Грешка 5E (SE) в пералня Samsung

грешка 5eГрешка 5E (известна още като SE) на пералня Samsung може да се появи доста често, ако собствениците не се грижат правилно за нея, а понякога дори и когато се извършва нормална грижа. Тълкуването на грешка 5E е съвсем определено, но не отговаря на въпроса какво точно се е повредило в пералнята Samsung. Той само определя възможен списък от причини, за които ще говорим в статията.

Защо възниква грешката?

Грешка 5E обикновено се появява на дисплея на пералня Samsung, когато програмата вече е завършила прането и се опитва да започне изплакване на прането. В този момент, според програмата, машината трябва да източи мръсната сапунена вода, която е използвана за измиване, и да я напълни с чиста вода за изплакване. Тук възниква проблемът. Системата просто не може да източи мръсна вода и електрическият контролер показва грешка 5E.

Тази грешка възниква поради невъзможността за източване на водата. Приблизително така се дешифрира тази грешка. Какви са възможните причини за възникването на тази грешка, поради която системата не може да източи мръсната вода? Има три основни причини:

 • дренажният филтър е толкова запушен, че водата просто не преминава през него в дренажния маркуч;
 • в дренажния маркуч се е образувало запушване, или при връзката с филтъра, или при връзката със сифона;
 • водата не се изпомпва поради дефектна дренажна помпа.

Забележка! За да предотвратите появата на неприятни задръствания в машината, преди изпиране проверете джобовете на вещите, поставени в барабана, извадете дребни пари, ключове и др.

При някои модели перални машини Samsung вместо грешка 5e кодът може да се появи nd или SE, имайте предвид, че това е една и съща грешка. Да не се бърка с код E5. Това означава, че нагревателният елемент на пералната машина е повреден.

Търсене на източника на грешката: процедура

Ако машината внезапно замръзне по време на пране и на дисплея се появи код 5E, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите филтъра за отпадъци, който обикновено се намира в долния десен ъгъл на тялото на машината. Това е най-често срещаната процедура, която е описана от производителя на пералната машина в инструкциите и ако не знаете нищо за нея, това означава, че никога не сте почиствали филтъра. Почистете филтъра, ако грешката на пералната машина 5E продължава да изскача, тогава трябва да потърсите допълнително.грешка 5e

След това трябва да проверите дренажния маркуч, за да видите дали има запушване в него. Извадете цялото пране от барабана, след това извадете дренажния маркуч от сифона или дренажната тръба и хвърлете края във ваната или мивката. По този начин можете ясно да видите изтичащата вода. След това стартирайте програмата за пране и наблюдавайте. Ако помпата се опитва да изтласка вода през маркуча, но тя едва тече, значи има запушване на маркуча.

Пералните машини Samsung работят доста тихо, но ако слушате работата им, докато източвате вода, можете да различите специфичния звук, издаван от работещата дренажна помпа. Така че, ако сте хвърлили края на дренажния маркуч в банята и от него не изтича вода след приключване на измиването, в същото време не можете да чуете специфичния звук от работата на дренажната помпа - най-вероятно проблемът е там!

важно! Счупената дренажна помпа на пералната машина се счита за доста сериозен проблем.Най-вероятно няма да можете да го разрешите сами и ще трябва да се свържете със специалист.

Причината за грешката е определена: как да я поправя?

Най-лесният начин да разрешите проблема е, ако причината за грешка 5E на вашата пералня Samsung е мръсен филтър. Как бързо да почистите филтъра?

 1. В долния десен ъгъл на тялото на машината намерете пластмасов капак, предпазващ филтъра и маркуча за аварийно източване. Отвори го.
 2. Използвайте подходящ съд, за да източите мръсната вода от барабана (мивката работи най-добре).
 3. Извадете щепсела от малкия гумен маркуч и източете цялата вода в съд.
 4. Без да изваждате контейнера, завъртете винта на филтъра на половин оборот обратно на часовниковата стрелка и го извадете.
 5. Проверете отвора за чужди предмети и отстранете всичко, заседнало там, включително бучки мъх и косми.
 6. Завийте винта на място и поставете щепсела в маркуча за аварийно източване, след което затворете пластмасовия капак. Проблемът трябва да бъде разрешен.

Можете да разберете подробно със снимки и видеоклипове за почистването на филтъра Тук.

Ако причината за грешка 5E е сериозно запушване на дренажния маркуч, трябва да го изключите от пералната машина и след това да го изплакнете със силно налягане на водата. Когато изплаквате маркуча с вода, можете да го огънете и изправите едновременно, така че тапата за мръсотия ще изскочи по-бързо. Възможно е също да се е образувало запушване дълбоко в канализационната тръба или в сифона. В този случай мръсната вода ще спре да излиза не само от машината, но и през канала на мивката.

грешка 5eМожете да изчистите запушването, което се е образувало в сифона, ръчно, като развиете щепсела и измиете вътрешните му части, но може да се наложи да се поправите с канализационната тръба. В този случай е най-добре да се свържете с водопроводчик, който бързо и професионално ще почисти тръбите, но можете да опитате с течности за отстраняване на запушвания като „Тире турбо" или "Къртицата". Ако течностите не могат да отстранят запушването, опитайте да поставите дълга стоманена тел с малка кука в края в канализационната тръба; тя може да се използва за отстраняване дори на плътни запушвания.

Забележка! Не трябва да използвате агресивни химикали, когато почиствате дренажния маркуч на вашата пералня, тъй като това може да го повреди.

В най-лошия случай грешка 5E може да бъде причинена от счупена дренажна помпа. За да стигнете до него, ще трябва да обърнете машината и да премахнете задната стена. Лесно е да намерите дренажната помпа. Погледнете клапана, към който е свързан дренажният маркуч, а този клапан от своя страна е свързан към дренажната помпа. Както вече отбелязахме, не трябва сами да ремонтирате дренажната помпа, в краен случай можете да го направите сами смяна на дренажната помпа.

За да обобщим, отбелязваме, че грешката se на пералня Samsung (или грешка 5E) не е толкова ужасна, колкото може да изглежда на пръв поглед. В повечето случаи можете сами да откриете и отстраните причините за това. Но ако не искате да се справяте с блокажи или не сте уверени в способностите си, свържете се със специалист.

   

21 читателски коментара

 1. Граватар Мери Дева Мария:

  Благодаря ти! Разбрахме проблема))

 2. Граватар на светлината Света:

  Благодаря много!

 3. Граватар Анастасия Анастасия:

  Благодаря ви, статията помогна, щяхме да се обадим на специалист))

 4. Граватар Елена Елена:

  Благодаря ви много, много ни помогнахте, вече всичко е наред!!!

 5. Граватар Анонимен Анонимен:

  Какво означава, когато машината не източва по време на програми, а източва по време на изплакване?

 6. Граватар анонимен анонимен:

  Благодаря ти приятел)

 7. Граватар Андрей Андрей:

  Благодаря ви, статията помогна)

 8. Граватар Натали Натали:

  Благодаря ви, проблемът е решен.

 9. Граватар Наташа Наташа:

  След изплакване дренажът не започва. Сложих го на принудително въртене и помпата работи.

 10. Граватар Влад Влад:

  Видеото беше много полезно, благодаря

 11. Граватарът на Ел Еля:

  Благодаря ви, синът ми го разбра сам. 17 години.

  • Граватарът на Гел Геля:

   Мога ли да взема сина ви?

 12. Граватар Андрей Андрей:

  Благодаря ви много, всичко беше наред, трябваше да почистя и дренажния маркуч, и филтъра, сега работи.

 13. Граватар Иля Иля:

  Благодаря за съвета! Всичко помогна! Светът не е без добри хора.

 14. Граватар ислям ислям:

  Благодаря ти.

 15. Граватар Алексей Алексей:

  Благодаря ти. Нашата машина не работеше дълго време. Изпрах го, но като го центрофугирам грешка 5E. Маркучът случайно падна на пода и започна да тече вода: причината беше въздушен шлюз, но искаха да извикат майстор.

 16. Граватар Наталия Наталия:

  Благодаря ти. Много полезна статия. Направих всичко както е написано (имаше SE грешка). Машината започна да работи.

 17. Gravatar Chron Chron:

  Благодаря ти. 5E. В дренажния филтър имаше дървена клечка за зъби. Спрях лопатките на дренажната помпа. Добре че помпата не е изгоряла.

 18. Граватар Марина Марина:

  Какво да правим с прането, което е в машината, ако е заключена?

 19. Граватар Тамара Тамара:

  Благодаря ти!

 20. Граватар Ирина Ирина:

  Благодаря ви, статията беше много полезна.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня