Грешка 4 в пералнята Gorenje

Грешка 4 в пералнята GorenjeГрешка 4 в пералнята Gorenje не се показва много често. Ако отново, когато стартирате прането, все още виждате код F4 на дисплея, има две възможности: обадете се на техник от сервизен център или се свържете с вашия „практичен“ съпруг, който разбира как работят пералните машини. Нека да разберем как да тълкуваме този код за грешка и какви части на автоматичната машина ще трябва да бъдат проверени.

Значението на този шифър

За да разберете причината, поради която пералнята Gorenje отказва да работи, трябва да се задълбочите в декодирането на четвъртия код. Грешка 4 показва повреда или на двигателя CMA, или на тахометъра, или прекъсване на окабеляването между тези елементи. Изключително рядко F4 уведомява за повреда на триака на контролната платка, която отговаря за електрическия мотор и сензора на Хол.

По-добре е да поверите ремонта на контролния модул на специалисти, без определени знания и опит ситуацията може само да се влоши.

Вероятно говорим за следната повреда на двигателя:

 • износване на електрически четки;
 • дефект на ламела;
 • повреда на намотката на статора или ротора;
 • скъсани проводници и др.двигателят трябва да се провери

Трябва да диагностицирате елементите на пералня Gorenie един по един. Препоръчително е първо да проверите сензора на Хол и едва след това да продължите да проверявате електрическия мотор. Ще ви кажем как да направите диагностиката сами.

Тестване на оборотомера

Преди да започнете ремонт, трябва да разберете къде се намира тахометърът в пералните машини Gorenje. Тахогенераторът контролира оборотите на двигателя и е монтиран директно върху ротора на двигателя. Какво трябва да направя, за да стигна до сензора на Хол? Алгоритъмът ще бъде както следва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • изключете устройството от водопровода и канализацията;
 • Развийте болтовете, закрепващи задната стена на кутията, извадете я и я оставете настрана;
 • Внимателно отстранете задвижващия ремък. Това се прави много лесно - започнете да го дърпате към себе си, едновременно със свободната си ръка, въртейки скрипеца;
 • изключете захранващия кабел от електрическия мотор. Преди да премахнете проводниците, направете снимка на диаграмата на свързване или ги маркирайте, това ще ви позволи да избегнете объркване с връзката по време на повторното сглобяване;
 • Развийте винтовете, държащи двигателя;
 • започнете да разхлабвате двигателя напред-назад, това ще ви позволи да извадите елемента от корпуса.

Получен е достъп до тахогенератора, той може да бъде внимателно инспектиран. Поради силните вибрации на машината по време на работа, контактите могат да се разхлабят или закрепването на сензора да се разхлаби. Грешка 4 може да бъде отстранена чрез просто затягане на закопчалката или възстановяване на повредената верига. Ако по време на външна проверка не бъдат открити дефекти, трябва да проверите съпротивлението на сензора на Хол.Нека проверим сензора на тахометъра SM Gorenje

За по-нататъшна диагностика ще ви е необходим мултицет. Първо, можете да изберете режима за определяне на съпротивлението на устройството. Приложете сондите на тестера към контактите на тахогенератора. Ако екранът на мултиметъра показва стойност от около 60-70 ома, тогава сензорът на Хол работи.

Второ, можете да превключите тестера в режим на измерване на напрежението. По време на този тест ще се определи дали сензорът произвежда ток или не. За диагностика сондите на устройството се прилагат към контактите на тахогенератора, докато двигателят се върти с другата ръка. Ако стойностите на екрана на мултиметъра се променят (в рамките на 0,2 V), тогава сензорът работи.

Тахометърът рядко се проваля, така че трябва да се обърне специално внимание на проверката на целостта на кабелната връзка.

Детайлен преглед на двигателя

Ако причината за код 4 не се дължи на повреда на тахометъра и връзките, трябва да започнете проверка на електрическия мотор на машината. Четките на двигателя са графитни пръти, разположени от двете страни на тялото му. Електрическите четки, които са в контакт с ротора, постепенно се изтриват. Ако компонентите са силно износени, токът спира да тече към ротора, в резултат на което въртенето на двигателя спира. Ако електрическите четки са силно износени, ще се появи искра.

За да проверите сами четките, трябва да изключите окабеляването от тях, да преместите клемата и да извадите графитния прът. Ако е настъпило повече от половината износване, четките трябва да се сменят. Освен това два пръта трябва да бъдат заменени наведнъж, независимо от нивото на абразия на втория. Повредените части се отстраняват, площта се почиства от графитен прах и се монтират нови електрически четки на първоначалното им място. След това окабеляването е свързано.смяна на моторни четки на машина Gorenje

Ако при проверка на четките не се установи счупване, трябва да се провери намотката на ротора. Ако в него има късо съединение, двигателят прегрява, защитата се задейства и двигателят просто не стартира. Мултиметърът е полезен за проверка на намотката на ротора. Алгоритъм на действия при диагностициране с тестер:

 • превключете превключвателя на устройството в режим на откриване на съпротивление;
 • прикрепете сондите на устройството към ламелите;
 • Сравнете стойностите, показани на екрана на мултицета, със стандартните стойности.

Ако всичко е наред, устройството ще генерира съпротивление от 20 до 200 ома. Когато намотката се счупи, стойностите на тестера са склонни към безкрайност. Когато възникне късо съединение във веригата, числата на екрана ще бъдат минимални.

За да предотвратите късо съединение в намотката на ротора, настройте мултиметъра в режим на зумер. Една сонда трябва да бъде доведена до желязото на ротора, втората към всяка ламела. Тестерът със звуков сигнал ще ви каже за неизправността.

Можете също така да проверите състоянието на двигателя, като измерите съпротивлението на намотката на статора. Проводниците са свързани помежду си и сондата на тестера се прилага към тях (мултиметърът трябва да работи в режим на зумер). Ако двигателят даде късо, ще се чуе характерно скърцане. В този случай ситуацията може да се коригира само чрез пълна подмяна на електрическия мотор. Ремонтът на двигателя ще бъде непрактичен, тъй като пренавиването на намотката е много по-трудно и скъпо от инсталирането на нов двигател.

Може да се дължи и на отлепени ламели. Разгледайте чиниите. Ако откриете дефекти по тях, можете да опитате да се отървете от обелването сами на струг или да се свържете с сервиз.

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Степан Степан:

  Благодаря ти!

 2. Граватар Роман Роман:

  Благодаря ти много! Всичко е много ясно.

 3. Gravatar на Андрюха Андрюха:

  Благодаря ви от все сърце

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня