Грешка 2 в пералня Haier

Грешка 2 в пералня HaierЛидерът сред грешките, открити на автоматичните машини на Haier, е кодът ERR2 или просто 2. Понякога тази грешка може да бъде нулирана чрез просто рестартиране на оборудването. В повечето случаи обаче тази мярка е неефективна. Какво трябва да направя, ако моята пералня Haier покаже грешка 2? Възможно ли е сами да се справите с проблема, без да прибягвате до помощта на специалисти?

Значение на кода

За да започнете да го ремонтирате сами, трябва да разберете какво точно се е случило с „домашния помощник“. Грешка 2 се показва на екрана, ако водата от резервоара не бъде източена в рамките на необходимите четири минути. Възможно е да има няколко причини за невъзможността за отстраняване на водата от системата:

  • запушване или повреда на помпата;
  • проблеми с дренажния маркуч;
  • мръсен филтър.

Експертите препоръчват да започнете да ремонтирате пералната машина, като проверите филтъра за боклук. Често този елемент се запушва и предотвратява нормалното оттичане на водата. Филтърът за боклук се намира пред пералната машина, в долния десен ъгъл зад специална врата.

Развийте филтъра и внимателно проверете работното колело на дренажната помпа през получения отвор. Понякога косми и мъх се увиват около остриетата му и той спира да се върти. Причината за застояла вода в резервоара може да е запушен или прегънат дренажен маркуч. Самата помпа също може да се повреди. За да премахнете грешка 2, ще трябва да проверите много елементи на автоматичната пералня, така че отделете малко свободно време.

Почистване на филтъра за боклук

Решихме какво да направим първо. Да проверим филтъра за боклук. Елементът на Haier SMA се намира зад малък люк, вдясно, в долния ъгъл на предния панел на кутията.Филтърният елемент се проверява, както следва:почистете филтъра за боклук

  • Изключете захранването на машината и изключете подаването на вода. Това е необходимо от съображения за сигурност. Малко вероятно е по време на работа да искате да получите токов удар или да наводните апартамента си;
  • отворете вратата, зад която е скрит филтърът за боклук. Обикновено люкът е закрепен с резе, което може лесно да се отвори с помощта на отвертка или нож със заоблен връх;
  • Покрийте пода под машината с парцали. Веднага щом започнете да развивате филтъра за боклук, водата ще изтече от дупката. Можете да повдигнете малко оборудването, да поставите леген под тялото и след това да развиете елемента, така че течността да потече в контейнера;
  • внимателно развийте филтъра и го издърпайте от корпуса на CMA;
  • почистете повърхността на филтъра. Първо се отстраняват големи отпадъци - топки косми, чужди предмети, конци и др. След това с помощта на обикновена гъба плаката се отстранява. След това елементът се измива с топла вода под силен напор.

Не потапяйте филтъра в твърде гореща вода - пластмасата може да се деформира и гуменото уплътнение може да загуби уплътнението си.

Не забравяйте да погледнете в дупката и да почистите всички остатъци, които са се натрупали там. С помощта на парцал или гъба избършете стените на кухината от замърсявания. Отстранете навитата коса от кухината на работното колело. Превъртете го, работното колело трябва да се върти свободно. Ако осветите вътре с фенерче, можете също да проверите помпата. Отстранете остатъците, които са влезли в помпата.

След като изчистите запушванията и премахнете замърсителите, поставете филтъра обратно на мястото му. Щепселът на елемента е усукан по посока на часовниковата стрелка. След това можете да завъртите спирателния вентил и да включите пералнята в контакта. Стартирайте режима на изплакване, без да зареждате артикули в барабана.Това е необходимо, за да проверите оборудването за изтичане от филтъра. Ако водата не изтича, люкът се затваря и се закрепва с резе.

Нека едновременно проверим помпата.

Както вече споменахме, когато почиствате филтъра за отпадъци, е препоръчително да проверите помпата. Ако осветите кухината на кохлеята с фенерче, можете да видите работното колело. Използвайте дълга пръчка, за да проверите колко свободно се върти работното колело. Ако не се върти, а просто виси в различни посоки, това означава, че дренажната помпа е повредена и не може да изпомпва вода. Повредата на помпата се показва от счупени кухини на работното колело и други повреди.

Отломки, увити около движещата се част на дренажната помпа, могат да бъдат отстранени без разглобяване на SMA, а директно през кухината на кохлеята.

да проверим помпата

Ако имате нужда от пълна диагностика на помпата, ще трябва да поставите пералнята настрани и да погледнете „вътре“ в машината през дъното. Дренажната помпа може да се провери с помощта на специално устройство - мултиметър. Сондите на тестера се прилагат към клемите на помпата. Ако на екрана на устройството не се показват показания, тогава помпата е повредена. Помпата може също да бъде разглобена, за да се провери за вътрешни повреди и запушвания.

Извадете и измийте дренажния маркуч

извадете дренажния маркуч и го изплакнете Често на дисплея на машината Haier се показва код за грешка 2 поради запушен дренажен маркуч. За да откачите маркуча от спиралния фитинг на помпата, трябва да повдигнете корпуса на SMA. Фиксиращата скоба се разхлабва, след което краят на дренажния маркуч се отстранява. Вторият ръб е прикрепен към сифона или директно включен в канализационната мрежа. Няма да има проблем да откачите този край на дренажния маркуч.

След това ще трябва да почистите ръкава. Можете да премахнете запушванията, като изплакнете кухината на маркуча под течаща топла вода.Важно е да не е вряща вода, в противен случай материалът може да се повреди. Магазините предлагат много специални продукти, предназначени за борба с отлаганията по вътрешните стени на маркучите. Можете да използвате както течни продукти, така и формулировки на прах или таблетки.

Преди да използвате химикали, не забравяйте да прочетете инструкциите за тяхната употреба.

Ако запушването е твърде силно, можете да го отстраните с помощта на дълъг, тънък метален прът. Единият край на жицата се огъва в пръстен с помощта на клещи. Поставете пръта в маркуча и с леки движения започнете да почиствате образуванието. След това дренажният маркуч се измива с вода.

Може би дори не е запушване, а прегъване или неправилно местоположение на дренажния маркуч. Ето защо, преди да изключите тръбата, не забравяйте да се уверите, че тя не е усукана или „преместена“ от първоначалното си място. Ако маркучът има пукнатини или други повреди, той трябва да се смени с нов, за да се избегнат течове. Код за грешка 2 може да бъде отстранен със собствените ви ръце, ако почистите добре дренажната система и, ако е необходимо, сменете повредените елементи.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня