дешифрирате показанията на мултиметъра.

важно! Нагревателният елемент работи правилно, когато на дисплея видите числата 26,27 или 28. Ако на екрана се показват стойности 1 или 0, тогава има повреда. Единицата показва счупване вътре в устройството, което показва по-нататъшната неподходящост на нагревателя. 0 - стойността на по-сериозна повреда - късо съединение вътре в нагревателния елемент.

И в двата случая е почти невъзможно да направите ремонт със собствените си ръце и експертите препоръчват да смените частта, а не да я ремонтирате.

Проверката обаче не свършва дотук. Понякога диелектрикът, разположен между стените на тръбите и спиралата на нагревателния елемент, отива към тялото на пералната машина. За да проверите за повреда, превключете тестера в режим на зумер. Сега прикрепете едната антена на мултиметъра към клемата на нагревателя, а втората към стената на устройството. Ако не чуете звук, значи всичко е наред и ако тестерът издаде звуков сигнал, тогава е възникнала повреда и проблемът трябва да бъде отстранен.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня