Грешка 5 в пералня Haier

Грешка 5 в пералня HaierЗа да може пералната машина Haier да покаже грешката „ERR5“ или само „5“, достатъчно е да забравите да отворите крана за подаване на вода. Пералнята реагира по същия начин на временно спиране на водата в цялата къща. Ето защо повечето домакини не се притесняват от предупреждението на дисплея и не започват диагностика. Но понякога „петицата“ говори за проблеми, които няма да изчезнат без проверка и ремонт. За какви проблеми говорим и как да се справим с тях?

Вграденият филтър е запушен

Най-често грешка 5 показва запушен филтър на потока. Това е кръгла пластмасова мрежа, която се монтира директно между пълнителния клапан на машината и входния маркуч. Чрез филтриране на чешмяната вода мрежата поема целия „удар“ върху себе си, така че котлен камък, малки отпадъци и други частици и включвания в тръбите се утаяват в малки дупки. След като мръсотията запуши по-голямата част от частта, шайбата не може да започне да поема. Ситуацията може да се коригира само чрез почистване на пластмасата.

Грешка „5“ на пералните машини Hyer показва проблеми с навлизането на вода в резервоара.

Всеки може да се справи със задачата, тъй като няма нужда да разглобявате машината, да ремонтирате сложни механизми или дори да получавате инструкции за потребителя. Достатъчно е да подготвите клещите и да не се отклонявате от простата схема на действие.

 1. Изключете машината от захранването и затворете крана за подаване на вода.почистете филтъра на всмукателния клапан
 2. Изключете входния маркуч от корпуса на машината на ръка или с помощта на клещи. Бъдете готови, че в ластика винаги остава вода, която е по-добре да излеете в подходящ съд или мивка, отколкото на пода.
 3. След като отворите достъп до филтъра, хванете пластмасовото парче с клещи и леко го дръпнете към себе си.Не са необходими много усилия - мрежата може лесно да се отстрани от мястото си.
 4. Изплакнете отстранената мрежа под силна струя вода. За цялостно почистване накиснете филтъра за 30-50 минути в разтвор на лимонена киселина в съотношение 1 чаена лъжичка прах на чаша течност. Не може да се използва вряла вода, тъй като при високи температури пластмасата лесно се деформира и разваля. За да не купувате нова част, трябва да използвате само топла вода. Студът е нежелан, тъй като „лимонът“ не се разтваря добре в него.
 5. С помощта на клещи върнете мрежата на мястото й, докато спре.
 6. Завийте маркуча за подаване на вода и отворете крана за подаване на вода.
 7. Уверете се, че няма изтичане на вода от фугата.

На финала проверяваме дали проблемът е решен. За да направите това, свържете пералната машина към електрическата мрежа и стартирайте произволен режим. Ако грешката не се покаже и водата започне да тече в барабана, тогава работата е била успешна.

Да проверим клапана за пълнене

Сред причините за грешка „ERR5“ е дефектен електромагнитен клапан за пълнене. Той се намира под горния капак на машината и отговаря за потока вода в машината. Ако работата му е нарушена, устройството не възприема системната команда за стартиране на цикъла и измиването не започва. За да коригирате ситуацията, трябва да извадите „кутията“ и да я проверите за целостта и функционалността.

Намирането на вентила не е трудно. Достатъчно е да свалите капака на корпуса и да видите черна или бяла пластмасова „кутия“ близо до задната стена близо до маркуча за подаване на вода от едната страна и тръбите, водещи към диспансера, от другата. След това продължаваме така:

За да избегнете грешки по време на повторното сглобяване, се препоръчва да снимате всички конектори и връзки с камера.

 • Проверяваме тялото на клапана за повреди, стружки и следи от изгаряне. Ако не се установят зрителни проблеми, ние го слушаме;
 • разкачете свързаните тръби, като разхлабите металните скоби с клещи;
 • освободете свързаното окабеляване;
 • Развийте болтовете, държащи частта, и отстранете клапана.

проверете работоспособността на клапана за пълненеСега трябва да проверите дали е настъпила повреда. Най-лесният начин за диагностика е да вдигнете устройството под мивката или мивката, да свържете маркуча за подаване на вода и да отворите крана за подаване на вода. Работният елемент трябва да задържа потока. Ако има забележим теч, вентилът трябва да се смени с нов. Има и други начини за диагностика на клапата.

 1. Приложете 220 волта към бобината на вентила. Ако в този случай устройството работи и пропуска вода, тогава всичко е наред. Но бъдете внимателни и внимателни, тъй като водата и електричеството не трябва да влизат в контакт.
 2. Свържете устройството към мултицет. Включваме режима „Съпротивление“ на тестера и последователно прикрепяме сондите към намотките, оценявайки индикаторите. Ако дисплеят показва стойности от 3 kOhm, тогава частта е напълно работеща.

Самият ремонт на дефектен клапан няма да помогне. Частта не подлежи на ремонт, така че ще трябва да смените старата „кутия“ с нова. За да направите това, закупуваме подходящо копие от специализиран магазин и го инсталираме по описаната по-горе схема, но в обратен ред. Фиксираме вентила със задържащ болт, свързваме окабеляването към съединителите, връщаме тръбите и закрепваме всичко със скоби. Накрая поставете горния капак на пералнята и изпълнете пробно пране.

Проверка на окабеляването

Ако всичко е наред с филтъра за потока и вентила за подаване на вода, тогава проверяваме вътрешното окабеляване. Рядко, но се случва кабелите към контролната платка, превключвателя за налягане и съществуващата система да се скъсат и машината да загуби „връзката“ между елементите. По правило пералните машини в частни домове, където живеят диви гризачи, са изложени на риск.

Ако не можете сами да откриете причината за грешката, трябва да се обадите на специалист от сервизния отдел.

В Haier SM има много кабели и те трябва да бъдат проверени

Инструкциите какво да направите, за да проверите, са прости. Достатъчно е да свалите горния капак на пералната машина и визуално да оцените състоянието на всеки проводник. На първо място, ние гледаме целостта на изолацията и накрая проверяваме качеството на контактните връзки. В същото време се препоръчва да почистите тръбата на превключвателя за налягане.

Кодът за грешка „5“ на пералните машини Hayer показва проблеми с приема на вода. Затова първо проверяваме маркучите, клапаните, филтрите и окабеляването.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня